Rate this movie:


Rating: 4 sterren
1 stem

Nanga Parbat - 2010

Regie: Joseph Vilsmaier
Hoofdrollen: Florian Stetter, Andreas Tobias, Karl Markovics, Steffen Schroeder, Volker Bruch, Jule Ronstedt, Sebastian Bezzel, Lena Stolze, Michael Kranz...
Scenario: Reinhard Klooss, Sven Severin
Muziek: Gustavo Santaolalla
Montage: Sandy Saffeels, Uli Schön, Max Zandanel
Cinematografie: Helmfried Kober, Joseph Vilsmaier
Première: 2010
Genre: Avontuur, Drama, Historisch
Speelduur: 104 min.
Taal: Duits
Land: Duitsland
Opmerking: Het waargebeurde verhaal over "De Sigi Löw Memorial Expedition" naar Nanga Parbat in 1970, steunt eenzijdig op de getuigenis van Reinhold Messner die tijdens de beklimming zijn broer Günther Messner verloor. De andere expeditieleden zijn kritisch over de weergave van verschillende scènes in de film die niet (bewust al dan niet) de historische feiten volgen, zoals de scène waarin Reinhold Messner en Felix Kuen contact hebben in de Merklrinne, of de topscène met Felix Kuen en Peter Scholz.

 

  • Recensie:

Nanga Parbat - 2010

De film Nanga Parbat is vernoemd naar de gelijknamige 8.126 m. hoge berg in het Himalaya gebergte. Het dramatische verhaal berust op waar gebeurde feiten en is ter plaatse opgenomen. Vanwege het prachtige landschap, maar eveneens het menselijke verhaal van inspanning en verovering maken van Nanga Parbat onder regie van Joseph Vilsmaier een spannende en geslaagde avonturenfilm. De film zorgt tot vandaag nog altijd voor controverse onder de Duitsers omwille van tegengestelde verklaringen van de expeditieleden over het ware gebeuren.

D.D. voor Libertina Movie.

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
Verhaallijn / Nanga Parbat - 2010: VERHAALLIJN: Nanga Parbat - 2010

Nanga Parbat - 2010

De opening van de film wordt verteld aan de hand van flashbacks vanuit het oogpunt van Reinhold Messner. Waarbij hij tijdens een persconferentie van expeditieleider Karl Herrligkoffer, deze zijn verhaal over de expeditie als een leugen afdoet, en vervolgens zijn eigen relaas over de feiten schetst.

Reinhold (Florian Stetter) en Günther (Andreas Tobias) Messner zijn twee broers en groeiden samen met zeven andere broers en zussen op als zonen van een leraar en bergbeklimmer. Als kinderen gingen ze verschillende steile wanden beklimmen, waaronder Nanga Parbat. Jaren later krijgt Reinhold de kans om deel te nemen aan een expeditie op de Rupalwand van de Naga Parbat, onderleiding van Karl Herrligkoffer (Karl Markovics), een ervaren en befaamde expeditieleider. Wanneer een deelnemer van de expeditie faalt, mag Reinhold zijn broer Günther zich bij het team voegen. Er ontstaan spanningen tussen de individualist Reinhold, die klimmen als een vorm van kunst ziet, en Herrligkoffer, die bergbeklimmen als een gedisciplineerde teamprestatie opvat. De expeditieleider is echter afhankelijk van Reinhold bij het verzamelen van sponsorgeld.

De klimmers bouwen aan de voet van de Rupalwand een basiskamp. Van daaruit, zetten ze met individuele expedities de hoger gelegen kampen op. Daarbij verzetten de broers Messners zich tot tweemaal toe tegen de radio- orders van Herrligkoffer om af te dalen naar het basiskamp of daar te blijven. Door het aanhoudend slechte weer is het onmogelijk om de top te beklimmen, en dreigt de vergunning voor de expeditie, die slechts voor een beperkte periode is verleend, te vervallen. Daarom doet Reinhold Herrligkoffer het voorstel om samen met Günther en Gerhard Bauer (Volker Bruch) het traject naar het hoogste kamp uit te voeren om zo de beklimming naar de top voor de rest van de groep veilig te stellen. Op korte termijn zal worden besloten of het weer een beklimming vanuit het hoge kamp mogelijk maakt. Het basiskamp moet goed weer signaleren met blauw, slecht weer met rode fakkels. Reinhold maakt duidelijk dat hij ook bij slecht weer een beklimming zal maken, maar dan alleen. Tijdens de eerste nacht krijgt Gerhard symptomen van verkoudheid en stelt voor om terug te keren naar het basiskamp. De Messners wijzen het voorstel af. Nadat het basiskamp rode fakkels heeft afgevuurd, besluit de groep dat Reinhold de volgende dag toch de top zal beklimmen, ook al heeft hij niet genoeg touw om de hele route te beveiligen. Ondertussen moeten Günther en Gerhard onderweg de terugweg verzekeren zodat Reinhold sneller kan afdalen en voor het donker weer het hoge kamp kan bereiken.

De volgende dag is Günther ontevreden over het feit dat hij enkel het hulpje van zijn broer mag zijn die met de roem gaat lopen. De zieke Gerhard daalt nu alleen af naar het basiskamp. Günther haalt Reinhold al na vier uur in. De twee ruziën over de eigenmachtige beslissing van Günther. Als ze zich realiseren dat ze zonder de ondersteunende verzekering van de terugweg het kamp niet voor het vallen van de avond kunnen bereiken, besluiten ze om de beklimming verder te zetten. Bij het bereiken van de top herinneren ze zich dat ze als kinderen van dit moment droomden. Door de snelle beklimming in de ochtend kan een verzwakte Günther slechts een deel van de terugweg naar het kamp aan, waardoor ze buiten moeten slapen. Bedekt met enkel reddingsdekens proberen de broers te overleven. De volgende dag ontdekt Reinhold op zicht de expeditiedeelnemers Peter Scholz (Sebastian Bezzel) en Felix Kuen (Steffen Schroeder), die hen zijn nageklommen. Reinhold slaagt erin om contact te leggen. Maar het stuk steile muur dat de teams scheidt, blijkt onoverkomelijk. Reinhold besluit daarom af te dalen over de achterste Diamirflank, waar geen vaste touwen zijn om zich vast te maken. Alleen met een ijspriem vechten de broers zich een weg door het onbekende gebied. Reinhold niet afgeschrikt in zijn zoektocht naar een veilig pad om met zijn broer te kunnen dalen, verliest het oog op Günther waardoor onopgemerkt door Reinhold, Günther onder een lawine terecht komt. Hij klimt terug, maar kan zijn broer niet vinden.

Felix en Peter hebben nu zelf de top van de Nanga Parbat beklommen en zijn teruggekeerd naar het basiskamp. Daar worden ze gevierd voor het leiden van de expeditie naar een succesvolle beklimming van de top. Tegelijkertijd betreurt het team de vermeende dood van de broers Messner, die geen enkele kans kregen om te overleven.

Uitgeput en met strenge bevriezingverschijnsels blijft Reinhold afdalen door het landschap. Uiteindelijk ontdekken lokale herders hem en dragen hem naar hun dorp en voorzien hem van voedsel. Een passerende officier van het Pakistaanse leger neemt hem mee. Herrligkoffer heeft de Messners opgegeven en ontruimt het basiskamp. Op weg naar het vliegveld ontmoeten ze de Pakistaanse officier, die Reinhold overhandigt aan de klimmers.

In het geboortedorp en op de begrafenis van Günther Messner stelt de pastoor de vraag van verantwoordelijkheid en schuld, maar geeft ook troost aan de familie Messner. Karl Herrligkoffer en Felix Kuen blinken uit in hun afwezigheid.

D.D. voor Libertina Movie.

Sluiten.

Trailer:


Andere films van regisseur Joseph Vilsmaier (DEU) op Libertina Movie:

 


Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen