Rate this movie:


Rating: 0 sterren
0 stemmen

Suspiria - 1977

Regie: Dario Argento
Hoofdrollen: Jessica Harper, Stefania Casini, Flavio Bucci, Alida Valli, Joan Bennett, Udo Kier, Susanna Javicoli, Barbara Magnolfi, Miguel Bosé...
Scenario: Dario Argento, Daria Nicolodi Thomas de Quincey 
Muziek: Dario Argento,  Goblin
Montage: Franco Fraticelli
Cinematografie: Luciano Tovoli
Première: 1977
Genre: Horror, Cult
Speelduur: 98 min. (V.S. 92 min.)
Taal: Italiaans, Engels
Land: Italië
Opmerking:  Sinds 1992 is de luchthaven Munich-Riem niet meer in gebruik.

 

  • Recensie:

Suspiria - 1977

‎Regisseur Dario Argento bevestigde met Suspiria zijn naam en faam voor eens en altijd in het genre horror. De film met cultstatus onderscheid zich op meerdere vlakken van andere horror prenten. Eerst en vooral wat opvalt en bijblijft, zijn de decors waarin het verhaal zich afspeelt en die van een ontzagwekkende schoonheid zijn, de bewuste keuze om daarbij overvloedig felle heldere kleuren te gebruiken maken van Suspiria een echte kleurenbom, waardoor een sprookjesachtige sfeer ontstaat. Puur en alleen al om de karakteristieke en spectaculaire grafische vormgeving is Suspiria een "must see movie". Maar vergist U zich niet, Suspiria is wel degelijk een horror film, het bloed vloeit rijkelijk en de slachtoffers komen op gruwelijke wijze aan hun einde. De wegen naar deze scènes kregen  ondersteuning  van een prima klankband waar duidelijk veel werk van gemaakt is en die er bovendien in slaagt om te doen wat het moet doen, met name de kijker alert houden. Andere factoren waar de film in uitblinkt, zijn opbouw en  tempo waarmee het huiveringwekkend verhaal over het scherm rolt. Echter één puntje die meer aandacht had mogen krijgen is de schmink die in enkele shots, kunstmatig en niet natuurlijk aanvoelen. Maar toegegeven, dit minpuntje kon ik slechts achterhalen na een 2X  de film te hebben gezien. Dit gezegd zijnde, laat het vooral uw lust niet vergallen om de film te bekijken, want het feit dat ik Suspiria tot tweemaal toe tot me nam mag omschreven worden als uitzonderlijk.

D.D. voor Libertina Movie.

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
VERHAALLIJN / Suspiria - 1977 Suspiria - 1977

Suspiria - 1977

Suzy Bannion een Amerikaanse balletstudente reist af naar Duitsland om er haar studie te vervolmaken bij de prestigieuze dansacademie Tanz. Bij haar aankomst 's avonds laat op de luchthaven van Munich-Riem komt ze bij het verlaten van het luchthavengebouw terecht in een aanhoudende stortregen. Ternauwernood kan ze een taxi staande houden. De taxirit brengt haar tot aan de deur van de dansacademie waar ze nog net studente Patricia in paniek ziet wegvluchten waarbij ze haar nog iets onverstaanbaar toe roept. Een stem via de buitendeurtelefoon vertelt Suzy dat haar komst niet verwacht was en daarom mag ze niet naar binnen. Terwijl ze met de taxi terug keert naar de stad om een onderkomen te zoeken, ziet ze Patricia in de aanhoudende regen door het bos rennen.


Patricia vlucht naar haar vriendin en vertelt daar dat ze een verschrikkelijk geheim heeft ontdekt binnen de muren van Tanz. Nog diezelfde nacht worden de twee vriendinnen door een indringer aangevallen en op gruwelijke wijze worden afgeslacht.


De volgende dag, tijdens het onderzoek van Patricia’s dood, gaat Suzy naar de dansacademie, waar ze adjunct-directeur Madame Blanche en lerares Miss Tanner ontmoet; Ze maakt ook kennis met haar klasgenoten Sarah en Olga met wie ze zal moeten samenwonen in een appartement in de stad totdat haar kamer klaar is. Suzy voelt een gespannen sfeer op de academie en vraagt om in Olga's appartement te mogen blijven, zelfs als haar kamer de volgende dag klaar is. Kort daarna maakt ze een vreemde ontmoeting met de schoolkok, die haar lijkt te hypnotiseren met een vreemd helder voorwerp, waardoor ze plotseling haar kracht verliest. Na het flauwvallen tijdens een danssessie schrijft een arts Suzy een kuur voor op basis van rust en rode wijn; Ze wordt ook gedwongen om onderdak te nemen binnen de academie. Suzy raakt bevriend met Sarah, van wie kamer grenst aan die van haar. Terwijl studenten zich voorbereiden op het diner, beginnen een groot aantal larven van het plafond te vallen, wat een algemene paniek veroorzaakt. Madame Blanche meldt dat de oorzaak bedorven voedsel op zolder is, en in afwachting van het desinfecteren zullen studenten samen in de fitnessruimte moeten slapen. 's Nachts hoort Sarah een vreemde gerammel en onthult aan Suzy haar vermoedens: voor haar is het de directrice van de school, die niemand ooit heeft gezien en die volgens Blanche in het buitenland zou moeten zijn. Ze vertelt haar ook dat de leraren van de academie, in plaats van na de les naar huis te gaan, 's nachts in het gebouw blijven: de trappen die je elke avond in de gangen hoort, zouden hiervan getuigen.


De volgende dag wordt Daniel, de blinde pianist op de academie, ontslagen nadat zijn blindengeleidehond Albert, madame Blanche's neef, heeft gebeten. Sarah, die zich steeds meer zorgen maakt over de mysteries rond de school, probeert de waarheid te ontrafelen. ‘S anderdaags gaat Suzy naar Madam Blanche om uitleg te vragen over haar vreemde ervaring de nacht van haar aankomst op de academie. Blanche doet alsof ze belt met politie om het verhaal van Suzy te vertellen. Wanneer Sarah opnieuw naar de kamer van Suzy gaat om haar hulp te vragen bij het speurwerk valt Suzy midden in het gesprek terug in een mysterieuze diepe slaap. Ondertussen na een avondje uit voelt Daniel, terwijl hij een verlaten plein oversteekt, een vreemde aanwezigheid om hem heen, als zijn schijnbaar rustige hond zich plots tegen hem keert en hem wreed aanvalt.


Sarah onthult dat zij en Patricia zeer goede vrienden waren, en dat ze in de laatste periode vreemde verhalen met haar deelde. Onder druk probeert Suzy de kreten te reconstrueren die ze hoorde op de avond van haar aankomst, maar alles wat ze zich kan herinneren zijn de woorden 'geheim' en 'Iris'.Suzy valt weer in slaap een de kamer vult zich met een vreemde gewaarwording. Sarah probeert wanhopig Suzy wakker te krijgen maar dat lukt niet. Sarah verlaat in paniek de kamer en zoekt haar toevlucht op zolder waar ze zich opsluit in een kamer. Iemand probeert met een vlak scheermes de schuifgrendel op de deur te open. Sarah haar enige uitweg uit de kamer is klein raampje hoog in een muur. In paniek stapelt ze enkele reiskoffers en klautert in het raampje dat uitgeeft op een donkere ruimte. Ze laat zich vallen en komt terecht in een kluwen van prikkeldraad. Verstrengeld in het prikkeldraad wordt ze de keel overgesneden.


De volgende ochtend vertelt Mis Tanner dat Sarah plotseling en zonder uitleg is vertrokken, maar ze gelooft het niet en besluit een psycholoog te ontmoeten, Dr. Mandel, met wie haar vriend enige tijd eerder contact had opgenomen. De dokter en zijn vriend professor Milius vertellen haar dat Sarah al lang gefascineerd was door een verhaal van Patricia, volgens welke de academie werd opgericht door Helena Markos, een Griekse emigré die door velen als een heks wordt beschouwd, en dat ze naast dansen op de academie ook zwarte magie doceerde, samen met een groep heksen. Milius, vertelt haar ook dat het verhaal van Markos niet onmogelijk is, omdat magie echt bestaat. Als Markos echt heksen om haar heen verzamelde, is de enige manier om van ze af te komen, haar te vermoorden. Suzy keert terug naar academie en ontdekt dat al haar mede studenten verdwenen zijn.


Ze vraagt het aan een bediende, die haar vertelt dat alle studenten naar het theater gingen, en dat Mevrouw Tanner de kaartjes kreeg. Suzy probeert Frank Mandel te bellen, maar een storm schakelt de telefoons uit. In haar kamer dumpt Suzy haar eten en gooit de wijn in de gootsteen, die verdacht veel op bloed lijkt. Daarna wordt ze aangevallen door een gemene vleermuis die door het badkamerraam vliegt. Ze hoort voetstappen en herinnert het verhaal van de leraren dat Sara haar vertelde. Na de telling van hun passen volgt Suzy hun pad en belandt in het lege kantoor van Madame Blanc, waar de voetstappen stopten. Met maar één deur weet ze dat de leraren op de een of andere manier zijn verdwenen. Starend in een spiegel ziet ze irissen geschilderd op de muur in de uitgebreide wandillustratie die het kantoor van Madame Blanc siert. Plotseling herinnert Suzy zich wat ze vergeten was. Toen ze de school verliet, zei Patricia: "Het geheim! Ik zag het achter de deur. Drie irissen. Draai de blauwe!"


Suzy draait de blauwe iris en een verborgen deur springt open. Ze sluipt door een gang en verschuilt zich achter een gordijn en ziet de hele heksenkring vergaderen met Madame Blanc, die op een troon zit. Zij en de anderen bespreken hoe ze Suzy zullen vermoorden. Madame Blanc voert een zwart ritueel uit en neemt deel aan een soort communie en zegt: "Koningin Helena, geef me macht!" Bang dat ze haar vinden, gaat Suzy achteruit en stuit op Sara's lijk. Ze vlucht naar een onderling verbonden kamer, die een slaapkamer blijkt te zijn. Slapend in het bed, verduisterd door witte gordijnen, ligt een schimmig figuur, luid snurkend en met zwaar piepende ademhaling waarvan Suzy zich nu realiseert dat het Helena Markos moet zijn. De bange Suzy stoot een sierbeeld omver dat Helena Markos wakker maakt. Met een verschrikkelijke, grauwe stem spreekt Helena: "Het Amerikaanse meisje! Ik wist dat je zou komen. Je wilt me vermoorden!" Suzy pakt een van de scherpe glazen veren van het sierbeeld en trekt het gordijn van het bed terug om het leeg te vinden. Verward kijkt Suzy om zich heen terwijl Markos haar beschimpt. Een deur gaat langzaam open en het levende lijk van Sarah verschijnt met een mes en nadert Suzy. Als de bliksem inslaat, merkt Suzy de contouren op van Markos die daar nog steeds op het bed zit; Ze is gewoon onzichtbaar. Suzy steekt haar door haar nek. Sarah verdwijnt en het eerder onzichtbaar lichaam van Markos komt zichtbaar als ze sterft; Het wapen doorboorde haar hele nek. Het meubilair in de slaapkamer begint te verschuiven en te exploderen, Suzy rent naar buiten. Als ze langs de vergaderzaal van de heksen komt, ziet ze Madame Blanc, Miss Tanner en de anderen, allemaal spartelen in hun eigen bloed als gevolg van de dood van Markos. Suzy rent weg, en overal waar ze komt, straalt macht uit van haar, die alles op haar pad vernietigt. Deuren exploderen naar buiten voordat ze ze kan aanraken, en muren barsten en breken als ze passeert. Uiteindelijk bereikt ze de uitgang en loopt de regen in terwijl de dansacademie achter haar in lichterlaaie staat.


Suzy glimlacht eigenaardig als ze wegloopt van de school. Misschien is ze gewoon blij dat ze ontsnapt is, of misschien is het zoals de legende gaat, dat wie een heks doodt haar macht erft.


D.D. voor Libertina Movie.

Sluiten.

Trailer:


Andere films van regisseur Dario Argento (ITA) op Libertina Movie:

 

  • Suspiria - 1977

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen