Rate this movie:


Rating: 5 sterren
2 stemmen

Jamón Jamón - 1992

Regie: ‎Juan José Bigas Luna
Hoofdrollen: Penélope Cruz, Javier Bardem, Jordi Mollà, Stefania Sandrelli, Anna Galiena, Juan Diego, Tomás Martín, Diana Sassen, Armando del Río...
Scenario: Cuca Canals, ‎Juan José Bigas Luna, Quim Monzó (Dialogen)
*Muziek: Nicola Piovani (*Chimo Bayo:  Así Me Gusta A Mí )
Montage: Teresa Font
Cinematografie: José Luis Alcaine 
Première: 1992
Genre: Drama, Komedie, Romance, Erotiek 
Speelduur: 95 min.
Taal: Spaans
Land: Spanje
Opmerking: Jamón Jamón, was het debuut in een langspeelfilm van de toen 17 jarige actrice  Penélope Cruz 

 

  • Recensie:

Jamón Jamón - 1992

Spaans melodramatische film gebaseerd op een cliché verhaal met als thema, een verboden relatie tussen rijk en arm, gespekt met onverwachte wendingen wat de film boeiend maakt. Een uitstekende cast aan beginnende steracteurs zoals daar zijn "Penélope Cruz, Javier Bardem" en de iets meer gevestigde Stefania Sandrelli en Anna Galiena (o.a. hoofdrol in  Le Mari De La Coiffeuse - 1990 ) onder regie van de in 2013 overleden regisseur Bigas Luna, resulteerde in een fantastische en opwindende film. Hoewel de film niet door iedereen evengoed werd ontvangen, wegens teveel naakt en te provocatief betekende Jamón Jamón uit 1992 ontegensprekelijk de internationale doorbraak van de sensuele Penélope Cruz en de potige Javier Bardem. De ster van de film is zonder twijfel de toverachtig Penélope Cruz, sexy en nonchalant al dan niet in zwierige zomerjurkjes, het blijft een gracieuze vrouw gezegend met bakken aan talent.  

D.D. voor Libertina Movie.

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
VERHAALLIJN / Jamón Jamón - 1992: Aan een drukke weg door een dorre woestijn in Spanje, woont Silvia (Penélope Cruz) met haar moeder Carmen (Anna Galiena) die prostituee is in een bordeel langs de weg in de buurt. Naast haar baan als naaister in een fabriek voor herenondergoed, maakt Silvia aardappelomelet om te verkopen in de fabriek waar ze werkt. José Luis (Jordi Mollà), de verwende zoon van de fabriekseigenaren en vriend van Silvia krijgt van haar te horen dat ze twee menstruatie periodes heeft gemist, waarop hij een frisdrankblikje van de grond neemt en het afgebroken lipje over haar vinger schuift met de belofte dat hij voor altijd bij haar zal blijven. Een huwelijk kan José Luis echter niet beloven zolang hij zijn rijke ouders niet kan overtuigen dat Silvia een geschikte bruid is. Ontzet weigert zijn moeder Conchita (Stefania Sandrelli) de goedkeuring, maar zijn vader Manuel (Juan Diego) weigert de keuze van zijn zoon te veroordelen. Conchita beraamt een plan om de interesse van José Luis voor silvia kwijt te raken. Ze verzoekt Raúl (Javier Bardem), een stierenvechter in spe en parttime model om Silvia te verleiden. Nadat zijn avances een paar keer zijn afgewezen, wordt Raúl echt verliefd op de aantrekkelijke Silvia, en zet al zijn wapens in om haar hart te veroveren. Ondertussen ontwikkelt Conchita op haar beurt gevoelens voor Raúl. Gealarmeerd door het mislukken van haar truc, geeft ze Raúl een motorfiets als verleiding. Woedend door dit alles gelast José Luis, Silvia om wraak te nemen op Raúl. Wanhopig om Raúl te houden, verleidt Conchita hem in het geïsoleerde hammagazijn. José Luis arriveert in het hammagazijn en betrapt de twee, hij ontsteekt in woedend en er ontstaat een gevecht waarbij de hammen als wapens worden gebruikt, wat uiteindelijk in de dood van José Luis resulteert, terwijl Raúl zwaar gewond is. Terwijl Conchita huilt om haar gewonde minnaar, arriveert haar man Manuel met Silvia. De twee troosten elkaar, hij heeft zijn zoon en zij haar verloofde verloren. Dan komt Silvia's moeder Carmen opdagen bij het lijk van José Luis, die niet enkel haar aanstaande schoonzoon zou worden, maar tevens in haar professionele hoedanigheid een cliënt van haar was... D.D. voor Libertina Movie.
Sluiten.

Foto boven: Cruz (Silvia) en Javier Bardem (Raúl) in Jamón Jamón uit 1992.

 

Trailer:


Andere films van regisseur ‎Juan José Bigas Luna (ESP) op Libertina Movie:

 

  • Jamón Jamón - 1992

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen