Rating door de Libertina Movie webmasters: Outstanding.

Rate this movie:


Rating: 0 sterren
0 stemmen

The Hundred Year-Old Man Who Climbed Out of the Window and Disappeared- 2013

( NL)  - De 100-Jarige Man Die Uit het Raam Klom en Verdween )

( ZW) - Hundraåringen Som Klev Ut Genom Fönstret Och Försvann )

Regie: Felix Herngren
Hoofdrollen: Robert Gustafsson, Iwar Wiklander, David Wiberg, Mia Skäringer, Bianca Cruzeiro, Jens Hultén, Alan Ford, David Shackleton, Sven Lönn, Sibylle Bernardin, Georg Nikoloff, Miglen Mirtchev...
Scenario: Felix Herngren, Hans Ingemansson en Jonas Jonasson
Muziek: Matti Bye
Montage: Henrik Källberg
Cinematografie: Göran Hallberg
Première: 2013
Genre: Roadmovie, Avontuur, Komedie
Speelduur: 114 min.
Taal: Zweeds, Engels, Russisch, Frans,, Spaans
Land: Zweden, Frankrijk, Duitsland
Opmerking:  Zweedse  titel:  "Hundraåringen Som Klev Ut Genom Fönstret Och Försvann".

 

  • Recensie:

The Hundred Year-Old Man Who Climbed Out of the Window and Disappeared Som Klev Ut Genom Fönstret Och Försvann - 2013

( NL - De 100-Jarige Man Die Uit het Raam Klom en Verdween )

( ZW - Hundraåringen Som Klev Ut Genom Fönstret Och Försvann )

De Zweedse regisseur Felix Herngren verfilmde met succes het humoristische verhaal "De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween" naar de gelijknamige roman van Jonas Jonasson. De roadmovie, over een oude man (Karlsson) die op hoge leeftijd de wereld rondreist, is niet enkel een reis door locaties en naar bestemmingen maar eveneens een reis door de geschiedenis van de 20ste eeuw. Daarbij ontmoet Karlsson veel beroemde persoonlijkheden uit deze eeuw. Ondanks een dikke laag make-up speelt de Zweedse komiek Robert Gustaffson het klaar om zijn hoofdrol als oude Karlsson geloofwaardig over te brengen.
De filmische realisatie is gemoedelijk en vergezeld van een enigszins grappige ondertoon die voornamelijk bestaat uit droge Zweedse en zwarte humor. Maar vergist U niet, sommige verhaallijnen bevatten een aantal harde scènes. Gekke wendingen en bizarre overgangen maken van de film een onvoorspelbaar geheel waardoor de prent nooit gaat vervelen. "Hundraåringen Som Klev Ut Genom Fönstret Och Försvann" is absoluut als vernieuwend en verfrissend te kwalificeren in het komische genre .

D.D. voor Libertina Movie

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
VERHAALLIJN / Hundraåringen Som Klev Ut Genom Fönstret Och Försvann - 2013: Hundraåringen Som Klev Ut Genom Fönstret Och Försvann - 2013:

Hundraåringen Som Klev Ut Genom Fönstret Och Försvann - 2013

De film bestaat uit een verhaal waarin een reeks flashbacks zijn verwerkt.


Het Verhaal:

2005, De hoogbejaarde Allan Karlsson (Robert Gustafsson) woont samen met zijn kat Molotov. Wanneer Molotov wordt gedood door een vos, neemt Allan wraak op de vos door het dier te doden met een explosie van dynamiet. Deze gebeurtenis zet de autoriteiten ertoe aan om de grijsaard naar een bejaardentehuis in Malmköping te te brengen. Als ze in het bejaardentehuis van Malmköping druk bezig zijn met de voorbereiding van het verjaardagsfeestje voor de 100 jarige Allan Karlsson, blijk de nog kranige Allan, andere plannen te hebben en in de plaats klimt hij uit het raam en vlucht weg. Aangekomen bij het busstation, wil Karlsson met het beschikbare geld zo ver mogelijk reizen. Een jongeman die naar het toilet moet, eist op een strenge wijze van Allan om voor zijn koffer zorgen tijdens zijn bezoek aan het toilet, maar Karlsson's bus arriveert en hij besluit aan boord te gaan en neemt de koffer mee. Ondertussen hebben de verzorgers van het rusthuis zijn verdwijning opgemerkt en de politie op de hoogte gebracht. Inspecteur Aronsson (Ralph Carlsson) die gelast is met het onderzoek naar de verdwijning van Karlsson, is zich niet bewust van de koffer in Allan's bezit, deze blijkt vol te zitten met drugsgeld. Karlsson wordt op de hielen gezeten door de drugsbende en door de politie die hem als vermist behandelen. Hij komt terecht in verschillende criminele activiteiten en ontsnapt uiteindelijk wanneer hij de verantwoordelijke van het busstation Julius (Iwar Wiklander) die per ongeluk opgesloten zit in een vriezer kan bevrijden. Op hun beurt weten ze het bendelid die Karlsson op de hielen zit op te sluiten in de vriezer. Als ze merken dat de crimineel overleden is aan bevriezing komt zijn lichaam terecht in een container bestemming Djibouti. De drugsbende besluit daarop een ander bendelid op de zaak te zetten. Deze crimineel komt terecht onder een olifant, zijn lichaam wordt gedumpt in de koffer van zijn eigen wagen een Mitsubishi Eclipse GS en op export gezet naar Letland. De film eindigt met de 100-jarige Karsson en zijn vrienden die met inbegrip van de olifant naar Indonesië vliegen, waar ze de tijd doorbrengen in een luxe hotel dat wordt beheerd door Amanda en haar zonen.

De flashbacks verwerkt in het bovenstaande verhaal:

- Eerder in zijn leven als jonge werkte Karlsson in een dynamietfabriek, zijn kunde en expertise brachten hem in Spanje tijdens de burgeroorlog, waar hij per ongeluk generaal Franco het leven redde.

- Als hij naar de Verenigde Staten verhuist, wordt hij goede vrienden met Harry S. Truman en helpt hij bij de ontwikkeling van de atoombom

- Na de oorlog wordt Kalsson naar China gestuurd om de Kuomintang te helpen, zonder succes verliest hij zijn interesse, en vertrekt daarop te voet alwaar hij met een groep communisten een tocht onderneemt naar Iran waarbij ze de Himalaya oversteken. Karlsson wordt opgepakt waarbij hij aan de hoofdcommissaris verklaard te willen helpen bij een moordaanslag op Winston Churchill.

- Terug naar Zweden merkt Allan dat de autoriteiten twijfelen aan zijn expertise op het gebied van het maken van bommen, maar de Russen nemen hem serieus en zijn Russische vriend Yury Popov neemt hem mee naar de Sovjet-Unie om er Stalin te ontmoeten. Stalin staat echter vijandig tegenover Karlsson door zijn redding van Franco's leven, en Karlsson wordt er veroordeeld tot dwangarbeid in een goelag in Vladivostok. Daar ontmoet hij zijn medegevangene Albert Einstein's zijn fictieve broer Herbert.

- Herbert en Kalsson kunnen ontsnappen uit de goelag en steken daarbij de stad Vladivostok in brand. Ze reizen naar Noord-Korea en komen terecht midden in de Korea-oorlog, daar doet het duo zich voor als Sovjetmaarschalk Kirill Afanesievich Meretskov en zijn assistent, en ontmoeten er Kim Il-sung en Mao Tse-tung. Hoewel ze snel worden ontmaskerd, wordt een doodvonnis voorkomen wanneer Mao Tse-tung erachter komt dat Karlsson zijn vrouw, Jiang Qing, had gered tijdens de Chinese Burgeroorlog. Allan en Herbert krijgen contant geld en worden voor een lange vakantie naar Bali gestuurd.

- Eens aangekomen op Bali ontmoet Herbert een Indonesische serveerster, Ni Wayan Laksmi, met wie hij trouwt en haar tot amanda hernoemt. Ze maakt corrupt gebruik van het geld voor haar eigen politieke doeleinden en regelt dat ze wordt benoemd tot ambassadeur van Indonesië in Frankrijk

- In 1968 reizen Amanda, Herbert en Allan naar Frankrijk. In het Élysée-paleis lunchen Amanda en Allan met Charles de Gaulle, die in Parijs is voor gesprekken over de Vietnamoorlog. Karlsson identificeert de speciale adviseur van de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christian Fouchet als een Sovjetspion. Een vernederde De Gaulle, en Johnson besluiten Om van Karlsson een CIA spion te maken. Dankzij de tip van Allan eindigen de protesten in Parijs. Allan krijgt daarop een medaille, maar is reeds vertrokken naar Moskou.

- In Moskou krijgt Allan dekking in de Amerikaanse ambassade en wordt hij herenigd met Popov. Het duo besluit om als dubbelspionnen inlichtingenrapporten te schrijven die beide partijen zullen behagen. Hun rapporten resulteren in een bezoek van Richard Nixon aan Leonid Brezhnev, maar zorgt er ook voor dat beide partijen de uitgaven voor hun nucleaire afschrikmiddelen verhogen. Terwijl de Sovjet-Unie begint in te storten, besluit Karsson terug te keren naar Zweden.

Einde Verhaal:

De film eindigt met de 100-jarige Karlsson en zijn ondertussen vriend geworden Julius die samen met de olifant naar Indonesië vliegen, waar ze de tijd doorbrengen in een luxe hotel dat wordt beheerd door Amanda en haar zonen.

D.D. voor Libertina Movie.

Sluiten.

Trailer:


Andere films van regisseur Felix Herngren (SWE) op Libertina Movie:

 

  • The Hundred Year-Old Man Who Climbed Out of the Window and Disappeared- 2013

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen