Rate this movie:


Rating: 4.6363636363636 sterren
11 stemmen

Manon des Sources - 1986

Regie: Claude Berri
Hoofdrollen: Daniel Auteuil, Emmanuelle Béart, Yves Montand, Hippolyte Girardot  ...
*Muziek: Jean-Claude Petit
Montage: Hervé de Luze
Cinematografie: Bruno Nuytten
Première: 1986
Genre: Drama, Cult
Speelduur: 113 min.
Taal: Frans
Land: Frankrijk/Italië

Opmerking: De film is gebaseerd naar een roman van Marcel Pagnol en vormt een tweeluik met het eerste deel Jean de Florette.

 

  • Recensie:

Manon des Sources - 1986

Dit tweeluik, bestaande uit "Jean de Florette" en "Manon des Sources" is het Magnum opus van regisseur Claude Berri (1 juli 1934 overleden 12 januari 2009). Alles wat een topfilm tot een topfilm maakt bezit deze film. Regie, scenario, camerawerk, montage, muziek, filmlocatie enz. zijn tot in de puntjes verzorgd en uitgewerkt. De extreem prachtige beelden, kleuren en het geluid van de krekels brengen je zodanig in extase dat je spontaan de typische Provençaalse geuren kan ruiken. De cast van de films wordt bevolkt door de kruim van beste Franse acteurs. Yves Montand, Daniel Auteuil, Gerard Depardieu, Emmanuelle Béart, Elisabeth Depardieu… allemaal spelen ze de sterren van de hemel. Het samenspel van regisseur en acteurs wekken de sfeer en levenswijze uit lang vervlogen tijden weer tot leven, en U als kijker waant zich er middenin. Dit is een zeer uitzonderlijk tweeluik die je minsten 1x in je leven moet hebben gezien. Om het tweeluik volledig tot zijn recht te laten komen is het noodzakelijk de 2 films chronologisch te bekijken op een groot scherm en met een goede geluidsinstallatie of in de cinema.
D.D. voor Libertina Movie.

  • Verhaallijn:
>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
VERHAALLIJN / Manon des Sources - 1986: 10 jaar later... Manon (Emmanuelle Béart), de dochter van de overleden Jean de Florette, woont nog in hetzelfde gebied als waar haar ouders woonden. Haar moeder zingt in de grote stad als operazangeres. Manon is ondertussen geitenhoedster. Ugolin (Daniel Auteuil) woont in het huis van Jean de la Florette, en heeft er met succes zijn anjerkwekerij uit de grond gestampt. Nu de zaak bloeit, dank zij de bron, pusht Papet (Yves Montand) hem om een vrouw te zoeken en voor een nieuwe generatie Soubeyrans te zorgen, want Ugolin is de laatste hoop op een verderzetting van de naam Soubeyran, het enige wat nog aan het geluk ontbreekt van de twee Soubeyrans. Anders verdwijnt samen met de naam het fortuin van de Soubeyrans na de dood van Ugolin, in vreemde handen. Ugolin ziet tijdens een wandeling Manon in een riviertje baden. In één klap staat hij in vuur en vlam voor de knappe blondine . Op aandrang van zijn oom draagt hij vanaf nu een duur jagerskostuum tijdens zijn jachtpartijtjes om zo indruk te maken op Manon, maar ze moet niks van hem weten. Intussen is zij erachter dat het hele dorp mede schuldig was aan het gebeurde met haar vader: iedereen wist dat er een bron op zijn land was, niemand stelde het gezin ervan op de hoogte. Manon vindt het natuurlijk verschrikkelijk wat ze nu hoort, bovenop het verraad van de twee Soubeyrans. De nieuwe dorpsonderwijzer vertelt haar iets meer van de geologie van het dorp, en zo lukt het haar haar vader te wreken. Ze ontdekt door haar kennis van de geologie en geluk de oorsprong van de bron, en damt op haar beurt de watertoevoer van de bron af. Het hele dorp raakt in paniek, zonder water! Dat levert kostelijke taferelen op met een woedende dorpsbevolking, een burgemeester die een deskundige laat komen die alleen maar zit te kletsen, en ten slotte komt er een processie, om met Gods hulp de bron weer aan het stromen te krijgen. Ondertussen flakkert de liefde tussen Manon en de onderwijzer aan. De doodsteek voor Ugolin, die beseft dat Manon nooit de zijne zal worden. Het plaatselijk gebruik om bij een onbeantwoorde liefde een 'liefdeslint' te spelden op het hart, was trouwens al gaan zweren, wat hem doet geloven, nooit Manon de zijne te mogen noemen. Hij verhangt zich. Papet zijn oom is ten einde raad want met hem zal de laatste Soubeyran sterven. De klap wordt alleen nog harder om te verwerken, als er een oude blinde vrouw naar het dorp komt, en vertelt dat Florette hem destijds een brief gestuurd heeft. Soubeyran heeft die nooit ontvangen, wat een drama is... Want Florette vertelde hem daarin lang geleden dat zij van hem zwanger is. Jean de la Florette blijkt de zoon te zijn van... Hij kan met deze kennis niet meer verder door het leven. Hij gaat keurig gekleed liggen op zijn bed, en laat zich in alle eenzaamheid gaan in de dood. D.D. voor Libertina Movie.
Sluiten.

Foto boven : Yves Montand, Daniel Auteuil en de dorpsbewoners

 

Trailer:


Andere films van regisseur Claude Berri (FRA) op Libertina Movie:

 


Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen