Rate this movie:


Rating: 4 sterren
1 stem

Kursk - 2018

(The Command)

Regie: Thomas Vinterberg

Hoofdrollen: Matthias Schoenaerts, Léa Seydoux, Colin Firth, Peter Simonischek, August Diehl, Colin Firth, Max von Sydow...

Scenario: Robert Rodat

Muziek: Alexandre Desplat
Montage: Valdís Óskarsdóttir

Cinematografie: Anthony Dod Mantle

Première: 2018
Genre: Drama, Avontuur, Survival
Speelduur: 117 min.
Taal: Engels
Land: Belgium, Frankrijk, Luxemburg
Opmerking: Het merendeel van de film is opgenomen in België, vooral in de AED-studio's, in Antwerpen en in verschillende natuurlijke omgevingen. In Frankrijk werd drie tot vier weken gefilmd, voornamelijk op militaire bases.

 

  • Recensie: 

Kursk - 2018 (The Command)

De film vertelt verhaal van de in 2000 verongelukte Russische onderzeeër "Koersk".

De film, evenals het boek waarop het is gebaseerd, houden zich aan de officiële versie van de eerste explosie: in de torpedomachine was er een ontploffing van een torpedo, waarna de brand begon. De tweede explosie was het gevolg van een botsing tussen de onderzeeër en de zeebodem. Tot zover stemmen officiële en officieuze versies overeen met elkaar. Volgens de auteurs van het boek had een deel van de bemanning gered kunnen worden als het Russische commando eerder Noorse en Britse schepen had laten meehelpen aan de redding. Ook de auteurs van de film houden zich aan de officieuze versie: "dat de opvarenden van Koersk nog in leven waren enkele dagen na de ramp, tijdens de pogingen van de Russische redders, die in strijd is met het officiële forensische onderzoek, waarvan de resultaten suggereren dat alle 23 opvarende in het 9e compartiment van de Koersk stierven binnen  een tijdsbestek van 8 uur na het ongeval door acute koolmonoxidevergiftiging.  In de film, sterven de laatste bemanning echter een paar uur voordat de Russische leiding instemt met buitenlandse hulp.

De film bevat ook een sensationele persconferentie met de vrouwen van de opvarenden.

D.D. voor Libertina Movie.

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
VERHAALLIJN: Mikhail Averin(Matthias Schoenaerts) een Russische marine kapitein-luitenant van de een klasse II onderzeeër de Koersk bereidt zich voor op een oefening met noordelijke vloot. Op weg naar het oefengebied merkt Pavel (Matthias Schweighöfer), de wapen- officier op dat de temperatuur van de experimentele HTP torpedo snel begint te stijgen, en vraagt toestemming om de torpedo af te vuren als gevolg van het potentieel gevaar van een kerosine lek. Wijzend op de nabijheid van de onderzeeër tot de oefenzone en de nog steeds aanvaardbare temperatuur van de torpedo, beveelt de kapitein Pavel en zijn mannen om te wachten. Als de temperatuur verder omhoog schiet, ontploft de torpedo, de wapenkamer is verwoest en de bemanning gestorven. Averin en een groep mannen, bevinden zich op dat ogenblik in de het achterste deel van de boot, onmiddellijk beginnen ze voorzorgsmaatregelen te nemen en de schade te schatten. Door de snel stijgende temperatuur van de wapenkamer explodeert de resterende munitie, de overlevende bemanning van de brug vlucht snel naar het achterste van de boot. Het schip zinkt af naar de bodem. Averin weet contact op te nemen met Anton (August Diehl) in de reactorkamer, die afscheid neemt als het compartiment overstroomt, de reactor is beveiligd en een kernramp is voorkomen. De overige mannen verzamelen zich in het achterste deel van de boot, dat snel water maakt. Met een pomp die niet krachtig genoeg is om het water op een aanvaardbaar niveau te houden in het compartiment wacht de bemanning wanhopig af op hun redding... D.D. voor Libertina Movie.
Sluiten.

Trailer:


Andere films van regisseur Thomas Vinterberg (DNK) op Libertina Movie:

 

  • Kursk - 2018

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen