Rate this movie:


Rating: 4 sterren
2 stemmen

Vinyan - 2008

Regie: Fabrice Du Welz
Hoofdrollen: Emmanuelle Béart, Rufus Sewell, Julie Dreyfus, Josse De Pauw 
Scenario: Fabrice Du Welz, Oliver Blackburn, David Greig
Muziek: François Eudes
Montage: Colin Monie
Cinematografie: Benoît Debie

Première: 2008
Genre: Art-movie, Thriller, Avontuur
Speelduur: 96 min.
Taal: Engels, Thais
Land: België, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Australië
Opmerking: Vinyan = ronddwalende en boosaardige geest

 

  • Recensie:

Vinyan - 2008

Na zijn veelbelovende debuutfilm Calvaire uit 2004 kwam de Belgische regisseur Fabrice Du Welz vier jaar later op de proppen met zijn tweede film: Vinyan, en dat was best lang wachten. Vinyan - 2008 bracht niet enkel een bevestiging van de man zijn uitzonderlijk talent om speelfilms te creëren, het mag ook als een uitzonderlijk kunstwerkje gekwalificeerd worden. De schitterend exotische filmlocaties, vastgelegd in een prachtige cinematografie, helpen Du Welz om zijn publiek te kluisteren voor het scherm of doek. De keuze van de camera standpunten zijn duidelijk met vakmanschap gekozen waardoor er fantastische shots te zien zijn. Wat mij vooral bijblijft, is het prachtige overhead shot van Jeanne en Paul die de spookachtige tempelruïnes naderen om er vervolgens binnen te gaan. Het mag duidelijk zijn: Benoît Debie die verantwoordelijk is voor de cinematografie en regisseur Fabrice Du Welz vormen samen een gouden duo. Het onalledaags pakkend verhaal met erg weinig dialogen, doorspekt met vreemde surrealistische horror elementen drijven de fascinatie ten top. Zowel, Emmanuelle Béart die de rol vertolkt van Jeanne; een gebroken moeder op de rand van een inzinking na de vermissing van haar kind, en Rufus Sewell in de rol van Paul; de vader van het kind, die het liefst zijn leven terug wil opnemen maar uiteindelijk toch meegaat in de waan van zijn vrouw, doen hun werk voortreffelijk.

D.D. voor Libertina Movie.

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
Verhaallijn / Vinyan - 2008: VERHAALLIJN / Vinyan - 2008:

Vinyan - 2008

Tijdens de tsunami van 2004 in de Indische Oceaan, raakt Joshua het zoontje van echtpaar Paul (Rufus Sewell) en Jeanne Bellmer (Emmanuelle Béart) vermist. Een half jaar later is Paul er aan toe om zijn leven terug op te pakken, terwijl een verscheurde Jeanne nog altijd blijft hopen op een goede afloop, want zolang zijn dode lichaam niet gevonden wordt, bestaat immers de kans dat ze hem levend terugvinden.

Paul en Jeanne zijn in Phuket Thailand om er te kijken naar beelden die documentairemaakster 'Kim' Park (Julie Dreyfus) filmde in Birma. Met deze beelden wil ze een campagnefilmpje maken om de internationale gemeenschap wakker te schudden. Jeanne raakt van slag als ze een klein jongetje in beeld ziet verschijnen in een rood Manchester United-shirt. Ze weet zeker dat het Joshua is, die tussen een groepje weeskinderen in een vijver staat. Voor Paul is het onduidelijk en daarom kan hij niet bevestigen of het daadwerkelijk hun zoontje is. Desondanks gaat hij mee in waan van zijn geobsedeerde vrouw en stemt in met haar wens om door te reizen naar Birma om er te gaan zoeken naar Joshua.

De grenzen van Birma zijn echter gesloten, maar Park wijst ze erop dat zij via een man genaamd Thaksin Gao (Petch Osathanugrah) veilig het land in en uit konden. Wanneer ze de man hebben gevonden, trekken Jeanne en Paul samen met hem en zijn schipper Sonchaï (Amporn Pankratok) de jungle van Birma in om de dorpen in de omgeving waar Park haar beelden schoot grondig te doorzoeken.

Ze komen amper tot geen volwassene tegen en hoe dieper ze de Jungle intrekken hoe meer verwilderde kinderen hun pad kruisen. Tijdens hun zoektocht blijken verschillende personen met mindere goede intenties Paul en Jeanne te misleiden, zoals een man die hun een Aziatisch jongetje in een Manchester United-shirt probeert te verkopen als Joshua. Stress, teleurstellingen en de tropische omgeving hakken zwaar in op de redelijkheid en het verstand van het koppel.

Moreel en fysiek uitgeput zien ze in de verte een tempelruïne opduiken…

D.D. voor Libertina Movie.

Sluiten.

Foto boven: Emmanuelle Béart in de controversiële slotscène van Vinyan - 2008.

Trailer:


Andere films van regisseur Fabrice Du Welz (BEL) op Libertina Movie:

 


Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen