Rate this movie:


Rating: 4.5 sterren
2 stemmen

Un Soir, Un Train - 1968

Regie: André Delvaux
Hoofdrollen: Yves Montand, Anouk Aimée, François Beukelaers, Adriana Bogdan, Hector Camerlynck, Michael Gough, Senne Rouffaer, Jan Peré, Domien De Gruyter, Nicole Debonne, Patrick Conrad, Jacqueline Royaards-Sandberg...
Scenario: André Delvaux (Naar de roman "De Trein der Traagheid" van Johan Daisne.
Muziek: Frédéric Devreese
Montage: Suzanne Baron
Cinematografie: Ghislain Cloquet 
Première: 1968
Genre: Art- movie, Surrealistisch, Drama
Speelduur: 86 min.
Taal: Frans, Nederlands 
Land: België, Frankrijk
Opmerking: André Delvaux,  geboren op 21 maart 1926  te Oud-Heverlee (België)  en  overleden  op 2002 te Valencia (Spanje) aan een hartaanval. 

 

  • Recensie:

Un Soir, Un Train - 1968

Surrealistisch meesterwerk van de Belgische regisseur André Delvaux naar het boek "De trein der traagheid" uit 1950 van de Belgisch/Vlaamse schrijver Johan Daisne. De aanvang van de film begint met de introductie van het hoofdpersonage (Yves Montand) waardoor enigszins het gevoel kan ontstaan naar een doorsnee drama te kijken. Door een plotse wending en met een perfect gevoel voor dosering van de surrealistische ingrediënten krijgt: "Un Soir, Un Train" een totaal andere wending. De drie hoofdrolspelers onder wie de nog jonge François Beukelaers zetten een fantastische prestatie neer en hoewel de film  haar première reeds beleefde in het woelige jaar 1968, blijft deze film bijzonder aangenaam om te consumeren. De verweven elementen van surrealisme met de reële actualiteit van het toenmalige België zijn meesterlijk en dynamisch in beeld gebracht. Zo is er een scene waar het hoofdpersonage als busreiziger te midden van een studentenbetoging terecht komt met betrekking tot de taalproblematiek op de Leuvense Universiteit die toen speelde. Het mag duidelijk zijn dat Delvaux met Un Soir, Un Train verschillende thema's aansnijdt met een diepere betekenis. Grandioos is de hypnotiserende dansscene, die de Belgische regisseur Fabrice Du Welz 36 jaar later (2004) nog eens met een opvallende knipoog naar "Un Soir, Un Train" en de door hem bewonderde collega Delvaux overdoet, in zijn surrealistische horror film Calvaire. Zonder twijfel mag men Un Soir, Un Train - 1968 beschouwen als vernieuwend en van historisch belang voor de Belgische cinema industrie.

D.D. voor Libertina Movie.

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
VERHAALLIJN /Un Soir, Un Train - 1968 : VERHAALLIJN / Un Soir, Un Train - 1968

Un Soir, Un Train - 1968

Vlaamse universiteitsprofessor taal Mathias (Yves Montand) die samen woont met zijn mooie Franse vriendin Anne (Anouk Aimée), een theaterontwerpster die zich vervreemdt voelt van een door Vlaanderen gedomineerde Leuven en een Vlaamse culturele sector die haar niet accepteert. Als Anne op een dag zegt dat hij niet met haar wil trouwen omdat trouwen met een Franse vrouw zijn universiteitscarrière zou schaden, krijgt het koppel ruzie. Alsnog vergezelt Anne, Mathias op een lange treinrit naar het noorden om er een universiteitscongres over taalkundige zaken toe te spreken. Tijdens de lange eentonige treinrit dommelt Mathias in slaap en droomt daarbij over verschillende ontmoetingen die hij met Anne had gedurende de verschillende jaren. Als Mathias wakker wordt, blijkt iedereen in zijn compartiment te slapen en is Anne verdwenen. Als plots om onverklaarbare reden de trein afremt en stopt in een somber en sinister moeraslandschap. Samen met een andere professor Hernhutter (Hector Camerlynck) en de student Val (François Beukelaers) stapt hij uit de trein om te zoeken naar zijn verdwenen vriendin.

Als de trein vertrekt zonder waarschuwing, zijn de drie mannen op zichzelf aangewezen om het desolaat landschap te trotseren, richting een kerktoren aan de horizon.'s Nachts komen de mannen aan in een dorp met dreigende donkere straten, met een zich vreemd gedragende bevolking met wie ze niet kunnen communiceren door de onverstaanbare taal die ze praten. De drie komen terecht in een bioscoop waar ze naar een rare film over zwevende lichamen in de lucht kijken. Na het verlaten van de bioscoop krijgt het uitgehongerde trio een routebeschrijving naar een druk hotel/restaurant in een donker achtersteegje, ook daar blijken ze met niemand te kunnen communiceren, omdat ze gebrabbel spreken. Val voelt zich onmiddellijk aangetrokken tot de mysterieuze en knappe gastvrouw, genaamd Moira (Adriana Bogdan), ondanks de waarschuwing van Mathias om niet te dansen met een vrouw waar geen communicatie mee mogelijk is, desondanks blijkt Val niet opgewassen te zijn tegen de aantrekkingskracht van de mysterieuze vrouw...

D.D. voor Libertina Movie.

Sluiten.

 (Foto boven) Un Soir, Un Train - 1968 Yves Montand (Mathias) , François Beukelaers (Val) en Hector Camerlynck (Hernhutter) op zoek naar de bewoond wereld.

 

Trailer:


Andere films van regisseur André Delvaux (BEL) op Libertina Movie:

 


Reacties

J.P Filmfanatic
3 jaar geleden

Very nice movie, saw it once a long time ago in the 70's.

Reactie plaatsen