Rate this movie:


Rating: 4.2857142857143 sterren
7 stemmen

Antichrist - 2009

Regie: Lars von Trier
Hoofdrollen: Charlotte Gainsbourg, Willem Dafoe...
Muziek: Kristian Eindnes Andersen
Scenario: Lars von Trier
Montage: Anders Refn, Asa Mossberg
Cinematografie: Anthony Dod Mantle

Première: 2009
Genre: Drama, Artmovie, Avant-garde, Erotiek
Speelduur: 108 min.
Taal: Engels
Land: Denemarken/Duitsland/Frankrijk/Zweden/Italië/Polen/
Opmerking: Filmfestival Cannes 2009: beste actrice Charlotte Gainsbourg. Europese filmprijzen: beste cinematografie Antichrist.

 

  • Recensie:

Antichrist - 2009

Ingmar Bergman droomde er altijd van om een film te maken met slechts twee acteurs in één kamer, met "Secrets of a Marriage" kwam hij heel dicht bij dat verlangen. Antichrist, het werk van de Deense regisseur Lars von Trier, gaat nog een stuk verder met een schijnbaar waanzinnig verhaal: met enkele van de meest karakteristieke kenmerken van horror, drama en erotiek. Het verhaal van een stel (Charlotte Gainsbourg & Willem Dafoe) dat hun kind verliest en zichzelf opsluit in een chalet midden in het bos om hun pijn te overwinnen, dient zowel om in de mythische wortels van de man-vrouwrelatie te duiken als om ernaar te kijken vanuit het perspectief van "fuck...wat overkomt me" zoals je ook waarschijnlijk overkwam bij de eerste keer dat je "The Exorcist uit 1973 van William Friedkin" zag, met dit verschil dat het verhaal van "Antichrist" sterker en gesofisticeerd is.
Von Trier is altijd een buitensporige, egocentrische filmmaker geweest en zijn films bewegen zich vaak door gevaarlijk terrein, tussen exhibitionisme en bedrog. Interessant is dat dit stramien royaal in Antichrist gebruikt wordt en uiteindelijk de meest emotionele en oprechte blijkt te zijn. Er is werkelijk een aangrijpende, extreem fysieke perceptie van pijn in het spel tussen de acteurs  en de camera, en bereikt bijna experimentele limieten, alsof Von Trier het onzichtbare dat zich achter schijn en pijn verschuilt wil vastleggen. . . Omdat, hoewel onevenwichtig en onregelmatig, "Antichrist" in zijn gekke drift perfect samenvat met wat Von Trier ons altijd al had willen overbrengen:  chaos van leven en menselijke relaties en als klap op een vuurpijl, zelfvernietiging als een monsterlijke en onontkoombare bestemming. Zien is huiveren...

D.D. voor Libertina Movie.

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
VERHAALLIJN / Antichrist - 2009: Antichrist - 2009

Antichrist - 2009

De hoofdpersonages hebben geen naam, althans deze worden nooit gebruikt in de film.

Tijdens een gepassioneerde vrijpartij in de badkamer valt het zoontje Nic van het echtpaar uit het raam. De dood van het zoontje scheurt de moeder (Charlotte Gainsbourg) in diep verdriet en gewetenswroeging waarop een zenuwinzinking volgt. Haar echtgenoot (Willem Dafoe) zelf psycholoog, besluit om zijn vrouw na een verblijf in een instelling die geen beterschap kon bewerkselligen, haar zelf te behandelen met een vorm van confronterende therapie. Er ontstaan spanningen tussen het koppel, enerzijds veroorzaakt door de categorische aanpak van de man om zijn vrouw te genezen, anderzijds door de wanhoop en angsten van de vrouw. De man besluit met haar de boshut van Eden te bezoeken, waar ze de zomer ervoor met haar zoon verbleef, om zich te concentreren op haar proefschrift over de heksenjacht. Hoewel hij zich realiseert dat hij zelf te betrokken is om zijn vrouw de optimale therapeutische hulp te bieden, wil hij zijn vrouw niet teleurstellen.

De natuur om en rond de hut wekken angsten op, vooral bij de vrouw. Ze is bang om het gras aan te raken, 's nachts vallen eikels onophoudelijk op het dak van de hut, er zitten bloedzuigende teken en er zijn bizarre ontmoetingen en verschijningen zoals; een hert met een doodgeboorte en een vos die zichzelf verslindt. Na verloop van tijd verandert de instelling van de vrouw: met de hulp van haar man legt ze haar angst voor de natuur neer, maar wordt ze steeds irritanter en afwijzender tegenover haar man. Terwijl hij door de hut lummelt, vindt de man op zolder het onvoltooide proefschrift over heksenjachten die de documentatie bevatten van moorden, marteling, verminking en verbranding van vrouwen. Wanneer de man zijn vrouw aanspreekt over de vondst, bekent ze in verwarde woorden dat ze alle vrouwen vanaf de grond als slecht beschouwt. Bij toeval ontdekt de man ook dat zijn vrouw afgelopen zomer haar zoon fysiek misbruikte in Eden door zijn schoenen zo te manipuleren met het doel zijn voeten te vervormen.

De ruzie van het paar culmineert uiteindelijk in brut geweld tijdens een intense vrijpartij waarbij zij hem zijn testikels bewerkt met een blok hout, waardoor hij flauwvalt. Wanneer ze zijn erectie opmerkt, die blijft bestaan ondanks het flauwvallen, masturbeert ze hem totdat hij bloed ejaculeert. Daarop boort ze een ijzeren staaf in zijn onderbeen met een zware slijpschijf eraan bevestigd en gooit vervolgens de speciale moersleutel weg die voor dit doel wordt gebruikt.

De man probeert later te ontsnappen, maar dat blijkt al snel een hopeloze poging vanwege zijn bewerkte benen. Uit schrik verstopt hij zich voor zijn vrouw in een vossenhol, waar een kraai hem verraadt door luid te kraaien. Zijn vrouw ontdekt hem en slaat hem met een spade; Uren later graaft ze de ondertussen begraven man op om berouwvol en met snikken terug te brengen naar de hut. Daar vraagt de man haar of ze hem wil vermoorden. "Nog niet," antwoordt zijn vrouw, maar de verschijning van de "Drie Bedelaars" is aanstaande, de verschijning zou vragen om de dood van een mens. In een flashback wordt de vrouw getoond tijdens seks met haar man terwijl haar zoon uit het raam klom, maar niets deed. Uiteindelijk snijdt ze haar clitoris af met een schaar nadat een laatste poging tot verleiding van haar zwaar gewonde man mislukt.

In de loop van de nacht komen het hert, de vos en uiteindelijk de kraai (de drie bedelaars)in de hut aan. Onder de vloer van de hut hoort de man de kraai weer en vindt dan de moersleutel onder de planken. Hij begint verwoed de staaf van zijn been los te maken. Ondertussen grijpt de vrouw de schaar, steekt hem in de rug en steelt de moersleutel van hem. Met enorme pijn scheurt hij toch het ijzer uit zijn been en wurgt dan zijn vrouw om vervolgens haar lichaam op een brandstapel te verbranden en vlucht van de plaats weg.

Tijdens de epiloog loopt de man op de heuvel voor de hut in de ochtendzon. Hij ontmoet de drie dieren (de drie bedelaars) die vredig in het gras rusten. Terwijl hij zich omdraait, ziet hij talloze gezichtsloze vrouwen van alle kanten de heuvel opstruinen….

D.D. voor Libertina Movie.

Sluiten.

Foto boven: de drie bedelaars (Antichrist - 2009)

 

 

Trailer:


Andere films van regisseur Lars von Trier (DNK) op Libertina Movie:

 


Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen