Rate this movie:


Rating: 3.3333333333333 sterren
3 stemmen

BLUTIGER FREITAG - 1972

Regie: Rolf Olsen
Hoofdrollen: Raimund Harmstorf, Amadeus August, Gianni Macchia, Christine Böhm, Gila von Weitershausen, Ernst H. Hilbich, Walter Buschhoff, Daniela Giordano, Renate Roland, Horst Naumann, Totò Mignone, E.O. Fuhrmann, Ursula Erber, Werner Heyking,..
Scenario: Valeria Bonamano, Fernando Di Leo, Rolf Olsen
Muziek: Francesco De Masi
Montage: Amedeo Giomini, Maurice Martin, Eva Zeyn
Cinematografie: Franz Xaver Lederle  
Première: 1972
Genre: Cult, Actie, Drama, Misdaad
Speelduur: 94 min.
Taal: Duits
Land: Duitsland, Italië
Opmerking: Bloody Friday is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, over de aanval op het filiaal van Deutsche Bank aan de Prinzregentenstraße 70 in München op 4 augustus 1971, door Hans Georg Rammelmayr en Dimitri Todorov. In 2017 werd de ongesneden versie uitgebracht op dvd / Blu-ray.‎

 

  • Recensie:

BLUTIGER FREITAG - 1972

BLUTIGER FREITAG  is losse bewerking gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een overval die uitdraaide op een gijzeling in het filiaal van Deutsche Bank aan de Prinzregentenstraße 70 in München op 4 augustus 1971 door Hans Georg Rammelmayr en Dimitri Todorov. De van oorsprong Oostenrijkse Regisseur Rolf Olsen en zijn team slaagden erin om een geloofwaardige dimensie te creëren tijdens de laatste handeling waarin de politie de overvallers omsingelt waarbij een tv-verslaggever enkele willekeurige omstanders begint te ondervragen. Deze bezorgde omstanders blijken vrijwel zeker in de veronderstelling dat er een echte politieactiviteit aan de gang was. Een minpuntje is het enthousiasme waarmee het bloederig geweld en de macho aanstellerij in de film sloop, het is bij tijd en wijle zo sterk dat het in plaats van een authentiek misdaaddrama al snel evolueert naar een exploitatie actiethriller. Ondanks dat laatste ademt de film de sfeer van de jaren zeventig en de opkomst van de nietsontziende overvalbendes die de West-Europese landen teisterden. Een laatste vaststelling, de beste films die zich afspelen in het tijdvak van de 70’s werden ook gemaakt in de jaren 70’s, en Bloody Friday uit 1972 is daar een bevestiging van. Meer weten over de waar gebeurde feiten? Klik dan op de button van onze boeiende Appendix: Bloednacht Van Het Rode Puntmutskappen Front.

D.D. voor Libertina Movie

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
Verhaallijn:BLUTIGER FREITAG - 1972 VERHAALLIJN / BLUTIGER FREITAG - 1972

Verhaallijn: BLUTIGER FREITAG - 1972

In een druk gerechtsgebouw slaagt de gewelddadige crimineel Heinz Klett (Raimund Harmstorf), die wacht om te verschijnen voor een rechter die zijn vonnis zal voorlezen, te ontsnappen van zijn naïeve bewakers om vervolgens met de hulp van zijn vrienden zich te verstoppen in een bouwzone ergens aan de rand van de stad.

Heinz overtuigt zijn rechterhand Luigi (Gianni Macchia), dat ze samen gemakkelijk een filiaal van Deutche Bank kunnen beroven om vervolgens te vluchten naar Australië waar ze de rest van hun leven cocktails op het strand zouden kunnen drinken.

Luigi brengt dan zijn vriendin, Heidi (Christine Böhm), op de hoogte die er onlangs is achter gekomen dat ze zwanger is, en stemt er mee in om de hulp van haar broer, Christian (Amadeus August) in te schakelen.

Onder leiding van de overdreven temperamentvolle Heinz overvalt de bende een vrachtwagen die Amerikaanse militaire voorraden vervoert en legt vervolgens de laatste hand aan een plan waarmee ze het bankfiliaal kunnen overvallen, om vervolgens veilig weg kunnen vluchten.

Op de dag van de overval dwingen een aantal onverwachte ontwikkelingen de bende echter tot improvisatie waarbij uiteindelijk de hel los breekt. Wanneer Heinz Klett merkt dat een van de gijzelaars (Gila von Weitershausen) de dochter is van de rijke warenhuisbaas Lotzmann (Walter Buschhoff), wijkt hij af van zijn oorspronkelijke plannen en verandert de overval in een gijzeling voor losgeld. De politie omsingelt de overvallers terwijl een tv-verslaggever enkele willekeurige omstanders uit de toegestroomde massa begint interviewen…

D.D. voor Libertina Movie.

Sluiten.

Trailer:


Andere films van regisseur Rolf Olsen (DEU) op Libertina Movie:

 

  • BLUTIGER FREITAG - 1972


Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen