Rate this movie:


Rating: 0 sterren
0 stemmen

RAN - 1985

Regie: Akira Kurosawa
Hoofdrollen: Tatsuya Nakadai, Akira Terao, Pîtâ, Jinpachi Nezu, Daisuke Ryu, Mieko Harada, Hisashi Igawa, Yoshiko Miyazaki, Jun Tazaki , Kazuo Katô ...
Scenario:  Akira Kurosawa, Hideo Oguni, Masato Ide
Muziek: Toru Takemitsu
Montage: Akira Kurosawa
Cinematografie: Asakazu Nakai, Takao Saito, Masaharu Ueda
Première: 1985
Genre: Art- movie, Cult, Oorlog, Drama
Speelduur: 160 min.
Taal: Japans
Land: Japan
Opmerking:  Voor deze  film waren 200 paarden en  1.400 figuranten met evenveel harnassen nodig die ontworpen werden door ‎‎Akira Kurosawa‎‎ zelf. Zwaar onder de indruk na het zien van de première, schreven de Japanse kranten "dat duizenden figuranten en paarden werden gebruikt tijdens de opnames van  gevechtscènes".

 

  • Recensie:

RAN - 1985

Het begin van de film is gewoon meesterlijk, en is al onmiddellijk een duidelijke indicatie dat we hier te maken hebben met een meesterwerk: de opnamen van de ruiters van de jachtpartij die de horizon observeren vanaf een verhoogde positie (vergezeld van de uitstekende soundtrack van Tôru Takemitsu) zijn artistiek. Het daaropvolgende beeld van Hidetora Ichimonji (Tatsuya Nakadai), die zijn boog spant om zijn prooi te schieten, is een prachtige introductie en presentatie van de vier belangrijkste leden van de Ichimonji-clan: de oude mr. Hidetora en zijn drie nakomelingen, Taro (Akira Terao), Jiro (Jinpachi Nezu) en Saburo (Daisuke Ryû). Regisseur Kurosawa brengt met RAN het ultieme eerbetoon aan de jindaigeki (samurai films) en kijkt vol ontzag en tegelijkertijd kritisch naar de geschiedenis van zijn land. Kurosawa's laatste grote film is absoluut de moeite waard om te zien: een tijdloos verhaal dat in detail verteld over macht en machteloosheid. De verfijnde en prachtige kleuren aan de visuele kant enerzijds en anderzijds de rijkelijk uitgerust prachtige kostuums maken van Ran een gedenkwaardig kunstwerk. Trouwens nog een wetenswaardigheid, toen regisseur Kurosawa "Ran" begon te filmen, was hij reeds zo goed als blind.

D.D. voor Libertina Movie.

  • Verhaallijn: 

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
Verhaallijn / Ran - 1985: VERHAALLIJN: Ran - 1985:

Ran - 1985

De ouder wordende krijgsheer Hidetora Ichimonji, besluit om nog voor zijn dood, zijn koninkrijk te verdelen onder zijn drie zonen: Taro, Jiro en Saburo. Taro, de oudste, erft het prestigieuze Eerste Kasteel en wordt leider van de Ichimonji-clan, terwijl Jiro en Saburo de Tweede en Derde Kastelen erven. Jiro en Saburo moeten Taro ondersteunen in zijn onderhoud. Hidetora wenst na de verdeling de titel van Grote Heer te behouden tot aan zijn dood.

Hidetora onderwijst zijn zonen in het belang van de drievuldige eenheid aan de hand van drie pijlen. Hij selecteert één pijl uit en laat zien hoe gemakkelijk het is om deze in tweeën te breken, daarna neemt hij drie pijlen die samen zijn gebundeld, deze blijken veel duurzamer. Saburo slaagt er echter in om de bundel van de drie pijlen met zijn knie te breken en noemt de les onzin. Hij wijst erop dat Hidetora dwaas is als hij denkt en verwacht dat zijn zonen aan elkaar loyaal zullen blijven, en herinnert hem eraan dat Hidetora zelf eerder in zijn verleden de meest meedogenloze methoden had gebruikt om zijn macht te verkrijgen. Hidetora hoort de opmerkingen en noemt zijn gedrag subversief, en wanneer zijn dienaar Tango, opkomt voor de opstandige Saburo, neemt hij de beslissing om beide mannen te verbannen. Fujimaki, een bezoekende krijgsheer die getuige is van deze gebeurtenissen, is het eens met Saburo's openhartigheid en stelt hem voor zijn dochter te huwen.

Na de verdeling van Hidetora's land tussen zijn resterende twee zonen, begint Taro's vrouw Lady Kaede haar man te porren om de controle over het hele Ichimonji-rijk over te nemen. Nog steeds verbitterd over de dood van haar familie die door Hidetora’s leger na een landconflict vermoord werden om vervolgens het land te kunnen annexeren. Wanneer Taro eist dat Hidetora afstand doet van zijn titel van Grote Heer, stormt Hidetora vervolgens het kasteel uit en reist naar het kasteel van Jiro, om te ontdekken dat Jiro alleen geïnteresseerd is in het misbruik van Hidetora als Grote Heer. Hidetora en zijn gevolg verlaten dan ook het kasteel van Jiro zonder een duidelijke bestemming. Tijdens hun zwerftocht verschijnt de verbannen dienaar Tango en deze vertelt Hidetora over Taro's nieuwe decreet: de dood aan degene die zijn vader helpt. Hidetora zoekt daarop zijn toevlucht in het Derde Kasteel, dat verlaten is nadat Saburo's troepen hun heer in ballingschap volgden. Tango volgde hem niet. Kyoami, grapt dan over Hidetora's hachelijke situatie, om vervolgens uit het Derde Kasteel te worden gegooid.

Kort daarna worden Hidetora en zijn samoerai leger belegerd door de verenigde krachten van zijn zonen Taro en Jiro. Terwijl de troepen van Taro en Jiro het kasteel bestormen, wordt Taro gedood door een kogel afgevuurd door Jiro's generaal, Kurogane. In een korte maar gewelddadige belegering worden Hidetora’s zijn verdedigers afgeslacht waarbij het Derde Kasteel wordt verwoest door vuur. Hidetora mag echter overleven zonder voorraden of lijfwachten en hij bezwijkt door waanzin nadat hij weg dwaalt van het gedecimeerde kasteel. Hidetora wordt ontdekt zwervend in de wildernis door Kyoami en Tango, die nog steeds loyaal aan hem zijn. Ze ontfermen zich over de afgetakelde Hidetora die in zijn waanzin wordt achtervolgd door gruwelijke visioenen van mensen die door zijn zoektocht naar macht het moesten bekopen met hun leven. Ze zoeken een onderkomen in een boerenwoning en ontdekken dat de bewoner Tsurumaru is, de broer van Lady Sue, Jiro's vrouw. Tsurumaru wist amper te overleven nadat Hidetora zijn land had overgenomen, en zijn vader, een rivaliserende heer had vermoord.

Nu Taro dood is, neemt Jiro de titel van Grote Heer van de Ichimonji-clan over, waardoor hij naar het Eerste Kasteel kan verhuizen. Bij Jiro's terugkeer uit de strijd manipuleert Lady Kaede hem, schijnbaar onaangedaan door de dood van Taro, Jiro en Lady Kaede beginnen een affaire. Haar doel is echter om Jiro's macht van achter zijn troon breken. Zo eist ze van Jiro dat hij Lady Sue vermoordt en in plaats daarvan met haar trouwt. Jiro beveelt Kurogane om de daad uit te voeren, maar hij weigert. Kurogane waarschuwt Sue en Tsurumaru om te vluchten.

Tango, die nog steeds samen met Kyoami de zorgen over Hidetora op zich neemt, ontmoet Ikoma en Ogura, die ooit als spionnen voor Jiro hadden gediend en Hidetora en Taro verraadde en daarop verbannen werden. Voordat hij ze allebei vermoordt voor hun verraad, vertelt Ikoma hem dat Jiro overweegt moordenaars achter Hidetora aan te sturen. Gealarmeerd rijdt Tango weg om Saburo te waarschuwen. Hidetora wordt nog krankzinniger en rent weg in een vulkanische vlakte met een hectische Kyoami in achtervolging.

Saburo's leger steekt grens naar Jiro’s territorium over om hem te vinden. Het nieuws bereikt ook Jiro dat twee rivaliserende heren verenigd met Saburo (Ayabe en Fujimaki) ook het grondgebied zijn binnengekomen waarop Jiro haastig zijn leger mobiliseert. Op het slagveld accepteren de twee broers een wapenstilstand, maar Saburo wordt gealarmeerd wanneer Kyoami arriveert om te vertellen over de geestestoestand van zijn vader. Saburo gaat met Kyoami mee om zijn vader te redden en neemt tien krijgers mee; Jiro stuurt verschillende schutters om Saburo te volgen en biedt een premie voor degene die Saburo en zijn vader Hidetora doodt. Lady Kaede heeft Jiro al overtuigd om nog een groep moordenaars te sturen om Sue en Tsurumaru op te sporen.

Jiro beveelt vervolgens een aanval op Saburo's veel kleinere troepenmacht en Saburo's leger trekt zich terug in het bos. Jiro probeert saburo's leger in het bos te achtervolgen, maar wordt gestopt met aanzienlijke verliezen, als gevolg van de dodelijke musketten die Saburo's infanterie gebruiken. In het midden van de strijd arriveert een boodschapper met het nieuws dat de rivaliserende krijgsheer, Ayabe, marcheert op het Eerste Kasteel, waardoor Jiro's overgebleven leger zich haastig terugtrekt.

Saburo vindt Hidetora in de vulkanische vlakte; Hidetora herstelt gedeeltelijk en in een vlaag van helderheid en gezond verstand begint hij zijn relatie met Saburo te herstellen. Echter, één van de sluipschutters die Jiro uit stuurde om Saburo's kleine groep te volgen schiet en doodt Saburo. Overmand door verdriet sterft Hidetora. Fujimaki en zijn leger komen van hun overwinning en vinden Tango en Kyoami jammerend over de dood van Hidetora en zijn zoon.

Ondertussen komen Tsurumaru en Sue aan bij de ruïnes van het verwoest kasteel, maar laten per ongeluk de fluit achter die Sue eerder aan Tsurumaru gaf toen hij werd verbannen. Ze geeft hem een tekening van Amida Boeddha als gezelschap terwijl ze probeert de achtergelaten fluit terug te halen. Het is wanneer ze terugkeert naar Tsurumaru's kamp om het op te halen dat ze in een hinderlaag wordt gelokt door Jiro’s moordenaars en daarbij sterft.

Tegelijkertijd achtervolgt Ayabe's leger Jiro's leger naar het Eerste Kasteel en begint een belegering. Wanneer Kurogane hoort dat Lady Sue is vermoord door een van Jiro's mannen, confronteert hij Kaede. Ze geeft toe dat haar achterbakse complotten diende om wraak nemen op Hidetora en de Ichimonji-clan omdat deze haar familie jaren eerder heeft vernietigd. Woedend doodt Kurogane Kaede. Jiro, Kurogane en alle mannen van Jiro sterven vervolgens in de strijd met Ayabe's leger die volgt.

Een plechtige begrafenisstoet wordt gehouden voor Saburo en Hidetora. Ondertussen, alleen gelaten in de kasteelruïnes, verlaat de blinde Tsurumaru de ruïne, waarbij hij de Amida Boeddha afbeelding laat vallen dat Sue hem had gegeven. De film eindigt met een afstandsopname van Tsurumaru, blind en alleen, zijn silhouet tegen het landschap van de kasteelruïne.

D.D. voor Libertina Movie.

Sluiten.

Trailer:


Andere films van regisseur Akira Kurosawa (JPN) op Libertina Movie:

 

  • RAN - 1985

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen