Rate this movie:


Rating: 0 sterren
0 stemmen

Logan's Run - 1976

Regie: Michael Anderson
Hoofdrollen: Michael York, Jenny Agutter, Farrah Fawcett-Majors, Peter Ustinov, Richard Jordan, Michael Anderson Jr, Roscoe Lee Browne, Randolph Roberts, Ashley Cox,

Gary Morgan, Lara Lindsay... 
Scenario: David Zelag Goodman, gebaseerd op de roman "Logan's Run" van  William F. Nolan & George Clayton Johnson
Muziek: Jerry Goldsmith
Montage: Bob Wyman
Cinematografie: Ernest Laszlo
Première: 1976

Genre: Sciencefiction, Actie, Cult
Speelduur: 119 min.
Taal: Engels
Land: Verenigde Staten
Opmerking:  Tijdens  een partijtje tennis zag  Michael York een vrouw, hij beschreef haar als een 'blonde visie van genot'. Het bleek Farrah Fawcettte zijn. York stelde haar voor aan de casting director en ze kreeg vervolgens de rol van Holly.

 

  • Recensie:

Logan's Run - 1976

Logan’s Run uit 1976, van de Engelse regisseur Michael Joseph Andersonde blijkt de tand des tijds te doorstaan en  is tot vandaag de dag één van de betere realistische sciencefiction films. Realistisch omdat de tijd de film op verschillende thema’s aan het bijbenen is en de werkelijkheid steeds naderbij komt. Dit gezegd zijnde hebben we hier te maken met een schitterende film en dat verschillende niveaus: sublieme shots, een meeslepend verhaal met visie, tot in de puntjes futuristisch uitgewerkte decors en kostuums. Bovendien maakt het geweldige acteerwerk van de cast bestaande uit populaire steracteurs van de jaren 70 zoals: "Michael York die een jaar later de hoofdrol vertolkte in The Island of Dr. Moreau - 1977, Jenny Agutter die eerder de hoofdrol vertolkte in het prachtige Walkabout uit 1971 en die heel wat purperden harten sneller deed slaan in de 70’s en 70’s icoon Farrah Fawcett-Majors die vooral bekendheid verwierf met haar rollen in de 70’s TV series: The Six Million Dollar Man en Charlie’s Angels" tot een film die je moet gezien hebben. Logan’s Run een verademing in het SF genre in vergelijking met de hedendaagse computergeanimeerde pulp. 

D.D. voor Libertina Movie. 

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
Verhaallijn / Logan's Run - 1976: VERHAALLIJN / Logan's Run - 1976

Verhaallijn: Logan's Run - 1976

Jaar 2274, door de gevolgen van overbevolking is het aantal mensen dramatisch teruggelopen. De overgebleven mensen leven teruggetrokken in een futuristische stad onder een cluster van koepels, gerund door een computer die zorgt voor alle aspecten van het leven, inclusief reproductie. De burgers houden er een hedonistisch leven op na, maar om overbevolking tegen te gaan, moet iedereen de rite van "Carrousel" ondergaan wanneer ze de leeftijd van 30 jaar bereiken. Daar worden ze gedood onder de mom van "vernieuwd" te zullen worden een vorm van reïncarnatie. Om dit te volgen, wordt elke persoon bij de geboorte geïmplanteerd met een leeftijdskristal in de palm van de linkerhand dat van kleur verandert naarmate ze ouder worden en begint te knipperen als ze hun "laatste dag" naderen. De meeste inwoners accepteren deze kans op wedergeboorte, maar degenen die dat niet doen en proberen de stad te ontvluchten, staan bekend als "Runners". Een eliteteam van politieagenten bekent als "Sandmen", uitgerust in overwegend zwarte uniformen, krijgt de opdracht om Runners te achtervolgen om hun leven te beëindigen. De Sandmen zien hun daden niet als moord, maar als functiebeëindiging en voor hen is het in ieder geval niet voorstelbaar waarom iemand na zijn dertigste verder zou willen leven.

Logan 5 (Michael York) en Francis 7 (Richard Jordan) zijn beide Sandmen, na een functiebeëindiging van een Runner, voor wiens aanwezigheid ze werden gewaarschuwd tijdens een Carrouselritueel, vindt Logan een Anch symbool (een teken van onsterfelijkheid en sleutel van het eeuwig geluk) tussen zijn bezittingen. Later die avond ontmoet hij Jessica 6 (Jenny Agutter), een jonge vrouw die ook een anch-hanger draagt. Logan neemt de anch mee naar de computer, die hem vertelt dat het een symbool is voor een geheime groep waarvan de leden al 1.056 Runners hebben geholpen die nu verblijven in Sanctuaria een mythische plek waar ze de rest van hun leven veilig leven en waar ze aan een natuurlijke dood sterven. De computer instrueert Logan om Sanctuary te vinden en te vernietigen, een missie die de codenaam "Procedure 033-03" geeft, die hij geheim moet houden voor de andere Sandmen. Dan verandert de computer de kleur van zijn levensklok in rood knipperend, waardoor hij plotseling vier jaar dichter bij Carrousel komt. Geschrokken vraagt hij of de vier jaar hem zullen worden teruggegeven als zijn missie is voltooid, maar krijgt geen antwoord. Om hieraan te ontsnappen, voelt Logan zich gedwongen om zelf Runner te worden.

Logan ontmoet Jessica en legt zijn plannen uit. Ze leggen contacten met en ontmoeten de ondergrondse groep die hen naar de rand van de stad leidt. Logan leert dat het ankh-symbool eigenlijk een sleutel is die een uitgang van de stad ontgrendelt. Ze komen terecht in een bevroren grot, met Francis op hun hielen die de functiebeëindiging van zijn ex-collega Sandmen wil uit te voeren. In de grot ontmoeten ze Box, een robot die is ontworpen om voedsel voor de stad van buitenaf vast te leggen.Tot zijn stomme verbazing ontdekt Logan ontdekt dat Box ook ontsnapte Runners vangt en bevriest om te dienen als voedsel. Nog voor Box Logan en Jessica kan bevriezen, ontsnappen ze, en stort de grot in.

Eenmaal buiten merken Logan en Jessica dat hun levenskristal niet meer werken. Ze zien de Zon voor het eerst en ontdekken dat de overblijfselen van de menselijke beschaving een wildernis zijn geworden. Ze verkennen een oude, schijnbaar verlaten stad die ooit Washington D.C was. In de ruïnes van het Capitool van de Verenigde Staten ontdekken ze een oude grijsaard (Peter Ustinov) die leven deelt met een groot aantal katten. Zijn verschijning is een schok voor hen, omdat geen van beiden ooit iemand boven de dertig heeft gezien. De oude man vertelt wat hij zich herinnert over wat er buiten de stad met de mensheid is gebeurd, en Logan realiseert zich dat Sanctuaria altijd een mythe is geweest.

Francis is hen echter gevolgd en hij en Logan raken in een gevecht. Logan verwondt Francis dodelijk maar voor hij sterft, ziet Francis dat Logan’s levenskristal helder en neutraal van kleur is geworden en gaat ervan uit dat Logan vernieuwd is.

Logan en Jessica overtuigen de oude man om met hen terug te keren naar de stad als bewijs dat het leven buiten de koepelstad bestaat en mogelijk is. Terwijl de oude man buiten wacht, gaan Logan en Jessica terug naar binnen en proberen de bevolking ervan te overtuigen dat Carrousel een leugen en onnodig is. De twee worden gevangengenomen door een andere Sandmen en naar de computer gebracht, die Logan ondervraagt over Procedure 033-03 en vraagt of hij zijn missie heeft voltooid?

Logan houdt vol: "Er is geen heiligdom". Wat hij had gevonden zijn "oude ruïnes", en "een oude man", en dat de vermiste Runners "allemaal bevroren" waren om als voedsel te dienen. Deze antwoorden worden niet geaccepteerd door de computer, na het scannen van Logan’s geest raakt de computer echter overbelast en crasht waardoor de systemen van de stad falen en de buitenste afdichtingen loslaten.

Logan, Jessica en de andere burgers ontvluchten stad. Eenmaal buiten zien de burgers de oude man, hun eerste ontmoeting met een mens die ouder is dan dertig jaar, waardoor meteen bewezen is dat ze inderdaad veel langer kunnen leven…

D.D. voor Libertina Movie.

Sluiten.

(Foto boven) Logan's Run: Michael York en Jenny Agutter

 

Trailer:


Andere films van regisseur Michael Anderson (ENG) op Libertina Movie:

 

  • Logan's Run - 1976

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen