Rate this movie:


Rating: 4 sterren
3 stemmen

1900 (Novecento) - 1976

Regie: Bernardo Bertolucci
Hoofdrollen: Gérard Depardieu, Roberto De Niro, Dominique Sanda, Stefania Casini, Donald Sutherland, Burt Lancaster...
*Muziek: Ennio Morricone
Montage: Franco Arcalli
Cinematografie: Vittorio Storaro
Première: 1976
Genre: Drama, Historisch, Cult
Speelduur: 317 min. / 245 min.
Taal: Italiaans
Land: Frankrijk/Italië/West Duitsland
Opmerking: De oorspronkelijke versie van de film is 317 minuten lang, in de Verenigde Staten kwam er een ingekorte versie van 255 minuten uit.

 

  • Recensie:

1900 (Novecento) -  1976

Is een film uit 1976 geregisseerd door Bernardo Bertolucci. Historisch drama in  Emilia (It.), geboorteplaats van de regisseur, brengt een internationale cast samen die het leven en de vriendschap vertelt van twee mannen, de grondeigenaar Alfredo Berlinghieri (Roberto De Niro) en de boer Olmo Dalcò (Gérard Depardieu), tegen de achtergrond van de sociale en politieke conflicten die in Italië plaatsvonden in de eerste helft van de 20e eeuw. Mede door het acteerwerk van Depardieu, De Niro en  "schurk  van dienst" Donald Sutherland is de versie tot 317 min. nooit langdradig te noemen, er valt altijd iets te beleven. Ondanks vele moeilijkheden met de filmproducent, leverde Bernardo Bertolucci   met "Novecento" een meesterwerk af. Toch één bedenking, de film bevat enkele afschuwwekkende scenes  van dierenmishandeling, waaronder deze van de aan elkaar geregen kikkers. Gewoon degoutant, ook al was het nog maar midden de 70's.   

D.D. voor Libertina Movie. 

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
VERHAALLIJN: Het verhaal begint op 27 januari 1901, met de dood van Giuseppe Verdi. Op dezelfde dag bevallen twee vrouwen van hun eerste kind: de eerste aan beurt is Rosina Dalcò, dochter van boeren die op de Berlinghieri-familieboerderij in Emilia werken, die de kleine Elmo baart. Tweede aan beurt is Eleonora, de vrouw van Giovanni Berlinghieri, zoon van de rijke landeigenaar Alfredo Berlinghieri, eigenaar van dezelfde boerderij. Grootvader Alfredo kijkt uit naar de geboorte van de erfgenaam, die pas plaatsvindt na een middag arbeid, begroet hem met vreugde en geeft hem zijn naam, Alfredo. In de arme familie Dalcò wordt de ongeboren Olmo niet zo opgewekt verwelkomd, omdat iedereen het ziet als een extra mond om te voeden in een gezin dat al 40 mensen telt. Bovendien is Olmo een bastaardzoon, aangezien Rosina de baby 4 jaar na de dood van haar man had gekregen, maar Leo Dalcò, Olmo's grootvader en voorvader van de familie, beschermt de identiteit van zijn kleinzoon stevig. De eigenaar deelt onmiddellijk enkele flessen mousserende wijn uit aan zijn boeren om de geboorte van zijn kleinzoon te vieren, die de tarwe onder de zon maaien om de geboorte van zijn kleinzoon te vieren, maar de maaiers durven niet te drinken voordat hij Leo Dalcò heeft gedronken. Je voelt dat er een soort vriendschap is tussen de oude Leo en de oude Alfredo, die samen toasten op de toekomst van hun kleinkinderen. Naarmate het opgroeien van de twee kinderen groeit de vriendschapsband tussen Olmo (Gérard Depardieu) en Alfredo (Roberto De Niro), en worden de vrienden onafscheidelijk hoewel beiden erg verschillen in rang en stand. Na heel wat avonturen en fratsen breekt tijdens hun adolescentie de Grote Oorlog uit. De eerste breuken in hun vriendschap ontstaan en drijven Olmo en Alfredo uiteindelijk uit elkaar... De film eindigt met 2 hoog bejaarde mannen op een bankje, die mijmeren over hun vriendschaps- en ruziedaden tijdens hun kindertijd... D.D. voor Libertina Movie.
Sluiten.

Trailer 1:

Trailer 2:


Andere films van regisseur Bernardo Bertolucci (ITA) op Libertina Movie:

 

  • 1900 (Novecento) - 1976

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen