Rate this movie:


Rating: 4.4 sterren
5 stemmen

Die Wand - 2012

Regie: Julian Pölsler 
Hoofdrollen: Martina Gedeck, Karlheinz Hackl, Ulrike Beimpold, Julia Gschnitzer, Wolfgang M. Bauer,Hans-Michael Rehberg 
Scenario: Marlen Haushofer, Julian Pölsler 
Montage: Thomas Kohler, Bettina Mazakarini, Natalie Schwager

Muziek: Bernd Jungmair 

Cinematografie: Jrp Artman, Christian Berger, Markus Fraunholz, Martin Gschlacht, Bernhard Keller, Helmut Pirnat, Hans Selikovsky, Richard Wagner

Première: 2012
Genre: Surrealistisch, Drama, Artmovie, Fantasie
Speelduur: 108 min.
Taal: Duits
Land: Oostenrijk, Duitsland
Opmerking: De locatie waar de film is opgenomen: Salzkammergut, Oostenrijk. 

 

  • Recensie:

Die Wand - 2012

Met "Die Wand uit 2012" presenteerde de Oostenrijkse regisseur Julian Pölsler zijn eerste cinemafilm, eerder regisseerde hij een twintigtal TV- films en series. De film beschikt over een prachtig verhaal die zich afspeelt in een al even prachtig landschap. Maar waar Die Wand misschien nog het meeste in uitblinkt, is de verbazingwekkende acteerprestatie van Martina Gedeck. Het acteerwerk is volledig afhankelijk van haar hoofdrol, aangezien zij zowat het enige personage is waarover de film beschikt buiten enkele andere personages die minimaal in beeld komen. Maar ook de grootste lof voor de regisseur omdat hij het concept zo efficiënt heeft aangepakt. De wijze waarop hij deze eenzame vrouw in lijden, verwarring, isolatie, verveling en angst heeft geschetst is ongelooflijk, terwijl haar relaties met de in de film voorkomende dieren net zo intrigerend zijn. Pölsler speelt het klaar om hetzelfde gevoel op te wekken als bij een kind die voor het eerst het verhaal van Robinson Crusoe leest. Die Wand is een meeslepend stukje cinema, en gezien het een zodanig simplistisch, solitair verhaal vertelt, doet Pölsler prima werk door je aandacht overal vast te houden, via een goed geconstrueerd beeld met als finishing touch een hartverscheurend einde. Deze film beklijft en heeft stof tot nadenken waardoor hij zeker dagenlang in je hoofd zal blijven ronddwalen.

D.D. voor Libertina Movie.

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
Verhaallijn / Die Wand - 2012: VERHAALLIJN: Die Wand - 2012:

Die Wand - 2012

Een niet nader genoemde vrouw (Martina Gedeck) reist met twee van haar vrienden, Hugo en Luise, en hun trouwe hond Lynx naar hun afgelegen jachthuis in de Oostenrijkse Alpen. Aangekomen op hun bestemming, staat Luise erop dat Hugo haar vergezelt naar de bar in het nabijgelegen dorp, de hond laten ze achter bij hun vriendin. De volgende morgent, zich realiserend dat haar vrienden nog steeds niet terug zijn zoals gepland, vertrekt de vrouw te voet naar het dorp, met in haar spoor de hond. Terwijl ze langs de weg wandelt, wordt ze abrupt gestopt door een mysterieuze onzichtbare muur. Na verschillende mislukte pogingen om verder te gaan langs de onzichtbare muur, keert de vrouw met de hond terug naar het jachthuis. Onderweg nadert ze een boerderij, maar opnieuw wordt ze door de onzichtbare muur verhinderd contact te maken met de twee eigenaren die stolstijf als een standbeeld de dezelfde positie blijven.

Terug in het jachthuis wordt de vrouw steeds depressiever over haar bizarre situatie. Nadat ze de omgeving opnieuw met een verrekijker heeft verkend, concludeert ze dat het echtpaar bij de boerderij, evenals alle mensen in het dorp, om onverklaarbare reden overleden moeten zijn. Tijdens haar wandeling komt de vrouw een koe tegen die ze meeneemt. Wetende dat het dier zowel een zegen als een last is, voedt en melkt ze haar en noemt haar Bella. Enige tijd later stapt ze in Hugo's auto en rijdt over de weg naar het dorp en probeert door de onzichtbare obstructie te rijden, maar de auto crasht tegen de onzichtbare muur.

Vechtend tegen wanhoop besluit de vrouw dat ze de zomer kan overleven met de koe en haar eindeloze voorraad hout. Terwijl ze aardappelen plant en voedsel zoekt, houdt ze de voorbijgaande tijd bij door de dagen op een kalender bij te houden en deze te documenteren - een overblijfsel van het beschaafde leven dat ze nog steeds heeft. Ze neemt een zwerfkat op in huis. Terwijl ze de nieuwkomer verwelkomt, blijft de hond haar "enige vriend in een wereld van problemen en eenzaamheid".Om te overleven, wordt ze gedwongen de techniek van de jacht eigen te maken.

Op een dag wandelt de vrouw naar een berghut in het hooggebergte. Gesterkt door de warme zomerzon, de prachtige bergen en de zachte geluiden van vogels. Langzaam aan transformeert de vrouw in een ervaren survival expert. Al snel bevalt de kat en de vrouw noemt de pasgeboren witte kat Pearl. Later die zomer oogst de vrouw met veel moeite het hooi in de wei. In de herfst sterft de witte kat Pearl in een storm. Op 5 november begint de vrouw haar "rapport" te schrijven op de achterkant van oude kalenders en briefpapier.

De vrouw en haar dieren gaan een ijzige winter tegemoet. Op 11 januari bevalt de koe van een kalf. In de komende weken wordt de vrouw moe en droomt ze ervan te bezwijken aan de dodelijke sneeuw. Op 25 mei, na een jaar in het jachthuis in de smalle vallei te hebben doorgebracht, vertrekt de vrouw met haar dieren en klimmen naar de hoger gelegen berghut met Alpenweide waar ze de zomer zal doorbrengen getroost door de warme zon en met sterren gevulde nachthemel. Voor het eerst in haar leven ervaart de vrouw een gevoel van rust en sereniteit "alsof een grote hand de klok heeft gestopt" in haar hoofd. Tijdens die tweede zomer begint haar plaats te vinden, in het groter geheel".

In oktober keert de vrouw terug van het weiland en begint ze weer met het schrijven van haar verslag. De winter volgt snel, en spoedig is de lente daar. Op een ochtend ziet ze een witte kraai, schijnbaar verstoten door haar zwarte broeders. Geleidelijk aan raakt de vrouw los van haar verleden. In juni keren zij en de dieren terug naar de wei, maar dit jaar voelt ze niet dezelfde vervoering als voorheen. Op een dag, terwijl ze na een wandeling met Lynx terugkeert, ziet de vrouw een vreemde man die Bella's stierkalf met een bijl doden. Terwijl de trouwe hond Lynx rent om de onbekende te stoppen, doodt de man de hond. De vrouw pakt haar geweer en schiet de vreemdeling neer en doodt hem. Nadat ze het lijk over een hoog klif heeft gerold, begraaft de vrouw haar vriend en kompaan Lynx in een diep gat. De volgende ochtend verlaten zij en Bella de koe het weiland en keren terug naar de smalle vallei. In oktober oogst ze aardappelen en fruit en al snel breekt de winter weer aan.

Op 25 februari, nadat ze geen papier meer had om op te schrijven, beëindigt de vrouw haar dagboek...

D.D. voor Libertina Movie.

Sluiten.

Foto boven: Martina Gedeck met haar dieren in Die Wand - 2012

 

Trailer:


Andere films van regisseur Julian Pölsler (DEU) op Libertina Movie:

 

  • Die Wand - 2012

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen