Rate this movie:


Rating: 5 sterren
1 stem

Playtime - 1967

( Play Time )

Regie: Jacques Tati
Hoofdrollen: Jacques Tati, Barbara Dennek, Léon Doyen, Rita Maiden, France Rumilly, France Delahalle, Valérie Camille, Erika Dentzler, Reinhard Kolldehoff, Nicole Ray... 
Scenario: Jacques Tati, Jacques Lagrange
Muziek: Francis Lemarque
Montage: Gérard Pollicand
Cinematografie: Jean Badal, Andréas Winding
Première: 1967
Genre: Komedie, Art-movie
Speelduur: 124 min.
Taal: Frans, Duits, Engels
Land: Frankrijk, Italië
Opmerking: De productie vond plaats van oktober 1964 tot oktober 1967. Het filmen begon in april 1965 voornamelijk op een set genaamd "Tativille", waar 100 bouwvakkers twee gebouwen bouwden met 11.700 vierkante meter glas, 38.700 vierkante meter plastic, 31.500 vierkante meter hout en 486.000 vierkante meter beton.

 

  • Recensie:

Playtime - 1967 ( Play Time )

Het meesterwerk van de Franse acteur-regisseur Jacques Tati uit 1967, geldt nog steeds als vernieuwend in het genre komedie. Geraffineerde speelse geluiden en vooral de visuele cinematografie zijn wonderbaarlijk. Tati's pijprokende alter ego Monsieur Hulot (zoals ook te zien is in: “Mon Oncle” en “Mr. Hulot’s Holiday”) gaat volledig op in zijn rol, te midden van een ingewikkelde, buitengewone en zeer dure reconstructie van een door technologie geobsedeerd en futuristisch Parijs.
Klassieke toeristische bezienswaardigheden (de Arc de Triomphe,  Eiffeltoren en Sacré-Coeur) zijn alleen te zien in korte reflecties.
De invloed van 'Playtime' op filmmakers wordt duidelijk als je de details zijn van Tati’s unieke werk tot U neemt.
De humor is fijn en ingetogen, hoewel er onderweg een aantal fantastische en prachtig eenvoudige grappen zijn. De rechte lijnen en kleurenschema’s zijn prachtig en maken pas plaats aan het einde van de film ten voordele van een meer smakelijke en vreugdevolle anarchie. Gewoon genieaal, en bijna niet te geloven  dat  deze  film stamt uit 1967.

D.D. voor Libertina Movie.

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
Verhaallijn / Playtime - 1967 (Play Time): Verhaallijn / Playtime - 1967 (Play Time) :

Playtime - 1967 - (Play Time)

De van het platteland afkomstige Monsieur Hulot heeft een nieuwe betrekking aangeboden gekregen als kantoorbediende bij een groot bedrijf dat gevestigd is in een wolkenkrabber. Hulot loopt wat verloren in de futuristische stad die een labyrint van moderne architectuur is. Terwijl hij aankomt in het centrum van de stad, arriveert op het zelfde ogenblik een bus met toeristen. Hulot stapt het gigantisch kantoorgebouw binnen, en meldt er zich aan voor het sollicitatiegesprek. Na veel moeite ontmoet hij de eigenaar van het bedrijf, die heeft het echter zo druk dat hij Hulot compleet negeert en wegloopt. Hulot volgt hem door de doolhof van gangen, maar raakt hem uiteindelijk kwijt in de chaos en verliest zijn weg in het gigantisch kantoorgebouw. Hulot besluit hierop dan maar in zijn eentje de stad te ontdekken. Langzamerhand raakt de kijker Hulot ook kwijt in de chaos; uiteindelijk verdwijnt ook hij in de mensenmassa. Het laatste uur van de film zie je hem nog sporadisch als figurant, meestal op de achtergrond door het beeld lopen.

D.D. voor Libertina Movie.

Sluiten.

Foto boven: Playtime - 1967 ( Play Time ) De drukke rotonde  met voertuigen .

 

Trailer:


Andere films van regisseur Jacques Tati (FRA) op Libertina Movie:

 

  • Playtime - 1967 ( Play Time )

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen