Rate this movie:


Rating: 4.4444444444444 sterren
9 stemmen

Week-end - 1967

Regie: Jean-Luc Godard
Hoofdrollen:
Mireille Darc, Jean Yanne, Valérie Lagrange...

Scenario: Jean-Luc Godard
Muziek:
Antoinne Duhamel
Montage:
Agnès Guillemot
Cinematografie:
Raoul Coutard
Première:
1967
Genre:
Drama, Roadmovie, Trash, Art-movie, Avant-garde Underground  
Speelduur:
105 min.
Taal:
Frans
Land:
Frankrijk/Italië

Opmerking: Deze schitterende film is trouwens ook voor  liefhebbers van oldtimers een echte "must-see". De wagen waarmee het koppel thuis vertrekt is een Facel-Vega.

 

  • Recensie:

Week-end - 1967

Godard doet er alles aan om zijn kijkers te verontwaardigen en te verontrusten met allerlei taboes, waaronder marteling, lijkroof, verkrachting en tenslotte kannibalisme  omdat zoals een personage het uitdrukt: "de gruwel van de bourgeoisie kan alleen overwonnen worden met meer horror". Maar tegelijkertijd houdt Godard de kijker altijd op een koele afstand door een reeks inventieve scènes.  Verschillende shots worden regelmatig onderbroken door schuine, doordachte titels. Zijn bijzondere visie op de bourgeoisie maatschappij en de daarmee gaande catastrofale gevolgen voor de mensheid komen in deze roadmovie bijzonder goed uit de verf. Puik werk van  de controversiële en briljante Franse regisseur. Een apocalyptische fabel, ontgoocheling in de samenlevingen satirisch gedefinieerd, als een  reis  door de ineenstorting van de consumptiemaatschappij, vertegenwoordigd door een jong stel bourgeois. 100% puur Godard, dus TOP! 

D.D. voor Libertina Movie. 

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
VERHAALLIJN: Roland (Jean Yanne) en Corinne (Mireille Darc) zijn een burgerlijk stel, hoewel elk van hun een geheime minnaar heeft plannen ze elk afzonderlijk het plan de ander te vermoorden. Ze maken een autorit naar het huis van Corinne's ouders om de erfenis van haar stervende vader veilig te stellen, beiden zijn het erover eens dat ze onderweg alles moeten doen wat nodig is om hun bestemming te bereiken, wat in deze tijden niet vanzelfsprekend blijkt te zijn . De reis verandert al snel in een chaotische reis door het pittoreske Franse platteland, bevolkt door vreemde karakters en markante gewelddadige auto-ongelukken. Nadat hun eigen auto (een Facel-Vega) bij een crash was vernietigd, dwalen de personages door het landschap waarbij ze verschillende figuren ontmoeten uit de literatuur en geschiedenis zoals Louis Antoine de Saint-Just ( Jean-Pierre Léaud), Emily Brontë enz. Corinne en Roland komen uiteindelijk bij hun ouders aan, maar realiseren zich dat hun vader is overleden en dat hun moeder weigert een deel van het fortuin te geven. Ze vermoorden haar en zetten de weg opnieuw in brand, om vervolgens in handen te vallen van een revolutionaire hippie-groep, die zichzelf het Seine Liberation Front en Oise noemt dat zichzelf ondersteunt door diefstal en kannibalisme. Roland wordt gedood tijdens een ontsnappingspoging, daarna versnijden ze hem in stukken om als voedsel te dienen. D.D. voor Libertina Movie
Sluiten.

Trailer:


Andere films van regisseur  Jean-Luc Godard (FRA/CHE) op Libertina Movie:

 


Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen