Rate this movie:


Rating: 3 sterren
1 stem

Nova Zembla - 2011

Regie: Reinout Oerlemans
Hoofdrollen: Robert de Hoog, Derek de Lint, Victor Reinier, Jan Decleir,  Doutzen Kroes
Muziek: Chrisnanne Wiegel, Melcher Meirmans, Merlijn Snitker
Scenario: Reinout Oerlemans
Montage: Michiel Reichwein 
Cinematografie: Lennert Hillege 
Première: 2011
Genre: Historie, Drama, Avontuur
Speelduur:  108 min.
Taal: Nederlands
Land: Nederland
Opmerking: "Nova Zembla" is de eerste Nederlandse film in 3D.

 

  • Recensie:

Nova Zembla - 2011

Nova Zembla is een realistische film, en houdt over het algemeen vast aan het waargebeurde verhaal waarop het gebaseerd is, hoewel er hier en daar enkele fouten zijn begaan, zoals Gerrit van der Veer die trouwt en de duisternis in de nacht in augustus (in Arctische gebieden wordt het nooit donker in de zomer). Bovendien wordt Nova Zembla, het eiland waar de bemanning de winter doorbrengt, weergegeven als niet meer dan een paar heuvels omringd door water, terwijl het eiland eigenlijk vrij groot is. Het leven aan boord van een schip in de 16e / 17e eeuw wordt wel heel goed weergegeven in deze film: de onbeleefde bemanning, zware straffen en zware omstandigheden. De film is niet erg spannend; hoewel de reis zelf interessant is. Het verblijf van de bemanning op Nova Zembla is een beetje saai; af en toe is er eens een ijsbeer, die voor wat ophef kan zorgen maar dan gebeurt er eigenlijk niets bijzonders. De spanning moet vooral komen uit de harde omstandigheden waarmee de bemanning te maken krijgt. Het acteren is goed; Door het goede acteerwerk, weet de film het leven aan boord van het schip heel goed na te bootsen.
Over het algemeen zou ik deze film aanbevelen. Het is niet erg spannend, maar de geschoten beelden het realisme en het goed acteren maken dat goed. In de Nederlandse pers kreeg "Nova Zembla" en de makers veel slechte kritiek over zich heen, maar de Nederlanders gingen wel massaal kijken. De internationale pers schreef eerder met lof over de film.

D.D. voor Libertina Movie.

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
VERHAALLIJN: Nova Zembla is een Nederlandse film over de reis van 20 mannen op een schip in 1596-1597 om een alternatieve route naar het verre oosten te vinden. China en Indonesië waren in die tijd belangrijke landen voor Holland vanwege de goedkope producten. De gebruikelijke route werd geblokkeerd door handelsconcurrenten zoals Spanje en Portugal, dus werd besloten om een nieuwe route te vinden: van Nederland via de kust van Noorwegen langs de kust van Siberië naar Japan, China en Indonesië. Onder leiding van kapitein Van Heemskerk en stuurman Willem Barents werden zo'n 20 mannen uitgekozen om deze route te bevaren, waaronder de hoofdpersoon Gerrit van der Veer, die moest opschrijven wat er tijdens de reis gebeurde. De reis begint goed, op een gegeven moment bereikt het schip Spitsbergen, van waaruit het richting Nova Zembla vaart, een groot eiland ten noorden van West-Rusland. Vanwege de aankomende winter en de vorming van ijs kan het schip niet meer verder varen. Daarom besluit de bemanning van het schip om te overwinteren op Nova Zembla. De winter is lang, koud en er is een permanente angst voor ijsberen. In het voorjaar van 1597 smelt het ijs en besluit de bemanning terug te keren naar Europa; De meeste zijn te zwak en er is te veel ijs om de reis naar het verre oosten voort te zetten. De winter op Nova Zembla en de weg terug naar Nederland waren bar en vermoeiend voor de bemanning en sommige mensen hebben het niet overleefd. D.D. voor Libertina Movie.
Sluiten.

Trailer:


Andere films van regisseur Reinout Oerlemans (NLD) op Libertina Movie:

 

  • Nova Zembla - 2011

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen