Rate this movie:


Rating: 3.5 sterren
2 stemmen

Le Prix du Danger - 1983

Regie: Yves Boisset
Hoofdrollen: Gérard Lanvin , Michel Piccoli, Marie-France Pisier, Bruno Cremer, Jean-Claude Dreyfus, Andréa Ferréol...
Scenario: Yves Boisset, Jean Curtelin, gebaseerd op het sciencefictionkortverhaal The Prize of Peril (1958) van Robert Sheckley. 
Muziek: Vladimir Cosma
Montage: Michelle David
Cinematografie: Pierre-William Glenn
Première: 1983
Genre: Sciencefiction, Actie, Drama
Speelduur: 100 min.
Taal: Frans
Land: Frankrijk, Joegoslavië
Opmerking: Michel Piccoli (rol in deze film: Frédéric Mallaire) overleden  op 12 mei 2020. 

 

  • Recensie:

Le Prix du danger - 1983

De sciencefictionauteur Robert Sheckley was zijn tijd ver vooruit en had zich de excessen van reality-tv in de jaren vijftig al voorgesteld. In 1953 schreef hij het korte verhaal "The Seventh Victim", twaalf jaar later door Elio Petri op het scherm gebracht. In 1958 sloeg hij de spijker op zijn kop met "The Prize of Peril", die regisseur Yves Boisset absoluut wilde verfilmen. In 1983 was het zo ver. "Le Prix du Danger" haalt het beste uit een uitzonderlijke cast. Gérard Lanvin is de ideale incarnatie van een man, aan wiens vastberadenheid niet te tornen valt. Michel Piccoli blijkt een perfecte karikatuur te zijn van de steranimator uit die tijd Jacques Martin. Bruno Cremer speelt de verfoeilijke kanaalregisseur zonder enig gevoel. Jean-Claude Dreyfus verzint de smakelijke uitvoering van een domme moordenaar. In de 80's was het thema reality-tv niet evident laat staan om er een film over te maken, "Le Prix du Danger" uit 1983 was zijn tijd ver vooruit en is pionierswerk op het gebied van dit thema dat in huidige tijden schering en inslag is geworden. 

D.D. voor Libertina Movie. 

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
VERHAALLIJN: Frédéric Mallaire (Michel Piccoli) is de afschuwelijk schijnheilige gastheer van het op tv uitgezonden spel "Le Prix du Danger" dat de CTV-zender reeds een paar maanden in de ether heeft gelanceerd en dat alle kijkerrecords verbreekt. Het principe is een variant op Count Zaroff's Hunts die op schermen over de hele wereld wordt uitgezonden, tot grote vreugde van kijkers die verlangen naar sterke emoties. De kandidaat, geselecteerd uit werklozen en behoeftigen, heeft vier uur de tijd om een geheime plaats te bereiken, terwijl er vijf moordenaars op hem jagen. Als dat lukt, steekt hij het nette bedrag van een miljoen dollar in de zak. Maar het is nog niemand gelukt. De drie mannen die tot nu toe hun geluk hadden beproefd, beëindigden hun dodelijke race respectievelijk vanaf de top van een gebouw, overreden door een motorfiets of afgeslacht met roeiriemen. François Jacquemard (Gérard Lanvin) is nog steeds klaar om het te proberen, ondanks de gewelddadige protesten van zijn verloofde Marianne (Gabrielle Lazure). De eerste eliminatietest is al niet van de poes, de drie finalisten moeten elk een vliegtuig laten landen zonder te crashen, terwijl geen van hen het minste idee hebben van hoe dat moet! François slaagt in extremis met het vliegtuig te landen. De op televisie uitgezonden jacht kan dan beginnen ... D.D. voor Libertina Movie.
Sluiten.

Trailer: 


Andere films van regisseur Yves Boisset (FRA) op Libertina Movie:

 

  • Le Prix du Danger - 1983

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen