Rate this movie:


Rating: 4.5 sterren
2 stemmen

Blancanieves - 2012

Snow White - Sneeuwitje

Regie: Pablo Berger
Hoofdrollen: Maribel Verdú, Macarena García, Daniel Giménez Cacho, Ángela Molina, Inma Cuesta , Sofía Oria, Ramón Barea, Ignacio Mateos, Teresa Soria Ruano, Carmen Belloch, Josep Maria Pou, Emilio Gavira...
Scenario: Pablo Berger, bewerking naar het verhaal sneeuwitje van de gebroeders Jacob & Wilhelm Grimm.
Muziek: Alfonso de Vilallonga
Montage: Fernando Franco
Cinematografie: Kiko de la Rica 
Première: 2012
Genre: Artmovie, Drama, Fantasy
Speelduur: 104 min.
Taal: Spaans (tekst geen spraak)
Land: Spanje
Opmerking: Z/W & stille film

 

  • Recensie:

Blancanieves - 2012

Een zoveelste Sneeuwwitjesklassieker? Helemaal niet! Deze realisatie geregisseerd door Spaanse regisseur Pablo Berger is totaal afwijkend van alle voorgaande.
Allereerst is er gekozen voor een verbazingwekkende en niet minder gedurfde technische aanpak, want de film is opgenomen in zwart-wit wat de artistieke uitstraling ten goede komt, bovendien is het een stille film geworden, wat in huidige tijden toch mag beschouwd worden als uitzonderlijk. Er zijn dus geen spraakdialogen horen, in plaats daarvan begeleid en ondersteund een uitstekende geluidsband de film, en verschijnen er soms teksten die de situatie op het scherm verduidelijken. Een antieke techniek en toch… de uiterst elegante cinematografie en belichting staan garant voor een verfrissend geheel.
Pablo Berger is niet enkel de regisseur van Blancanieves maar tevens de scenarist. Hij verzon een soort melodrama eigenzinnig en enigszins geïnspireerd verhaal op het wereldberoemde sprookje van de gebroeders Grimm. Het verhaal van Berger speelt zich af in het Spanje van de jaren 1910 en 1920, in een wereld vol zigeuners, dwergen, circusartiesten, stieren, matadors en flamencodansers.
De hele cast die voornamelijk uit vrouwen bestaat zet schitterende acteer prestaties neer, in het bijzonder Maribel Verdù (zie ook: El Laberinto Del Fauno – 2006) die de rol van boosaardige stiefmoeder vertolkt is momenteel misschien wel de beste Spaanse actrice van deze tijd. Maar ook de rot in het vak Angela Molina die op haar beurt de lieve grootmoeder vertolkt, Inma Cuesta moeder van Carmen, Sofia Oria en tiener Macarena Garcìa die Carmen vertolken zijn  heldinnen die het sprookje naar een hoger niveau weten te tillen.

D.D. voor Libertina Movie.

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
Verhaallijn / Blancanieves - 2012: VERHAALLIJN / Blancanieves - 2012

Verhaallijn: Blancanieves - 2012

Tijdens het stierenvechten raakt matador Antonio Villalta gehoornd door Lucifer, de zesde stier van het corrida van de dag. Dit ongeluk laat hem kreupel achter op hetzelfde moment dat zijn vrouw, de zangeres Carmen doodbloedt bij de geboorte van hun dochter, de kleine Carmen. Antonio’s wereld stort volledig in. Overmand door verdriet, kreupel en aan zijn bed gekluisterd is hij niet in staat om voor zijn dochtertje te zorgen. Hij plaatst het kind onder de hoede van haar grootmoeder van moederskant, Doña Concha. Ondertussen begint Encarna, een verpleegster in het ziekenhuis, voor Antonio te zorgen. Dankbaar voor haar zorg en genegenheid, trouwt hij met haar.

Jaren gaan voorbij en we zien hoe Carmen, Antonio's dochter, opgroeit bij haar grootmoeder, Doña Concha. De grootmoeder sterft plots onverwacht aan een hartaanval tijdens de viering van de eerste communie van Carmen. Encarna besluit dat haar stiefdochter Carmen bij haar vader en bij haar moet gaan wonen, maar wanneer Carmen arriveert, ontdekt ze dat ze als dienstmeid de slechtste klussen in huis zal moeten doen en dat het haar totaal verboden zal zijn om contact te hebben met haar vader. Iedereen onderdrukt en mishandelt haar, haar enige troost en genegenheid komt van haar huisdier, de haan Pepe.

Op een dag sluipt Pepe echter het huis binnen en gaat naar de verboden kamer. Carmen achtervolgt hem en daar vindt ze haar vader, van wie haar kwaadaardige stiefmoeder misbruik maakt van zijn toestand. Vader en dochter herkennen elkaar en smeden een sterke band; de twee ontmoeten elkaar in het geheim wanneer Encarna afwezig is of tijdens de tijd dat ze Antonio bedriegt met Genaro, de chauffeur ten huize. Antonio maakt gebruik van de ontmoetingen om zijn dochter Carmen alle geheimen van het stierenvechten te leren. Maar het eindigt allemaal wanneer Encarna zich realiseert dat haar stiefdochter Carmen ongehoorzaam aan haar is. Als straf moet haar dierbaar vriendje Pepe het ontgelden.

Nog enkele jaren later is Carmen een mooi meisje geworden. Encarna is jaloers op de schoonheid van Carmen. Om het fortuin van haar man Antonio te kunnen behouden, wil ze Carmen laten vermoorden en beveelt Genaro om haar te vermoorden. Desondanks overleeft Carmen het, hoewel ze haar geheugen verliest. Een groep van zes dwergkunstenaars, bekend als de Dwerg Stiervechters vinden haar en besluiten om haar te verzorgen terwijl ze herstelt. In een van hun optredens is er een ongeluk met een vaars dat het leven van één van de dwergen in gevaar brengt, waardoor Carmen te hulp schiet met haar vaardigheden van stierenvechten die ze van haar vader leerde. De dwergen (behalve Grumpy) zijn verbaasd over haar vakkundigheid en besluiten dat het voorval deel zal uitmaken van hun act waarbij Carmen onder de artiestennaam van "Sneeuwwitje" zal performen.

Carmen die nu artistiek bekend staat als Sneeuwwitje wordt steeds beroemder, tot het punt dat ze wordt ingehuurd door een zakenman die haar een contract voor het leven laat ondertekenen, profiterend van het feit dat het meisje niet kan lezen. Aan de andere kant komt Encarna erachter dat haar stiefdochter Carmen nog leeft door haar op de cover van een tijdschrift te zien. Woedend vecht ze met Genaro en vermoordt hem. Ondertussen wordt een van de dwergstierenvechters stapelverliefd op Carmen, terwijl Grumpy, jaloers op haar is, en zoekt naar een manier om haar te doden.

Uiteindelijk komen Sneeuwwitje en haar metgezellen aan in La Colosal in Sevilla, dezelfde arena waar vader Antonio zijn ongeluk kreeg. Die middag verandert Grumpy de tekens van de stieren, zodat Carmen tegen de gevaarlijkste stier (handig Satan genoemd) van de corrida komt te staan in plaats van een vaars. Ze is doodsbang en probeert weg te komen van de dolle stier, maar herinnert zich opeens het advies van haar vader, en geeft een onvergetelijke performance, waardoor ze het applaus van het publiek wint.

Encarna, die het stierengevecht met een sluier heeft bijgewoond om niet te worden herkend, schenkt haar stiefdochter Carmen een appel. De appel is echter geïnjecteerd met gif, dat Carmen's dood veroorzaakt wanneer ze het opeet. Grumpy, die Encarna de kwaadaardige stiefmoeder, per ongeluk eerder had gezien, besluit uit wroeging zichzelf te verschonen voor zijn moordplan op Carmen (het verwisselen van de stieren) en begeleidt de andere dwergen in hun wraak om Encarna te doden. De kwaadaardige stiefmoeder, wordt opgesloten bij de stier die haar vermoedelijk doodt.

De zakenman met wie Carmen het contract tekende, besluit haar lijk te gebruiken als kermisattractie. Nieuwsgierigen mogen in ruil voor een paar munten een poging doen om haar wakker te krijgen. De verliefde dwerg blijft voor haar zorgen en slaapt naast haar lichaam. Uiteindelijk wordt waargenomen dat ze waarschijnlijk niet echt dood is want wanneer de verliefde dwerg haar kust, rolt er een traan uit haar gesloten ogen ...

D.D. voor Libertina Movie.

Sluiten.

Foto boven: Maribel Verdù als boosaardige stiefmoeder in Blancanieves - 2012

 

Trailer:


Andere films van regisseur Pablo Berger (ESP) op Libertina Movie:

 

  • Blancanieves - 2012


Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen