Rate this movie:


Rating: 4.4 sterren
5 stemmen

Antichrist - 2009

Regie: Lars von Trier
Hoofdrollen: Charlotte Gainsbourg, Willem Dafoe...
Muziek: Kristian Eindnes Andersen
Scenario: Lars von Trier
Montage: Anders Refn, Asa Mossberg
Cinematografie: Anthony Dod Mantle

Première: 2009
Genre: Drama, Artmovie, Avant-garde, Erotiek
Speelduur: 108 min.
Taal: Engels
Land: Denemarken/Duitsland/Frankrijk/Zweden/Italië/Polen/
Opmerking: Filmfestival Cannes 2009: beste actrice Charlotte Gainsbourg. Europese filmprijzen: beste cinematografie Antichrist.

 

  • Recensie:

Antichrist - 2009

Ingmar Bergman droomde er altijd van om een film te maken met slechts twee acteurs in één kamer, met "Secrets of a Marriage" kwam hij heel dicht bij dat verlangen. Antichrist, het werk van de Deense regisseur Lars von Trier, gaat nog een stuk verder met een schijnbaar waanzinnig verhaal: met enkele van de meest karakteristieke kenmerken van horror, drama en erotiek. Het verhaal van een stel (Charlotte Gainsbourg & Willem Dafoe) dat hun kind verliest en zichzelf opsluit in een chalet midden in het bos om hun pijn te overwinnen, dient zowel om in de mythische wortels van de man-vrouwrelatie te duiken als om ernaar te kijken vanuit het perspectief van "fuck...wat overkomt me" zoals je ook waarschijnlijk overkwam bij de eerste keer dat je "The Exorcist uit 1973 van William Friedkin" zag, met dit verschil dat het verhaal van "Antichrist" sterker en gesofisticeerd is.
Von Trier is altijd een buitensporige, egocentrische filmmaker geweest en zijn films bewegen zich vaak door gevaarlijk terrein, tussen exhibitionisme en bedrog. Interessant is dat dit stramien royaal in Antichrist gebruikt wordt en uiteindelijk de meest emotionele en oprechte blijkt te zijn. Er is werkelijk een aangrijpende, extreem fysieke perceptie van pijn in het spel tussen de acteurs - uitstekend - en de camera bereikt bijna experimentele limieten, alsof Von Trier het onzichtbare dat zich achter schijn en pijn verschuilt wil vastleggen. . . Omdat, hoewel onevenwichtig en onregelmatig, "Antichrist" in zijn gekke drift perfect samenvat met wat Von Trier ons altijd al had willen overbrengen:  chaos van leven en menselijke relaties en als klap op een vuurpijl, zelfvernietiging als een monsterlijke en onontkoombare bestemming. Zien is huiveren...

D.D. voor Libertina Movie.

  • Verhaallijn:

 

 

Trailer:


Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen