Rate this movie:


Rating: 4.5 sterren
6 stemmen

The Holy Mountain - 1973

Regie: Alejandro Jodorowsky 
Hoofdrollen: Alejandro Jodorowsky, Horacio Salinas, Zamira Saunders, Juan Ferrara, Adriana Page...  
Scenario: Alejandro Jodorowsky  
Muziek: Don Cherry, Ronald Frangipane, Alejandro Jodorowsky 
Montage: Federico Landeros
Cinematografie: Rafael Corkidi 
Première: 1973
Genre: Art- Movie, Trash, Cult, Surrealistisch
Speelduur: 114 min.
Taal: Spaans, Engels
Land: Mexico
Opmerking:  Spaanse tittel van de film "La Montaña Sagrada"

 

  • Recensie:

The Holy Mountain - 1973

Mexicaanse film uit 1973 geregisseerd, geschreven, geproduceerd en mede geacteerd door Alexandra Jodorowsky en alsof dat nog niet genoeg was stond hij ook nog in voor het ontwerpt van decors en kostuums. Jodorowsky een undergroundfenomeen scoorde eerder al met El Topo, een film die flink in de smaak viel bij John Lennon als George Harrison (Beatles). John Lennon besloot samen met Yoko Ono de volgende film te financieren, op zijn beurt coproduceerde The Beatles-manager Allen Klein de film samen met Jodorowsky. The Holy Mountain die inmiddels de cultstatus heeft verworven, is een grensverleggende film van wat later een typische Jodorowsky stijl zou blijken te zijn, gezien de man zijn oeuvre, die je kunt beschrijven als: bizar, etherisch, abstract, kunstig, mysterieus, heiligschennend en vooral surrealistisch. Geen andere regisseur is in staat om zijn fantasie en wereldvreemde gedachtekronkels in bewegend beeld om te zetten als Jodorowsky. Veel lof dus voor deze meester regisseur en zijn oeuvre waarvan The Holy Mountain uit 1973 tot één van zijn beste films behoort.

D.D. voor Libertina Movie. 

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
Verhaallijn /The Holy Mountain - 1973 : VERHAALLIJN: The Holy Mountain - 1973:

The Holy Mountain - 1973

In de woestijn ligt een man die een dief blijkt te zijn, met zijn gezicht vol vliegen die de tarotkaart van De Dwaas vertegenwoordigt. Hij is bevriend met een voet- en handloze dwerg die de Vijf van Zwaarden vertegenwoordigt. Het duo is onderweg naar de stad waar ze geld willen verdienen met door vermaak te bieden aan de toeristen. Omdat de dief die qua uiterlijk op Jezus Christus lijkt, besluiten enkele lokale bewoners die bestaat uit ondermeer een non en drie krijgers een afdruk van zijn lichaam te gebruiken bij het vervaardigen kruisbeelden om ze te verkopen. Na een geschil met een priester eet de dief het gezicht van zijn wassen evenbeeld en stuurt de rest van het overgebleven beeld met ballonnen de lucht in, symbolisch aan het laatste avondmaal en de hemelvaart van Christus. Kort daarna ziet hij een menigte die zich rond een hoge toren heeft verzameld, waar een grote haak met een zak goud naar beneden is gestuurd in ruil voor voedsel.

De dief, die de bron van het goud wil vinden, beklimt de toren. Daar vindt hij een alchemist en zijn doofstomme assistent. Tijdens de confrontatie met de alchemist poept de dief in een container. De uitwerpselen worden in goud veranderd door de alchemist. De dief accepteert het goud, maar slaat een spiegel met het goud in als die zijn spiegelbeeld laat zien. De alchemist neemt de dief vervolgens als leerling.

De dief wordt voorgesteld aan zeven mensen die hem zullen vergezellen op zijn reis. Elk wordt geïntroduceerd als een personificatie van een van de planeten, in het bijzonder de negatieve kenmerken die geassocieerd zijn met de respectieve planeet. Ze bestaan uit een cosmeticafabrikant die Venus vertegenwoordigt, een wapenfabrikant die Mars vertegenwoordigt, een miljonairkunsthandelaar die Jupiter vertegenwoordigt, een oorlogsstoker die Saturnus vertegenwoordigt, een politiek financieel adviseur die Uranus vertegenwoordigt, een politiechef die Neptunus vertegenwoordigt en een architect die Pluto vertegenwoordigt. De alchemist instrueert de zeven om hun geld te verbranden en beelden van zichzelf te wassen. Samen met de alchemist, de dief en de assistent van de alchemist vormen ze een groep van tien.

De personages worden door de alchemist door verschillende transformatierituelen geleid. Het gezelschap van tien reizen per boot naar "Lotus Island" om het geheim van onsterfelijkheid te verkrijgen van de negen onsterfelijke meesters die op een heilige berg wonen. Eenmaal op Lotus Island wijken ze van hun oorspronkelijk doel af door de Pantheon Bar, een kerkhoffeest waar mensen hun zoektocht naar de heilige berg hebben opgegeven en zich in plaats daarvan bezighouden met drugs, poëzie of fysieke bekwaamheid. Ze besluiten de bar achter zich te laten en de berg alsnog de te beklimmen de berg. Elk heeft een persoonlijke symbolische visie die hun ergste angsten en obsessies vertegenwoordigt.

In de buurt van de top wordt de dief teruggestuurd naar zijn "volk" met in zijn kielzog een jonge prostituee en een aap die hem volgen. De rest confronteert de 9 gecamoufleerde onsterfelijke, die slechts gezichtsloze dummy's blijken te zijn. De alchemist breekt vervolgens de vierde muur met het commando "Zoom terug, camera!" en onthult het filmapparaat (camera's, microfoons, lichten en bemanning) net buiten het kader. Hij instrueert iedereen, inclusief het publiek van de film, om de heilige berg te verlaten: "Vaarwel Heilige Berg, het echte leven wacht op ons."

D.D. voor Libertina Movie.

Sluiten.

           (Foto boven : The Holy Mountain - 1973) In het midden  Alexandro Jodorowsky als de alchemist. 

Trailer:


Andere films van regisseur Alejandro Jodorowsky (CHL/FRA) op Libertina Movie:

 


Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen