Rate this movie:


Rating: 4.3333333333333 sterren
6 stemmen

Brimstone - 2016

Regie: Martin Koolhoven
Hoofdrollen: Dakota Fanning, Guy Pearce, Emilia Jones , Kit Harington, Carice van Houten...
Scenario: Martin Koolhoven
Muziek: Tom Holkenborg
Montage: Job ter Burg
Cinematografie: Rogier Stoffers
Première: 2016
Genre: Thriller, Western 
Speelduur: 148 min.
Taal: Engels/Nederlands
Land: Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, VK, Zweden
Opmerking: "Brimstone - 20016" is na "Zwartboek - 2006" van regisseur Paul Verhoeven, de duurste Nederlandse  film ooit. 

 

  • Recensie:

Brimstone - 2016

Is een sadomasochistische westernhorrorfilm van tweeënhalf uur in vier hoofdstukken, met als grote thema  incest en wraak. Met acteur Guy Pearce, als een Nederlandse immigrantprediker uit de hel, en een Dakota Fanning, als zijn dochter, met wie hij expliciet wil trouwen. Hij denkt dat het Gods wil is, en hij haalt het Bijbelverhaal van Lot en zijn dochters aan om het te bewijzen. Naar het einde toe vallen de 4 hoofdstukken als een puzzel perfect in elkaar. 'Brimstone' is misschien wel de Nederlandse versie van een goede zaterdagavond in de luie zetel. Voortreffelijk werk van Martin Koolhoven.

D.D. voor Libertina Movie.

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
VERHAALLIJN: Liz, is vroedvrouw met een dochter en stiefzoon; ze is ook stom en spreekt in gebarentaal maar kan wel horen. Alles lijkt relatief goed totdat het gezin naar de kerk gaat en de nieuwe prediker komt opdagen. Hij wordt eenvoudig dominee genoemd, en hij heeft een akelige knoert van een litteken op zijn gezicht, en zijn eerste gloeiende preek gaat over hoe hij de pijn van de hel kent - echt kent - en dat het erger is dan je kunt denken, en dat iedereen het ook zou moeten weten, omdat het zich in iedere hoek kan verschuilen. Leuke kerel. Pearce speelt in een Amishy-baard deze donkere manipulator met een angstaanjagend Nederlands accent en een onberispelijke smoel. Er is nooit enige reden om te twijfelen dat hij absoluut slecht is, maar Pearce maakt hem bovendien sluw - een man in het zwart die een vleugje mysterie uitstraalt. Hij komt bij Liz thuis en vertelt haar, terwijl ze zich in de schaduw verbergt: 'Ik moet je straffen.' En de straf, hoe gewelddadiger hoe beter, is het handelskenmerk van deze doorslechte dominee. Hij sluit graag vrouwengezichten op in een soort kuisheidsgordel met hoofdbedekking (een echt middeleeuws afschuwelijk apparaat), ondanks alles...zijn volgelingen komen steeds weer opdagen ( is het uit geloof of uit angst voor de man in het zwart?) en hij zwaait met een zweep om hem heen om hun in het gareel te houden. Na het eerste hoofdstuk, getiteld "Revelation", gaat: "Brimstone" verder met "Exodus", waarin een 13-jarige wegloper genaamd Joanna (Emilia Jones) belandt in een stad, waar ze naar een hoerenkast wordt gebracht. We leren wie Joanna is. De truc van 'Brimstone' is dat hoe meer de film cronologisch terug naar het verleden beweegt, hoe dichter hij het hart van de duisternis nadert... D.D. voor Libertina Movie.
Sluiten.

 

 

Trailer:


Andere films van regisseur Martin Koolhoven (NLD) op Libertina Movie:

 

  • Brimstone - 2016

Reacties

Hans Vandyck
4 jaar geleden

Volgens mij de beste Nederlandse film. Hiermee is bewezen dat Martin Koolhoven een top regisseur is.

Reactie plaatsen