Rate this movie:


Rating: 4.6666666666667 sterren
6 stemmen

The Shining - 1980

Regie: Stanley Kubrick
Hoofdrollen: Jack Nicholson, Shelley Duval, Danny Lloyd...
Muziek: Wendy Carlos, Rachel Elkind
Scenario: Stephen King, Stanley Kubrick, Diane Jonson
Montage: Ray Lovejoy
Cinematografie: John Alcott

Première: 1980
Genre: Thriller, Horror, Cultfilm
Speelduur: 146 min. (142 min. VS)
Taal: Engels
Land: Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten
Opmerking: Onder de naam "Room 237" bestaat een ruim anderhalf durende documentaire over Kubricks meesterwerk "The Shinning" met diverse analyses en wetenswaardigheden over de film.

 

  • Recensie:

The Shining - 1980

The shining is een filmbewerking naar het boek van Stephen King. En wat voor één... Kubrick maakte van The Shining een kunstwerk met een grote K! Een ijkpunt voor elke regisseur van het genre, maar waarvan weinigen in de buurt zijn gekomen en zullen komen, laat staan het te overtreffen. Op cinematografisch gebied tot in de puntjes uitgewerkt met prachtige beelden en shots met als gevolg dat die doen wat ze moeten doen... de kijker de stuipen op het lijf jagen. Iconisch zijn de tweelingzusjes, de bloedgolf uit de lift, de badscène in kamer 237, REDRUM op de deur... teveel om hier allemaal te noemen maar toch deze nog : Here’s Johnny!!! The Shining is in de eerste plaats horror van de bovenste plank maar heeft ondertussen zijn status van cultfilm dubbel en dik verdiend want zonder "The Shining" in je collectie spreken we van een onvolledige collectie.

D.D. voor Libertina Movie. 

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
VERHAALLIJN: Jack Torrance, voormalig leraar en aspirant schrijver die zijn eerste boek wil schrijven en daarbij rust en kalmte zoekt, neemt een baan als conciërge van het Overlook Hotel tijdens de winter. Jacks vrouw, Wendy en zoontje Danny zullen samen in het hotel verblijven dat volledig afgesloten zal zijn van de rest van de wereld. De ideale plek dus om zijn boek te schrijven en geld in het laatje te krijgen. Terloops krijgt hij een waarschuwing dat de vorige conciërge last heeft gekregen van cabinekoorts en zijn vrouw en twee dochters met een bijl heeft vermoord en zichzelf daarna door zijn hoofd heeft geschoten. Ondanks deze waarschuwing trekt de familie in het Overlook Hotel, waar de chef kok Dick Halloran hun opwacht om de conciërgefamilie van een rondleiding te voorzien. Dick laat Wendy de keuken en voorraadkasten zien. Bijna meteen merkt Dick dat het zoontje Danny een speciale gave heeft, want Danny heeft net zoals hij The Shining, een gave waardoor hij door de sluier van de echte wereld kan kijken, daardoor kan Danny onder ander geesten zien, maar ook telepathisch met Dick communiceren. Hierdoor wordt het extra gevaarlijk voor Danny, want het Overlook Hotel herbergt meerdere duistere geheimen. Hoewel Danny al snel vreemde en enge ervaringen heeft, is het niet hij die door de mysteries van het Overlook gegrepen wordt en langzaam tot waanzin wordt gedreven, maar zijn vader "Jack" die soortgelijke ervaringen overkomt als zijn zoontje, maar niet over de gave "The Shining" beschikt. D.D. voor Libertina Movie.
Sluiten.

 

 

Trailer:


Andere films van regisseur Stanley Kubrick (USA) op Libertina Movie:

 


Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen