Rate this movie:


Rating: 0 sterren
0 stemmen

Badlands - 1973

Regie: Terrence Malick
Hoofdrollen: Martin Sheen, Sissy Spacek, Warren Oates, Ramon Bieri, Alan Vint, Gary Littlejohn, John Carter,  Gail Threlkeld, Bryan Montgomery, Charles Fitzpatrick,

Howard Ragsdale, Dona Baldwin, John Womack Jr., Terrence Malick, Charlie Sheen, Emilio Estevez...
Scenario: Terrence Malick
Muziek: George Aliceson Tipton
Montage: Robert Estrin, Billy Weber
Cinematografie: Brian Probyn, Stevan Larner, Tak Fujimoto, 
Première: 1973
Genre: Actie, Misdaad, Drama, Cult 
Speelduur: 134 min.
Taal: Engels
Land: Verenigde Staten 
Opmerking: Steevast beweert Martin Sheen dat Badlands zijn beste film is.

 

  • Recensie:
  • Badlands - 1973

Badlands is een vrij losse bewerking op de gebeurtenissen die plaatsvonden in 1958. Toen de 18-jarige Charles Starkweather en zijn 14-jarige vriendin. Caryl Ann Fugate, een reeks van 11 moorden pleegden. Er zijn echter geen echte verbanden tussen de film en de echte gebeurtenissen. Het verhaal vertelt zich, door middel van een licht en melodisch verhaal, het verhaal van Holly (Cissy Spacek), een 15-jarig meisje. Badlands (1973), is de debuutfilm van de ondertussen gevierde regisseur Terrence Malick. Met Badlands demonstreerde Malick onmiddellijk zijn gave om op esthetische wijze en het visuele vermogen een schitterende film te creëren. De desolate landschappen van het Midwesten zijn op magische wijze geïntegreerd in het verhaal die tot de laatste minuut blijft boeien. De weidse landschappen met daarin de verweerde telefoonpalen, vervalen benzinestations, de gammele boerderijen en denderende goederentreinen aan de horizon kenmerken de personages die de streek bewonen. Op zo'n plek lijkt het logisch dat misdaad met zo'n banaliteit wordt uitgeoefend. De twee hoofdrolspelers in dit Bonny & Clyde-achtig verhaal, enerzijds Sissy Spacek (als Holly) en anderzijds Martin Sheen (als Kit) die de overgrote tijd van de film alleen zijn, spelen de sterren van de hemel. Malick laat het deel dat ze verblijven in de wildernis beide acteurs toe om hun acteervakmanschap op een grandioze wijze ten toon te spreiden. Badlands reeds uit 1973 blijft herbekijk waardig.

D.D. voor Libertina Movie.

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
Verhaallijn / Badlands - 1973: VERHAALLIJN: Badlands - 1973:

Verhaallijn: Badlands - 1973

Kit is een arme jonge kerel en een veteraan uit de Koreaanse oorlog die werkt als vuilnisman in Fort Dupree, een klein stadje in staat South Dakota. Na een werkdag, ontmoet hij de middelbare scholiere Holly op straat, met wie hij een gesprek begint. Holly heeft een moeilijke relatie met haar vader, een reclameschilder die haar alleen opvoedde sinds zijn vrouw stierf aan longontsteking. Voor het eenzame meisje is, het gesprek met Kit een aangename verademing en een doorbreking van de dagelijkse verveling. Ze houdt van de rebelse aantrekkelijke jongeman en samen gaan ze een liefdesrelatie aan die ze verbergen voor Holly’s vader wetende dat hij deze nooit zou goedkeuren.

Al snel komt de man uit op de relatie van zijn dochter. Holly's vader keurt de relatie met de leegloper af. Als straf schiet hij de hond van zijn dochter neer en moet ze extra lessen volgen op de muziekschool. Kit probeert alsnog toestemming te verkrijgen van de vader om een relatie te hebben met zij dochter door uit te leggen dat zij zijn eerste vriendin is en veel voor hem betekent, maar Holly’s vader wil niet dat zijn dochter met een toekomstloze zwerver inlaat.

Daarna besluit Kit om bij Holly’s huis in te breken en staat erop dat ze samen met hem vlucht. Als haar vader de twee betrapt en dreigt de politie te bellen, schiet Kit hem dood. Nadat ze het huis in de brand steken om de moord te verdoezelen nemen ze een auto en beginnen aan een tocht zonder duidelijk doel.

Een tijdje verblijven en leven ze in de wildernis waar Kit als oorlogsveteraan goed tot zijn recht komt. Ze bouwen een boomhut in het afgelegen gebied en leven daar gelukkig. Met vissen en het stelen van kippen voorzien ze zich van voedsel.

Wanneer drie premiejagers in hun verblijf binnendringen, doodt Kit hen in koelen bloede en legt uit dat ze premiejagers hetzelfde met hen zouden doen. Ze vluchten en zoeken onderdak in het huis van Cato een oude collega van Kit, maar dat eindigt ook in moord, wanneer Cato hulp probeert in te roepen, schiet Kit hem ook neer. Als toevallig een jong stel Cato komt bezoeken sluit Kit hen op in de ondergrondse stormkamer. Net voor ze terug verder willen vlucht keert Kit op zijn stappen terug en schiet door de gesloten deur van de stormkelder en vertrekt zonder te controleren of het jonge stel dood is. Kit en Holly worden door de politie hielen gezeten tijdens hun tocht door het Midwesten. Ze overvallen ze een riant huis, maar sparen de huisgenoten in ruil voor kleding, voedsel en de Cadillac van de rijke man. Holly neemt passief deel aan alles; hoewel ze kit's gedrag vaak afkeurt, verzet ze zich nooit tegen zijn plannen en brutale misdaden.

Naarmate de misdaden van het moorddadige koppel de omliggende steden bekend raken neemt de bevolking voorzorgsmaatregelen en beginnen een klopjacht op het jonge paar. Zich hiervan bewust, blijven ze weg van nederzettingen en dwalen ze door de woestijn. Het leven in zulke omstandigheden verveelt Holly en haar liefde voor Kit verdwijnt als sneeuw voor de zon, het wordt haar duidelijk dat er geen toekomst met hem is. Als de politie hen inhaalt, laat ze hem weten dat ze niet verder met hem mee, een teleurgestelde Kit vlucht alleen weg.

Al snel wordt hij moe van het rennen en laat zich rustig vangen. Daarbij gedraagt hij zich in het bijzijn van politieagenten charmant en hij weet hun sympathie te winnen. Hij is ontspannen over zijn lot wat hem te wachten staat. Om het Holly nog een toekomst te geven, neemt hij alle schuld op zich, daarop krijgt hij de doodstraf. Holly krijgt alleen voorwaardelijke straf en trouwt later met de zoon van de advocaat die haar verdedigde.

D.D. voor Libertina Movie.

Sluiten.

Trailer:


Andere films van regisseur Terrence Malick (USA) op Libertina Movie:

 

  • Badlands - 1973


Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen