Rate this movie:


Rating: 0 sterren
0 stemmen

Rabbit-Proof Fence - 2002

Regie: Phillip Noyce
Hoofdrollen: Everlyn Sampi, Laura Monaghan, Tianna Sansbury, Kenneth Branagh, David Gulpilil, Deborah Mailman, Roy Billing, Ningali Lawford, Jason Clarke, Garry McDonald, Natasha Wanganeen, Lorna Lesley, David Ngoombujarra, Anthony Hayes, Maurice Kelly...
Scenario: Christine Olsen (naar het boek "Follow the Rabbit-Proof Fence  van Doris Pilkington)
Muziek: Peter Gabriel
Montage: Veronika Jenet, John Scott
Cinematografie: Christopher Doyle
Première: 2002
Genre: Roadmovie, Avontuur, Drama, Historisch
Speelduur: 94 min.
Taal: Engels
Land: Australië
Opmerking: De film is gebaseerd op historische gebeurtenissen en gaat over 3 meisjes: Molly (14 jaar), Gracie (10 jaar) en Daisy (8 jaar)

 

Recensie:

Rabbit-Proof Fence - 2002

Rabbit-Proof Fence uit 2002 van de Australische regisseur Phillip Noyce is een hartverscheurend en ontroerend verhaal gebaseerd op waargebeurde feiten. De film is een aanklacht tegen de "Aboriginals Act 1905" die tot 1964 in gebruik was,  en de bureaucraten die deze wet interpreteren en uitvoeren... een zwart blad uit de Australische geschiedenis. Het verbazingwekkende acteerwerk van de kindactrices die de ontvoerde meisjes spelen die geen professionals maar ongetrainde Aboriginalkinderen zijn, is grandioos en in combinatie met de weidse verlaten vergezichten, natuurgeluiden en typische Aboriginal muziek bewerkstelligen ze de empathie van de kijker bij het zien van de brutaliteiten, ontberingen en onrecht die de meisjes moeten ondergaan. Volkomen terecht dus dat deze film de Australian Film Institute Awards won en wereldwijd genomineerd was voor meer dan negentien welverdiende prijzen. Een soortgelijk genre Australische topfilm met weliswaar een ander achtergrondverhaal is Walkabout uit 1971 van Regisseur Nicolas Roeg.

D.D. voor Libertina Movie.

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
Verhaallijn / Rabbit-Proof Fence - 2002: VERHAALLIJN / Rabbit-Proof Fence - 2002

Verhaallijn: Rabbit-Proof Fence - 2002

1931 West-Australië in het dorpje Jigalong arriveert Mr. Neville een ambtenaar van de regering die belast is met de uitvoering van de Aboriginals Act, deze wet is ontworpen met de bedoeling om meisjes van de halve kaste uit het Aboriginalleven te "redden" en hen zoveel mogelijk in de moderne wereld te integreren toe te passen in de praktijk. Het veertienjarig Aborigine-meisje Molly Craig (Everlyn Sampi), haar achtjarige zusje Daisy (Tianna Sansbury), en hun tienjarige nichtje Gracie (Laura Monaghan) worden het slachtoffer van de Act. Vanwege zijn drang om ze weg te halen uit hun leefomgeving, noemen de meisjes hem Mr. Devil. De nieuwe plek waar de meisjes naartoe moeten is een interneringskamp in de Moore River Valley.

Meneer Neville is consequent onbeleefd en brutaal tegen de kinderen vanwege hun ras want één van hun ouders was blank, terwijl de andere indiaans Australisch was. Het is Neville's vaste overtuiging dat inheemse Australiërs hinderlijk zijn en daarom als dieren moeten worden ingeperkt. Ondanks hun verzet worden de 3 meisjes hardhandig door Neville in zijn wagen gesmeten en ontvoerd in het bijzijn van hun familie.

De meisjes worden uiteindelijk naar Moore River Native Settlement-kamp gebracht 3000 kilometer van hun dorp, waar ze te horen krijgen dat ze hun moeder, hun taal en hun thuis moesten vergeten en een carrière zullen leren. Hoewel het niet als een carrière kan worden beschouwd want ze worden opgeleid in arbeid en zullen waarschijnlijk huisbedienden worden als ze ouder worden.

Op een dag besluiten de zusjes samen met hun nichtje Gracie te ontsnappen, om terug te gaan naar Jigalong. Als ze zien aan de lucht dat het gaat regenen, weten ze dat het nu of nooit is, doordat de regen hun sporen zal wegspoelen zal hun kans op een geslaagde vlucht flink toenemen. Het lukt de meisjes te ontsnappen. Als hun afwezigheid wordt vastgesteld door het interneringskamp zet de directie de deskundige Aboriginal spoorzoeker Moodoo in om de ontsnapte meisjes te zoeken.

De meisjes staan voor een geweldige onderneming, blootsvoets maar met vasthoudendheid en vastberadenheid beginnen ze aan de tocht naar huis, drieduizend kilometer door de Australische wildernis en de bijhorende hitte, met als enig navigatiemiddel het drieduizend kilometer lange konijnenbestendige hekwerk dat loopt naar Jigalong hun thuis.

Als Gracie, onderweg van iemand (die Neville op de hoogte had gebracht) te horen krijgt dat haar moeder op haar wacht in een nabijgelegen stad besluit Gracie de andere meisjes achter te laten om een trein te nemen en zich bij haar moeder te voegen. De door Neville geplande valstrik werkt, en al snel wordt Gracie weer gevangengenomen bij Meekatharra, nadat ze er een trein probeerde te nemen.

Molly en Daisy hebben ondertussen meer geluk. Weliswaar achtervolgd door de staatspolitie en spoorzoeker Moodoo, die steeds meer sympathie en bewondering ontwikkelt voor de vastberadenheid van de meisjes die er in slagen bijna 2.400 km in negen weken af te leggen. Keer op keer kunnen ze uit de handen blijven van Neville en zijn handlangers. Molly en Daisy storten door uitputting echter fysiek in op de zoutpannen, net voor Jigalong. Als ze wakker worden, vliegt de geestvogel, een adelaar over, waardoor de meisjes weer moed krijgen. De twee meisjes rennen en slagen erin terug te keren naar Jigalong waar hun moeder wacht op hun veilige terugkeer.

Neville besluit dat er al genoeg tijd en geld is besteed aan de zoektocht, en beëindigt officieel de zoektocht naar de zusje.

D.D. voor Libertina Movie.

Sluiten.

Trailer:


Andere films van regisseur Phillip Noyce (AUS) op Libertina Movie:

 

  • Rabbit-Proof Fence - 2002

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen