Rate this movie:


Rating: 4.3333333333333 sterren
3 stemmen

Alexandra's Project - 2003

Regie: Rolf de Heer
Hoofdrollen: Helen Buday, Gary Sweet, Bogdan Koca, Jack Christie, Samantha Knigge, Eileen Darley, Geoff Revell, Nathan O'Keefe, Peter Green, Philip Spruce... 
Scenario: Rolf de Heer
*Muziek: Graham Tardif *(Silverchair - Steam Will Rise)
Montage: Tania Nehme
Cinematografie: Ian Jones 
Première: 2003
Genre: Thriller, Drama
Speelduur: 103 min.
Taal: Engels
Land: Australië
Opmerking: Scenarist Rolf de Heer won met  Alexandra's Project, de Film Critics Circle of Australia Award voor Beste Originele Scenario.

 

  • Recensie:

Alexandra's Project - 2003

Dit werk van de Australische maar van Nederland afkomstige regisseur Rolf de Heer is opmerkelijk. Vanaf het begin voelt het als een duistere omgeving en we weten dat er iets aan het sudderen is. Wanneer de tijd voor wraak komt, neemt de spanningboog toe met de beweringen en klachten van de Alexandra (Helen Buday) in een thuis dat plotseling verandert in een gevangenis voor de man en vader (Gary Sweet). Met vrij minimalistisch werk is buday's performance hartverscheurend en visueel zonder ze de grens van het geloofwaardige te overschrijden. Alexandra’s Project is puur seksuele wraak tegen gratuit mannelijk gebruik van het vrouwelijk lichaam ten dienste van de seksuele behoeften. De film is grafisch niet gewelddadige, maar psychologisch grenst deze aan het ondraaglijke en daarom is het een zeer succesvolle film. Alexandra’s Project laat genadeloos zien hoe een onderdanige moeder en vrouw de sleur van het leven, het ontbreken van aandacht en erkenning teveel worden, om uiteindelijk te transformeren in een monster.

D.D. voor Libertina Movie. 

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
Verhaallijn: Alexandra's Project - 2003: VERHAALLIJN / Alexandra's Project - 2003

Verhaallijn: Alexandra's Project - 2003

Het is de verjaardag van Steve, een succesrijke manager, gelukkig getrouwd met Alexandra en samen hebben ze twee kinderen. Aangekomen op zijn werk wordt Steve verrast met een verjaardagsfeestje en als klap op de vuurpijl krijgt hij een er een promotie bovenop. Na het werk keert hij goed geluimd terug naar huis. Daar aangekomen vindt hij het huis met gesloten rolluiken, bovendien ontdekt hij dat de lampen zijn uitgedraaid. Hij denkt in verband met zijn verjaardag dat iedereen zich verstopt om dan te voorschijn te springen, maar kan uiteindelijk slechts een videoband met het opschrift "speel mij af" vinden.

Daarop staan zijn gezin, die hem vanaf het scherm een gelukkige verjaardag wensen. Als de kinderen weg zijn zet Alexandra muziek op en begint aan een striptease. Als de muziek ten einde is staat ze nog in haar ondergoed en aarzelt. Dan gaat ze zitten om te praten. Ze legt uit ongelukkig te zijn over haar leven, en vooral de manier waarop hij haar behandelt. Ze beschuldigt hem van ontrouw en enkel met haar getrouwd te zijn om haar lichaam, dat aan al zijn seksuele noden moet voldoen.

Vervolgens zegt ze dat drie dagen eerder borstkanker werd vastgesteld en dat ze een dubbele mastectomie zal moeten ondergaan. Steve is geschokt en in tranen, maar dan zegt Alexandra dat het maar een grap was. Ze gaat verder over haar nutteloze leven en haalt een pistool boven. Ze zet het tegen haar slaap en haalt de trekker over, maar het blijkt ongeladen te zijn.

Doorheen haar relaas heeft Alexandra nu ook haar ondergoed uitgetrokken. Steve ziet nu de hand van zijn buurman Bill over haar borst strelen. Ze vertelt dat ze, in plaats van hem erom te smeken, zelf geld verdiende via prostitutie waarbij ze thuis vreemden ontvangt. Tot Steves ontzetting geeft ze hem een demonstratie met de buurman. Alexandra komt nog ter zake en zegt hem te verlaten. Ook heeft ze alle foto's van de kinderen meegenomen en zal hij hen nooit meer zien.

Intussen krijgt Steve door dat hij niet langer naar een video aan het kijken is, maar naar rechtstreekse live uitzending van bij de buurman. Als de uitzending gedaan is hoort hij buiten een auto wegrijden. Steve zit echter gevangen in zijn eigen huis daar de sloten vervangen zijn en de ramen niet meer open kunnen. Via de zolderverdieping slaagt hij er toch in om het huis te verlaten om vervolgens bij de buurman binnen te breken.

Die staat hem echter reeds op te wachten met een pistool in de hand. Hij vertoont enigszins wel empathie met Steve en biedt hem een drankje aan terwijl ze op de politie wachten. Intussen vertelt hij dat Alexandra hem en zijn bedrijfje in inbraakpreventie ingehuurde om het hele gebeuren technisch mogelijk te maken. Zijn laatste opdracht in Alexandra’s plan bestaat erin de kinderen van de videoband te wissen terwijl Steve in de cel zit. Hij belooft echter toch een klein fragmentje te laten staan. En zodoende, als Steve na een nachtje cel thuiskomt zijn die enkele seconden op de video de enige herinnering die hij nog aan zijn kinderen overhoudt…

D.D. voor Libertina Movie.

Sluiten.

Trailer:


Andere films van regisseur Rolf de Heer (AUS) op Libertina Movie:

 

  • Alexandra's Project - 2003

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen