Rating door de Libertina Movie webmasters: Outstanding.

Rate this movie:


Rating: 4 sterren
1 stem

RAW - 2016

(Grave)

Regie: Julia Ducournau
Hoofdrollen: Garance Marillier, Ella Rumpf, Rabah Nait Oufella, Joana Preiss, Laurent Lucas, Marion Vernoux, Bouli Lanners, Thomas Mustin, Julianne Binard, Marouan Iddoub... 

Scenario: Julia Ducournau
Muziek: Jim Williams
Montage: Jean-Christophe Bouzy
Cinematografie: Ruben Impens 
Première: 2016
Genre: Horror, Trash, Drama
Speelduur: 99 min.
Taal: Frans
Land: Belgïe, Frankrijk
Opmerking: Tijdens een vertoning op het filmfestival van Göteborg (Zweden) vielen verschillende mensen in het publiek flauw en/of moesten braken. Meer dan 30 mensen verlieten de bioscoop voortijdig en een extra pauze moest worden ingelast vanwege alle onrust.

 

  • Recensie: 

RAW- 2016

In haar eerste speelfilm schrijft en regisseert regisseur Julia Ducournau een prachtig maar bovenal een bizar verhaal, in een nogal fictieve wereld die het bloed  van de vegetarische kijker op  kookpunt kan brengen. Aan de andere kant mag dat geen reden  zijn om de film niet te bekijken . Een beetje controverse mag en moet in deze tijden waar vleeseters versus vegetariërs rechtlijnig tegenover elkaar staan met getrokken messen. De jonge regisseur toont een bewonderenswaardige virtuositeit in de omgang met de opnamehoeken (indrukwekkende scènes onder en boven de lakens), de afwisseling van shots en de strakke montage waarmee het verhaal in beeld wordt gebracht  is vernieuwend en verfrissend. RAW - 2016 is een film  dat een "begin, midden en einde" weet te hebben - zoals JLGodard het zou zeggen " en dat ondanks zijn schandaligheid (of misschien daardoor) perfect overeenkomt met de nachtmerrieachtigheid van ons dagelijks leven". Conclusie, interessant verhaal en grafisch sterk in beeld gebracht, waardoor het voor fans van het genre veel te bieden heeft. Als je echter een probleem hebt met een paar emmers bloed en rauwe scènes dan zal "RAW" niet bepaald uw ding zijn.

D.D. voor Libertina Movie.

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
Verhaallijn / RAW - 2016: VERHAALLIJN / RAW - 2016

Verhaallijn: RAW - 2016

Justine is de dochter van een strikt vegetarisch gezin en begint aan haar eerste jaar op de veterinaire school, dezelfde waar haar oudere zus Alexia naartoe gaat en waar hun ouders elkaar hebben ontmoet.

Op haar eerste nacht maakt ze kennis met haar kamergenoot Adrien. Als nieuwe studenten worden ze gedwongen om deel te nemen aan een ontgroeningsritueel van een week. Ze worden naar een feestje gebracht waar Alexia haar zus Justine oude klassenfoto's laat zien van leerlingen die baden in bloed, waaronder eentje met hun ouders. De volgende ochtend wordt de klas besmeurd met bloed en worden de nieuwelingen gedwongen om rauwe konijnennieren te eten. Justine weigert vanwege haar stikt gevolgde vegetarisme, maar Alexia dwingt haar om er een te eten. Justine vertrekt met Adrien en ontdekt later een jeukende uitslag over haar hele lichaam. Ze gaat naar de dokter, die haar diagnosticeert met voedselvergiftiging en haar een zalfje geeft voor de uitslag.

De volgende dag begint Justine een ongekende hunkering naar vlees te krijgen, waarvoor ze zich schaamt. Zij en Adrien maken 's avonds laat een uitstapje naar een tankstation, zodat niemand haar vlees zal zien eten. Ontevreden eet ze 's ochtends rauwe kip. Die avond probeert Alexia om Justine haar bikinilijn te waxen, maar wanneer die mislukt en Alexia de wax met een scherpe schaar probeert af te knippen, schopt Justine haar weg en snijdt Alexia per ongeluk haar eigen vinger af. Alexia valt flauw en Justine pakt de vinger, proeft het bloed en begint het op te eten. Alexia komt weer bij haar bewustzijn en ontdekt Justine's vraatzucht, maar vertelt later aan hun ouders dat haar hond, Quicky, de vinger opat.

De volgende ochtend neemt Alexia Justine mee naar een verlaten landweg, waar ze voor een auto springt, waardoor de bestuurder met passagier frontaal tegen een boom botst. Alexia begint tot Justine's ontsteltenis de passagier op te eten, als voorbeeld hoe Justine haar hunkering kan bevredigen. Desondanks Justine's verlangens naar mensenvlees begint ze Adrien te beheren. Die avond komt ze aan op een feestje, waar verf naar haar wordt gegooid als onderdeel van een ander ontgroeningsritueel worden ze gedwongen wordt om met iemand te zoenen. Tijdens het zoenen bijt Justine een onderlip af, de andere feestgasten reageren geschokt van walging. Justine gaat terug naar haar slaapvertrek en neemt een douche, waar ze een stuk de lip uit haar tanden pulkt en opeet. Justine neemt Adrien in vertrouwen en ze hebben uiteindelijk seks, waarbij Justine Adrien probeert te bijten, maar in plaats daarvan bijt ze in haar eigen arm tot bloedens toe en blijkt daarbij een orgasme te krijgen.

Bij het volgende feestje raakt Justine extreem dronken en Alexia neemt haar mee naar het mortuarium. De volgende dag staart iedereen op school naar Justine, sommigen mijden haar. Adrien laat haar een video zien waarin Justine op handen en voeten kruipt en probeert een hap uit de arm van een lijk te nemen, waarop Alexia haar buiten bereik trekt van het lijk terwijl een verbijsterde menigte onder boegeroep toe kijken. Justine en Alexia krijgen ruzie met elkaar en beginnen te vechten, waarbij ze uiteindelijk elkaar bijten totdat ze uit elkaar worden getrokken door de andere studenten.

Justine helpt Alexia en ze lopen met elkaar terug naar hun slaapvertrekken. De volgende ochtend wordt Justine wakker in bed met Adrien, maar ze ziet bloed op haar hand en trekt de dekens af, en vindt Adrien dood met het grootste deel van zijn rechterbeen opgegeten en een steekwond in zijn rug. Justine ziet dan een bebloede Alexia op de grond liggen. Justine is in eerste instantie woedend dat Alexia Adrien heeft vermoord, maar helpt Alexia overeind te komen om vervolgens een douche te nemen..

Alexia wordt gevangengezet voor de moord op Adrien en Justine wordt teruggestuurd naar huis. Daar vertelt Justine's vader haar dat wat er is gebeurd noch haar, noch Alexia's schuld is. Hij legt uit dat toen hij hun moeder voor het eerst ontmoette, hij niet kon begrijpen waarom ze niet bij hem wilde zijn. Haar vader zegt dat hij het uiteindelijk besefte toen ze de eerste keer zoenden, en wijst naar het litteken op zijn lip. Hij opent dan zijn shirt, onthult zijn littekens…

D.D. voor Libertina Movie.

Sluiten.

Trailer:


Andere films van regisseur Julia Ducournau (FRA) op Libertina Movie:

 

  • RAW - 2016

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen