Rate this movie:


Rating: 4 sterren
1 stem

The Wicker Man - 1973

Regie: Robin Hardy
Hoofdrollen: Edward Woodward, Diane Cilento, Britt Ekland, Christopher Lee, Ingrid Pitt, Lindsay Kemp, Russell Waters, Aubrey Morris, Gerry Cowper, Irene Sunters...
Scenario: Anthony Shaffer ( Gebaseerd op de  novelle: Ritual van David Pinner )
Muziek: Paul Giovanni
Montage: Eric Boyd-Perkins
Cinematografie: Harry Waxman 
Première: 1973
Genre: Thriller, Horror, Erotiek, Cult
Speelduur: 1 hr 28 min (88 min)
1 hr 39 min (99 min) (extended)
1 hr 34 min (94 min) (final cut)
Taal: Engels
Land: Verenigd Koninkrijk
Opmerking: Brit Ekland was tijdens de opname van de film zwanger.

 

  • Recensie:

The Wicker Man - 1973

De cultfilm “The Wicker Man” uit 1973 is een bijzonder originele film die een verontrustende sfeer weet te scheppen. Eigenzinnige Schotten, mooie vrouwen, freaky soundtrack, vreemde rituelen en een boeiend verhaal moeten voldoende argumenten zijn om deze vreemde Angelsaksische film niet aan je ogen te laten voorbijgaan. De uitgebreide cast bestaat deels uit de originele eilandbewoners en deels uit filmsterren zoals Edward Woodward, Diane Cilento, Christopher Lee en Britt Ekland als de wulpse cafédochter. De horrorrman "Ritual"‎‎ van David Pinner diende als basis voor ‎‎”The Wicker Man”.‎‎ Wie van plan is om een zonnewendeviering bij te wonen raden we ten sterkste aan om eerst “The Wicker Man” te consumeren…Brrr… 

D.D. voor Libertina Movie.

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
Verhaallijn / The Wicker Man - 1973 VERHAALLIJN: The Wicker Man - 1973

The Wicker Man - 1973

Neil Howie een religieuze politieagent ontvangt een anonieme brief afkomstig van Summerisle, een afgelegen Hebrideneiland, met het verzoek om zijn hulp bij het zoeken naar het 12-jarig meisje genaamd Rowan Morrison die twee maanden eerder spoorloos is verdwenen. Sergeant Howie vertrekt naar het eiland, meteen bij zijn aankomst blijken de bewoners vijandig tegenover hem. De havenmeester en enkele omstanders willen niets van het verdwenen meisje weten of horen en herkennen haar blijkbaar niet op de foto die bij de anonieme brief zat. Nog verwarrender is Howie's bezoek aan Mrs Morrison, haar vermeende moeder, omdat ook zij beweert dit meisje nog nooit gezien te hebben.

De strikt christelijke sergeant raakt geschokt als hij de eilandbewoners betrapt op een oude heidens vruchtbaarheidscultus waarbij ze zonder enige schaamte, een gepassioneerde orgie in het openbaar vieren op het gazon voor de lokale herberg. Later op de avond maakt Willow, de wulpse dochter van de gastheer duidelijk avances, door naakt in haar kamer te zingen en te dansen waarbij ze met haar handen tegen de muur duwt en krolse bewegingen maakt. Howie weerstaat de drang met de grootste moeite om niet naar haar toe te gaan.

De volgende dag bezoekt hij de lokale school, waar hij de naam Rowan Morrison tegenkomt in het leerlingenboek van de school. Miss Rose de lerares, vertelt hem dat het meisje twee maanden geleden is overleden. Haar graf is te vinden op het kerkhof achter de verwaarloosde parochiekerk, maar zonder grafsteen. Daarop bezoekt Howie de lokale overheid en eist toegang tot Rowan Morrison's overlijdensakte, maar dat bestaat niet.

Geleidelijk aan vermoedt hij dat het meisje het slachtoffer is geworden van een misdaad die de hele gemeenschap probeert te verdoezelen. Howie die duidelijk geen hulp krijgt uit de gesloten gemeenschap besluit om naar het kasteel van de eigenaar van het eiland, de excentrieke Lord Summerisle te gaan. De Lord vertelt hem onder meer over de vreemde gebruiken van de bewoners. Zijn grootvader had het eiland gekocht om landbouwkundige experimenten te doen met robuustere zaden en vruchten die speciaal waren gekweekt voor de soms barre weersomstandigheden op Summerisle. Tegelijkertijd nam hij de kans om een sociaal experiment door te voeren om de eilandbewoners terug naar het "oude geloof" te leiden, een geloof waarin de natuurlijke goden centraal staan, waardoor ze de zegening krijgen voor rijke oogsten. Wat de grootvader was begonnen als een middel om zijn doel te bereiken, zette Lord Summerisle’s vader met enthousiasme verder waardoor Lord Summerisle zelf ook deel uitmaakt van dit geloof.

Terug in het dorp onderzoekt Howie de praktijken en riten van heidense culten in de plaatselijke bibliotheek en stuit er op een vreemde ceremoniële processie, waarvan op het hoogtepunt een menselijk offer wordt aangeboden. Sinds er vorig jaar een misoogst op het eiland was, is Howie er nu van overtuigd dat Rowan Morrison nog leeft en is gekozen als slachtoffer voor het mei Festival die de volgende dag zal plaats vinden.

De volgende dag, 1 mei, wanneer hij alle huizen in Rowin doorzoekt, vanwege zijn ambt als politieagent, ontmoet hij een groep eilandbewoners in bizarre gewaden, geleid door Lord Summerisle, die de rituele processie voorbereiden. Howie slaat de gastheer McGreagor bewusteloos en mengt zich met de feestgangers. Lord Summerisle leidt de processie eerst naar een stenen cirkel en ten slotte naar het strand, waar een groot vat bier wordt geofferd aan de zonnegod. Daarna draait iedereen zich om naar de ingang van een grot van waaruit het vermiste meisje Rowan Morrison, gewikkeld in een witte jurk, naar buiten wordt geleid. Howie raakt bij haar, maakt haar boeien los en vlucht met haar terug naar de grot. Rowan beweert dat er een tweede verborgen uitgang zou moeten zijn.

Daar worden de twee echter opgewacht door Lord Summerisle en de anderen. Howie realiseert zich dat de anonieme brief en alle gebeurtenissen van de afgelopen dagen op het eiland slechts een poppenkast zijn geweest, geënsceneerd om hem op deze dag naar deze plek te lokken. Want het is niet Rowan Morrison, maar hij, Neil Howie, die als menselijk offer moet fungeren. Nadat ze hem hebben overmeesterd en gezalfd in voorbereiding van een ander ritueel kleden ze Howie in een wit linnen gewaad en leiden de eilandbewoners hem naar een heuvel waar ze hem samen met verschillende dieren opsluiten in een reusachtige gevlochten wilgenfiguur … de Wicker Man. Na een gebed ter ere van de zonnegod en de godin van de aarde en de landbouw, zetten ze de Wicker man in brand. Howie en de dieren verbranden levend, terwijl de verzamelde eilandbewoners staan te zingen rond de gigantische wilgenman.

D.D. voor Libertina Movie.

Sluiten.

Trailers:


Andere films van regisseur Robin Hardy (ENG) op Libertina Movie:

 

  • The Wicker Man - 1973

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen