Rate this movie:


Rating: 4.6 sterren
5 stemmen

Les Valseuses - 1974

(Going Places)

Regie: Bertrand Blier
Hoofdrollen: Gérard Depardieu, Patrick Dewaere, Isabelle HuppertJeanne MoreauMiou-MiouGérard Jugnot, Brigitte Fossey, Marco Perrin...
Scenario: Bertrand Blier
Muziek: Stéphane Grappelli
Montage: Kenout Peltier
Cinematografie: Bruno Nuytten 
Première: 1974
Genre: Komedie, Misdaad, Erotiek
Speelduur: 113 min.
Taal: Frans
Land: Frankrijk
Opmerking: Les Valseuses, was op één na (Emmanuelle) de succesrijkste Franse film van 1974 in Frankrijk. 

Wagens die gebruikt  zijn in Les Valseuses - 1974

Citroën 11B ' Front Traction' (1954),

Dodge Coronet (1952)

Rolls-Royce Silver Shadow I (1969)

Renault 16 (1972)

Fiat 600 D -100D  (1965)

Citroën 2CV A (1950)

 Morgan 4/4 (1960)

Ford Falcon 4-deurs sedan (-)

Citroën DS 23 IE (1974)

 

  • Recensie:

Les Valseuses - 1974

Les Valseuses is een Franse uit 1974, geschreven en geregisseerd door Bertrand Blier, en gebaseerd op zijn eigen roman. De film werd toen algemeen beschouwd als een van de meest controversiële in de Franse cinema's vanwege zijn weergave van seksuele handelingen, naaktheid en morele ambiguïteit. Latere bijval voor de rest van Blier zijn filmografie en de omvangrijke cast van Franse filmsterren maken de prent heden ten dage tot een flink gewaardeerde cultfilm. De nog jonge acteurs zoals daar zijn Miou-Miou, Gérard Depardieu, Patrick Dewaere, Isabelle Huppert en Brigitte Fossey spelen de sterren van het dak en de kleren van hun lijf. Ook de iets oudere generatie Franse sterren met o.a. Jeanne Moreau en Dominique Davray doen hun duit in het zakje. Bovendien weet Les Valseuses de sfeer van de 70's te vangen en weer te geven als geen ander. Het "je-m’en-foutisme" druipt gewoon van het scherm, zodat er bij de kijker "die bewust de jaren 70 hebben beleeft", spontaan nostalgische verlangens en gevoelens ontwikkelen naar de reeds lang vervlogen tijden... Eén minpuntje misschien, Blier koos voor jazzy muziek om de film te begeleiden. Volgens mij mocht het wat de muziekkeuze betreft, chauvinistischer. Met een dergelijke ruime keuze aan Franse chansons uit de 70's, die toen immens populair waren, een beetje jammer. Wat dan wel weer heel erg leuk is, is om de personages steeds verschillende wagens te laten stelen, gewoon fantastisch om deze inmiddels oldtimers geworden vehikels terug te zien.

Conclusie: keigoede film met een keigoede weergave van het tijdsgewricht waarin deze  is opgenomen en zich afspeelt, met name de 70's.

D.D. voor Libertina Movie.

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
VERHAALLIJN Les Valseuses:Frankrijk van de jaren 1970. Jean-Claude (Gérard Depardieu) en Pierrot (Patrick Dewaere) zijn twee leeglopers die door Frankrijk trekken. Om in hun dagelijkse onderhoud te voorzien plegen ze kleine misdaden, daarbij weten ze altijd uit de handen van het gezag te blijven. Nadat ze in de problemen komen met een kapper in Valence voor het stelen van zijn auto, grijpen ze zijn pistool en ontvoeren zijn assistente Marie-Ange (Miou-Miou); een dromerig en apathisch en meisje. Wanneer ze zich vervelen met frigide Marie-Ange, besluiten ze een gepassioneerde vrouw te vinden. Ze vinden Jeanne Pirolle (Jeanne Moreau), een vrouw van in de veertig die net uit de gevangenis is ontslagen en er tien jaar in een cel had doorgebracht. Na een trio pleegt Jeanne zelfmoord en keren de mannen terug naar Marie-Ange en gaan op zoek naar Jeanne's zoon Jacques (Jacques Chailleux) die ook een gevangenisverleden met zich meedraagt. De vier overwegen een misdaad bende vormen, maar bij hun eerste misdaad, een poging tot overval, begaat Jacques een moord en de anderen vluchten. Op de vlucht zijnde, ontmoeten ze een gezin dat een picknick heeft in de buurt van Col d'Izoard, hun delinquente tienerdochter Jacqueline (Isabelle Huppert) wil zich bij hen voegen. Ze nemen Jacqueline op in hun bende maar als ze te weten komen dat ze nog maagd is, besluiten ze haar ontmaagden en langs de weg af te zetten. Na het laten vallen van Jacqueline, rijden de drie overige doelloos het berglandschap in. D.D. voor Libertina Movie.
Sluiten.

 Foto boven: Patrick Dewaere, Miou-Miou, Isabelle Huppert en Gérard Depardieu.

Trailer:


Andere films van regisseur Bertrand Blier (FRA) op Libertina Movie:

 


Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen