Rate this movie:


Rating: 3 sterren
2 stemmen

The Car - 1977

Regie: Elliot Silverstein
Hoofdrollen: James Brolin, Kathleen Lloyd, John Marley, Elizabeth Thompson, Ronny Cox, R.G. Armstrong, Kyle Richards...
Scenario: Michael Butler, Dennis Shryack, Lane Slate 
Muziek: Leonard Rosenman
Montage: Michael McCroskey
Cinematografie: Gerald Hirschfeld
Première: 1977
Genre: Thriller, Horror, Cultfilm
Speelduur: 96 min.
Taal: Engels 
Land: Verenigde Staten

Opmerking: Het merk en model van "de auto" was een Lincoln Continental Mark III coupé uit 1971. Op vraag van regisseur Elliot Silverstein om 'de auto' een 'sinistere' look te     geven,  maakte auto-customizer George Barris het dak  7,6 cm lager dan normaal en veranderde de zijspatborden en de neus. Barris was niet aan zijn proefstuk toe, reeds eerder bouwde hij o.a. de Batmobile voor Batman in 1966.

 

                                                        Foto links: Lincoln Continental Mark III coupé uit 1971                                                                                                                Foto rechts: Ongebouwde Lincoln model Continental Mark III coupé uit 1971 naar The Car - 1977 

Recensie:

The Car - 1977

The Car, begint meesterlijk met een indrukwekkende openingsscene van ongeveer 5 minuten, waardoor je ogenblikkelijk denkt "begint voortreffelijk, deze film zal excellent zijn". Niets is minder waar, na de veelbelovende openingsscène zakt The Car als een pudding in elkaar. Het verhaal is pover, de dialogen zijn zwak en soms lachwekkend, wat vooral niet de bedoeling kan zijn in een serieus te nemen thriller/horror. The Car vormt het bewijs dat het bijna onmogelijk is om met zoveel scenarioschrijvers een goed verhaal te schrijven en te bewerken. Komt daar bovenop dat heel wat acteurs in deze prent zich schuldig maken aan overacting. Hoewel er spontaan een Déjà Vu-ervaring ontstaat bij The Car betreffende het meesterwerk Duel uit 1971 van Steven Spielberg, toch behaalt deze film beslist niet het niveau van Duel, het blijft  bij een zeer slap en ondermaats afkooksel. Gelukkig is er de openingsscène, maar ook de cinematografie is top met prachtige landschapszichten van de Amerikaanse woestijn, waardoor je alsnog een reden hebt om de film te doorstaan.

D.D. voor Libertina Movie. 

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
VERHAALLIJN: The Car - 1977: Een dun bevolkt woestijnachtig gebied overgaande naar een berggebied in de Amerikaanse staat Utah. Een sinister zwarte wagen scheurt met een enorme stofwolk in zijn zog over een woestijnweg richting de bergen, en neemt er een kronkelende weg door de bergen. Met een rotvaart raast de onheilspellende wagen door de bergen. Een jong koppeltje maakt een fietstocht door de bergen en proberen daarbij elkaar te overtreffen met spurtjes. De twee fietsers genieten van hun samen zijn in het zomers berglandschap en hebben dolle pret... tot dat... de sinistere zwarte wagen achter hen opdoemt. Al vlug zijn de gruwelijke intenties van de geblindeerde wagen duidelijk, de wagen verplettert het meisje tegen de muur om vervolgens de jongen te rammen die over het boordsel van de brug knalt en neerstort in het diepe ravijn. Een lifter, die hoopt om een ritje te krijgen van de auto ontsnapt op het nippertje aan een doelbewuste moordpoging, waarop de lifter onmiddellijk de wagen op zijn rijgedrag beschimpt. Een moorddadige tegenreactie van de wagen volgt, die keert zich en rijd meerdere malen over de man heen en vertrekt. De politie, onder leiding van sheriff Everett (John Marley) en kapitein Wade Parent (James Brolin), beginnen een onderzoek. s' Avonds wordt kapitein Everett weggemaaid in de hoofdstraat van het dorp. De volgende ochtend valt een groep kinderen ten prooi aan de moordzuchtige auto. De kinderen en hun leraren slagen er echter in om te vluchten naar de begraafplaats, iets lijkt de wagen te weerhouden om zich op de begraafplaats te begeven, ondanks de verwensingen van Lauren (Kathleen Lloyd), één van de leraren en vriendin van Captain Parent. De auto vertrekt onverrichte daden richting woestijn met een hele rits politieauto's achter zich aan. Tijdens de achtervolging richt de duivelse wagen een ravage onder zijn achtervolgers, ook kapitein Wade raakt gewond in de confrontatie. Hij wordt wakker in een ziekenhuis en concludeert met enkele overlevende politieagenten dat de wagen van demonische oorsprong moet zijn. In de avond, krijgt Lauren bezoek van de moordende wagen en sterft in haar huis wanneer die doorheen haar huis ramt tijdens een telefoongesprek met Wade. Wade verlaat het ziekenhuis en stelt een plan op om zich te ontdoen van de kwaadaardige wagen. Hij lokt de wagen naar een ravijn in de bergen die buiten het dorp liggen waar zijn collega's eerder een grote hoeveelheid dynamiet hebben geplaatst om hem onder tonnen steen te begraven. De wagen volgt Wade naar de bergen en het plan gaat eindelijk zoals gepland. Tijdens de explosie verschijnt een vreemde vorm in de hemel die duidelijk de kwade oorsprong van de machine bevestigen. Los Angeles, de verdoemde wagen toert door de straten van het centrum... Op zoek naar prooi? D.D. voor Libertina Movie.
Sluiten.

Trailer:


Andere films van regisseur Elliot Silverstein (USA) op Libertina Movie:

 

  • The Car - 1977

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen