Rate this movie:


Rating: 4.3333333333333 sterren
3 stemmen

Benedetta - 2021

Regie: Paul Verhoeven
Hoofdrollen: Virginie Efira, Daphne Patakia, Charlotte Rampling, Lambert Wilson, Louise Chevillotte, Clotilde Courau, Guilaine Londez, Justine Bachelet, Lauriane Riquet, Hervé Pierre, Olivier Rabourdin, David Clavel, Elena Plonka, Héloïse Bresc, Jonathan Couzinié, Sophie Breyer, Vinciane Millereau...
Scenario: David Birke, Paul Verhoeven, Naar het boek "Immodest Acts: The Life of a Lesbian Nun in Renaissance Italy" van Judith C. Brown.

Muziek: Anne Dudley
Montage: Job ter Burg
Cinematografie: Jeanne Lapoirie
Première: 2021
Genre: Historisch, Drama, Erotiek
Speelduur: 127 min.
Taal: Frans
Land: Frankrijk, Nederland
Opmerking: De film bevat veel naakt en seks scènes, maar alle acteurs zeiden in interviews dat ze daar geen enkele moeite mee hadden. Virginie Efira zei daar over: "Seksualiteit is een interessant onderwerp. Er zijn niet veel regisseurs die weten hoe ze het moeten filmen. Paul Verhoeven kent het onderwerp  al vanaf het begin van zijn carrière en is iemand die dit belangrijke onderwerp op een geweldige manier heeft behandeld".

  • Recensie:

Benedetta - 2021

Paul Verhoeven is als provocateur niet aan zijn proefstuk toe, maar op zijn laatste schandaal was het lang wachten. De première van Benedetta liep immers ruim twee jaar vertraging op. Eerst onderging Verhoeven een heupoperatie en nadien speelde de wereldwijde corona pandemie hem parten. 

Het boek “ Immodest Acts: The Life of a Lesbian Nun” van de Amerikaanse historica Judith C. Brown vormt het basisverhaal van de film Benedetta. Hoewel het non-fictie boek bij het verschijnen wat stof deed opwaaien bleef het verder rustig...tot dat… Meester provocateur Paul Verhoeven het verhaal onderhanden nam voor verfilming. Of het Vaticaan blij was toen ze te horen kregen dat Verhoeven aan het werk zou gaan met het waar gebeurde verhaal laten we in het midden. Hier en daar neemt Verhoeven de vrijheid om een loopje te nemen met de waarheid, maar laat dat niet uw pret bederven want het blijken terechte manipulaties te zijn die de film ten goede komen en bovendien bijdragen aan de typisch kernmerkende stijl van wat een Verhoeven-film tot een Verhoeven-film maakt. De film die het levensverhaal vertelt van de lesbische non Benedetta Carlini (1591-1661), bevat een reeks aan elementen van naaktheid en seks in combinatie met geloof, schijnheiligheid en afgunst die net zo nadrukkelijk en provocerend aanwezig zijn als je zou verwachten. Van nature provocerend zonder aarzeling en remmingen zoekt Verhoeven de grenzen van het toelaatbare op met Benedetta. Maar Verhoeven schopt met Benenedetta niet zomaar gratuit tegen heilige huisjes aan, daarvoor is hij een veel te groot filmkunstenaar. Het tijdsvak (17de eeuw) waarin het verhaal zich afspeelt is tot in de details gereconstrueerd en adembenemend in beeld gebracht. Ook de cast mag een deel van het succes op hun conto schrijven, in het bijzonder de Belgische actrice Virginie Efira, die de gedurfde en meteen ook geslaagde hoofdrol van Benedetta vertolkt. De Belgisch /Griekse Daphne Patakia die de rol van zuster Bartolomea (het vriendinnetje van Benedetta ) invult, laat haar letterlijk en figuurlijk van haar beste kant zien. Kort maar krachtig; Benedetta is een puur en onversneden Verhoeven product en daarmee een must-see!

D.D. voor Libertina Movie.

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
Verhaallijn/ Benedetta - 2021: VERHAALLIJN: Benedetta - 2021

Verhaallijn: Benedetta - 2021

XVII eeuw Pescia, Italië. Het nog maar 10 jarige en devoot meisje Benedetta (jonge Benedetta: Elena Plonka) met een obsessie voor de Maagd Maria, is samen met haar ouders op weg naar het klooster. Onderweg ontmoeten ze een groep ruiters die reizigers beroven. Bij de confrontatie stelen ze de gouden ketting rond de hals van de moeder. Ondanks haar nog jonge leeftijd komt Benedetta op voor haar moeder en roept om hulp van de Heilige Maagd Maria. Onmiddellijk komt een vogel vanuit de overhangende takken te voorschijn en richt zijn kak recht in het oog van een van de schurken. Ze zien het als een teken van God, geven de ketting terug en laten de familie ongemoeid verder reizen. Eens Aangekomen bij het klooster, waarvan de saaie maar strenge abdis Felicita (Charlotte Rampling) de scepter zwaait, nemen de ouders afscheid van hun dochter en komt het meisje onder de hoede van de zusters.

Na 18 jaar verblijf in het klooster dat gepaard ging met verschillende goddelijke wonderen, zoals o.a. een nacht dat er een enorm standbeeld van de Maagd Maria valt op Benedetta, is Benedetta uitgegroeid tot een mooie blondine (volwassen Benedetta: Virginie Ethere). Haar lusten voor de God en zijn slungelachtige Zoon Jezus (Jonathan Couzinié) worden steeds intenser. Ze begint visioenen te krijgen van zichzelf die zoent met haar "man", Jezus Christus zelf, die haar verschijnt als en sukkelaar. Maar net als Benedetta in contact komt met haar freaky Jezus en de afstandelijke zuster Felicia (Charlotte Rampling), die niet weet of Benedetta visioenen heeft of alleen maar krankzinnig aan het worden arriveert er een nieuw meisje Bartholomew (Daphne Patakia) in het Klooster.

Bartholomew (Daphne Patakia) zoekt onderdak en een veilige haven in het klooster, hoewel jonger dan Benedetta draagt ze toch een dramatisch en moeilijk verleden met zich mee. Bartholomew werd slachtoffer van incest, waarbij ze de verkrachting en mishandelingen door haar broer en vader moest doorstaan.

Bijna onmiddellijk ontstaat er een vonk tussen Benedetta en Bartolomew, die oplaait in een razende vlam van passie. Anderzijds kan Benedetta haar lust voor Jezus, die haar begint te bezitten, niet loslaten, wat zich uit in stigmata, griezelige vocale stemveranderingen en aanvallen van orgastische pijn die haar 's nachts kwellen.

Door Benedetta stigma's op haar lichaam wordt ze aanzien voor een echte heilige. Ze vervangt Felicitha als abdis, wat leidt tot intriges van de kant van de laatste. Uitgebreide nonnen roddels gaan de ronde.

Wanneer de katholieke hiërarchie besluit om een onderzoek in te stellen en daarbij ontdekken dat abdis Benedetta seks heeft met een andere non van het klooster, lokt dit een confrontatie uit met de kerk, op een zeer gecompliceerd moment in de geschiedenis, waarin de pest ronddwaalt en het protestantisme sterk vooruitgaat. Een kerkelijk proces zal beslissen over het lot van Benedetta...

D.D. voor Libertina Movie.

Sluiten.

(Foto boven) Het proces van Benedetta (Virginie Efira)

 

Trailer:


Andere films van regisseur Paul Verhoeven (NL) op Libertina Movie:

 


Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen