Ratig door de Libertina Movie Movie webmasters: Excellent.

Rate this movie:


Rating: 4.5 sterren
2 stemmen

Les Innocentes - 2016

Regie: Anne Fontaine
Hoofdrollen: Lou de Laâge, Agata Buzek, Agata Kulesza, Eliza Rycembel,  Vincent Macaigne, Joanna Kulig, Anna Próchniak, Helena Sujecka, Katarzyna Dabrowska, Thomas Coumans, Karolina Zielen, Leon Latan-Paszek...
Scenario: Sabrina B. Karine, Alice Vial, Pascal Bonitzer, Anne Fontaine
Muziek: Grégoire Hetzel
Montage: Annette Dutertre
Cinematografie: Caroline Champetier
Première: 2016
Genre: Historisch, Drama
Speelduur: 115 min.
Taal: Frans, Pools
Land: Frankrijk, Polen
Opmerking: Gebaseerd op waargebeurde feiten. (dagboek Madeleine Pauliac)

 

  • Recensie:

Les Innocentes - 2016

Les Innocentes‎‎ is een hartverscheurende film die een kloostergemeenschap portretteert op basis van waargebeurde feiten beschreven in het dagboek van Madeleine Pauliac. De cinematografie die de film voert is subliem en gracieus wat het verhaal beter verteerbaar toch zonder afbraak te doen aan de ernst van het schokkende verhaal. De cast die voornamelijk uit vrouwen bestaat spelen hun rollen grandioos. Lou de Laâge die de hoofdrol van Mathilde (de stagiairearts) vertolkt kreeg daarvoor veel lof in de internationale pers, en volkomen terecht. Maar volgens mij is de ster van de film zonder twijfel de Poolse Agata Buzek (de prior/onderzuster zuster, Maria). Het is fenomenaal hoe ze haar rol weet te vertolken van Maria, wat een actrice! Buzek slaagt er in om haar karakter met een mysterieuze bezieling te brengen die weinig anderen gegeven is. De subtiele mannier waarmee ze de strijd aangaat tegen haar abdis ( Agata Kulesza als moederoverste ), is om van te smullen, de vrouw is blijkbaar in staat om met een volledig neutraal gezicht toch haar onderhuidse wrevel met de abdis te laten knallen van het scherm. Nooit gedacht dat ik zoveel sympathie zou kunnen opbrengen voor een non, met andere woorden Agata Buzek een naam om zeker te onthouden! Met “Les Innocents” leverde Anne Fontaine als regisseuse haar beste film tot nu toe, en het zal geen gemakkelijke opgave worden om nog beter te doen.

D.D. voor Libertina Movie.

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
Verhaallijn / Les Innocentes - 2016 VERHAALLIJN / Les Innocentes - 2016

Les Innocentes - 2016

Polen winter 1945, de jonge non Teresa (Eliza Rycembel) verlaat het klooster en trekt te voet door het winterlandschap naar een Frans Rode Kruis post van het Franse leger. Aangekomen op de post, spreekt ze de stagiairearts Mathilde Beaulieu (Lou de Laâge) aan en zegt dat er zieke vrouwen in nood verkeren. Tot ontevredenheid van Teresa verwijst Mathilde haar naar het Poolse Rode Kruis. Als Mathilde later uit het raam kijkt, ziet ze buiten Teresa met gevouwen handen en met de knieën in de sneeuw bidden, duidelijk niet van plan te vertrekken zonder de gevraagde hulp.

’s Nachts besluit de empathische Mathilde alsnog het nonnenklooster te bezoeken zonder medeweten van haar oversten. In het klooster brengt Teresa Mathilde bij een hoog zwangere vrouw die aan het bevallen is. Moeder-overste de abdis (Agata Kulesza) vertelt haar dat de vrouw door haar familie op straat werd gezet en uit liefdadigheid werd opgenomen door de kloostergemeenschap. Mathilde stelt vast dat het kind in een stuitligging ligt en hoewel ze nooit eerder een keizersnede deed, besluit ze de keizersnede uit te voeren. Kind en vrouw overleven gezond en wel de ingreep. Mathilde vertrekt terug naar haar post waar ze te laat is om te assisteren bij een operatie. Ze krijgt een opmerking van de chirurg (Vincent Macaigne) en moet uiteindelijk de operatiezaal verlaten omdat ze oververmoeid is door slaapgebrek. Mathilde gaat rusten en in de late avond vertrekt ze terug naar het klooster om haar patiënte te voorzien van verzorging en medicijnen.

Als ze terug wil vertrekken valt een non in zwijm op de gang, terwijl ze zich ontfermt over de non komt de abdis langs, die haar en de Prior non Maria (Agata Buzek) gebied mee te komen naar haar bureau. Daar onthult ze aan Mathilde dat verschillende nonnen in het klooster zijn verkracht tijdens een eerste inval van Duitse en een daarop volgende tweede inval van Russische soldaten. De nachtmerrie bleef niet zonder gevolgen, nog zeven nonnen zijn hoogzwanger. De abdis dringt er bij Mathilde op aan het geheim te bewaren. Omdat het Franse rode kruispunt zal sluiten vraagt Mathilde om alsnog de hulp te zoeken bij het Poolse rode kruis. De abdis weigert.

Terug op haar post neemt ze de arts in vertrouwen en brengt hem op de hoogte van het drama dat zich afspeelt in het klooster. De twee krijgen een affaire na een avondje vertier terwijl in het klooster een non bekent aan Moeder Overste dat haar geloof diep geschokt is door de gebeurtenissen.

Mathilde keert terug naar het klooster om de nonnen te onderzoeken. Sommige zwangere nonnen zijn terughoudend om intiem te worden onderzocht door de arts, in de overtuiging dat dit hun gelofte van kuisheid zal schenden. Na het onderzoek vertrekt Mathilde, maar tijdens de rit wordt ze staande gehouden door Russische soldaten, die haar willen verkrachten. Net op dat ogenblik komt een commandant langs die zijn manschappen tot de orde roept en Mathilde verplicht terug te keren van waar ze komt. Mathilde is noodgedwongen te overnachten in het klooster waar de prior non haar een bed aanbied. ’s Ochtends wordt ze gewekt door de samenzang van de nonnen en gaat kijken. Het nonnengezang wordt bruusk overstemd door een nieuwe inval van Russische troepen. De Soldaten zijn in de veronderstelling dat de nonnen een vijandelijke soldaat herbergen. Mathilde kan hen overtuigen dat ze er is om een nooduitbraak van tyfus aan te pakken, waarop de soldaten terug vertrekken. De abdis is zwaar geschokt door de dreiging van de soldaten en bedankt de dokter voor haar aanwezigheid van geest. De prior Zuster Maria, vertelt de dokter dat ze elke dag wordt herinnerd aan deze barre gebeurtenissen. Ze vertelt hoe het geloof moeilijker voor haar is geworden, maar het is het kruis dat ze draagt.

Wanneer Mathilde terugkeert naar het hoofdkwartier, straft haar baas haar omdat ze zonder verlof weg is geweest. Hij zegt dat het leger een plaats van orde en discipline is.

Bij een later bezoek aan het klooster is Mathilde aanwezig wanneer een andere beginnende non onverwacht bevalt. Deze non had zich niet gerealiseerd dat ze zwanger was en lijkt niet te weten dat ze is bevallen. Mathilde moet zich concentreren op de zorg voor de pasgeborene. Een andere non, zuster Zofia (Anna Próchniak), neemt de verantwoordelijkheid voor het kind.

Mathilde vraagt de prior of ze ooit spijt heeft van haar leven als non. De prior antwoordt: "Geloof is 24 uur twijfel met één minuut hoop", en beschrijft haar moeilijkheden met de praktijk.

Mathilde keert terug naar de medische eenheid van het leger en ontdekt dat de legereenheid weldra het gebied verlaten.

Verschillende nonnen staan op het punt om tegelijk te bevallen. Mathilde keert terug naar het klooster met de mannelijke Joodse collega chirug. Ze verzekert de nonnen dat hij hun geheim zal bewaren. De dokter bezoekt de baby wiens bestaan geheim is gehouden voor de abdis. De prior is van plan om de baby naar Zofia's familie te brengen, maar de baby wordt ontdekt door de abdis. De abdis is overstuur dat ze is voorgelogen en vertelt de prior Maria dat ze is gecorrumpeerd door "die Franse vrouw", die schandaal en wanorde naar het klooster heeft gebracht. De prior neemt het op voor Mathilde en antwoordt: "Vergeef me, maar schandaal en wanorde waren er al".

De abdis heeft iedereen verteld dat ze de baby's meeneemt naar gezinnen die hebben ingestemd met adoptie, maar ze laat deze baby achter voor een kruisbeeld op een besneeuwd landwandelpad, nadat ze het heeft gedoopt. Zofia is radeloos, wetende dat het kind vermist is. De abdis bidt privé dat ze de moed heeft om door te gaan op het pad dat ze heeft gekozen. Ondertussen pleegt zuster Zofia zelfmoord door zich van het gebouw te storten. Het klooster vult zich met pasgeboren kinderen maar een oplossing om de kinderen bij hun moeders te houden en het geheim definitief te bewaren dient zich aan…

D.D. voor Libertina Movie.

Sluiten.

Foto boven: met  de handen op de benen  , prior zuster Maria ( Agata Buzek) vanaf de rug stagiairearts Mathilde ( Lou de Laâge) aan tafel de abdis (Agata Kulesza) 

Trailer:


Andere films van regisseur Anne Fontaine (LUX/FRA) op Libertina Movie:

 

  • Les Innocentes - 2016

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen