Rate this movie:


Rating: 3 sterren
1 stem

Delicatessen - 1991

Regie: Marc Caro, Jean-Pierre Jeunet
Hoofdrollen: Dominique Pinon, Marie-Laure Dougnac, Jean-Claude Dreyfus, Karin Viard, Rufus, Ticky Holgado, Sylvie Laguna, Jean-Francois Perrier, Anne-Marie Pisani,

Chick Ortegas, Jacques Mathou, Howard Vernon...
Scenario: Gilles Adrien, Marc Caro, Jean-Pierre Jeunet
Muziek: Carlos d'Alessio
Montage: Hervé Schneid
Cinematografie: Darius Khondji 
Première: 1991
Genre: Surrealistisch, Komedie, Fantasy, Art-movie
Speelduur: 99 min.
Taal: Frans
Land: Frankrijk
Opmerking: 1992 - César  (nationale filmprijs van Frankrijk)
Prijs: Beste montage (Hervé Schneid)
Prijs: Beste debuutfilm
Prijs: Beste decor (Carp & Kjakovic)
Prijs: Beste script (Gilles Adrien)

 

  • Recensie:

Delicatessen - 1991

Het basisonderwerp van het Delicatessen verhaal is een appartementencomplex waarvan de bewoners een microkosmos vormen in een post-apocalyptische tijd. De karakters van de bizarre personages zijn bijzonder goed uitgewerkt, in samenhang met het prachtige decor (dat vooral bestaat uit rommel) waarin het verhaal zich afspeelt en de surrealistische originaliteit zorgen ervoor dat de kijker zich geen minuut zal vervelen. Het mag dan ook niet verwonderen dat deze Franse film 4 prijzen won tijdens de nationale filmprijs van Frankrijk 1992. Regisseurs Marc Caro en Jean-Pierre Jeunet creëerden met "Delicatessen" een film die geschiedenis schreef binnen de filmografie van de Franse cinema en daarbuiten.

D.D. voor Libertina Movie.

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
VERHAALLIJN / Delicatessen - 1991: In een post-apocalyptische wereld leeft een groot deel van de mensheid onder erbarmelijke omstandigheden. Het voedsel is schaars en graan wordt gebruikt als valuta. Op de straten heerst anarchie en de woningen bestaan uit vervuilde krotten. Op de gelijkvloers van een vervallen appartementencomplex is een slagerij, uitgebaat door de tevens verhuurder van de appartementen, Clapet(Jean-Claude Dreyfus). Om slachtoffers te lokken naar het gebouw publiceert Clapet regelmatig vacatures in de krant "Hard Times", daarin vraagt hij iemand voor klein onderhoudswerk, in ruil voor kost en inwonen, met de bedoeling hem te vermoorden om daarna het vlees te verkopen in zijn winkel, aangezien dierlijk vlees amper is te verkrijgen. Dat Clapet menselijk vlees verkoopt is bij zijn huurders bekend, niettemin kopen ze het schaarse vlees en reken af met granen, in het geval van Mademoiselle Plusse (Karin Viard) met seks. Na de moord op de laatste werknemer waarbij de werkloze jongeman (Pascal Benezech) onder het hakmes van Clapet terecht kwam is het nu tijd om een nieuwe vacature uit te schrijven. De werkloze Circusartiest Louison (Dominique Pinon) reageert op de advertentie. Hoewel Clapet hem wat mager vindt krijgt Louison de betrekking. Tijdens een routineonderhoud raakt Louison bevriend met Clapets dochter Julie (Marie-Laure Dougnac), langzaam ontstaat er een relatie tussen de twee die uitgroeit tot romantiek. Louison blijkt een noeste arbeider te zijn, en de slager is terughoudend om hem te snel te doden. Bovendien zal hij de tijd gebruiken om hem te vet mesten voor de slacht. Gedurende deze tijd vallen een aantal huurders voor Louison's jongensachtige charmes, anderzijds willen ze niet dat hun potentiële maaltje aan hen ontsnapt. Julie wil niet dat haar vader hem iets aandoet, maar die wil zijn plan doorzetten. In zijn vrije tijd speelt Louison samen met Julie muziek; hij zingende zaag zij cello. Op de hoogte van de motieven van haar vader, probeert Julie verschillende keren Louison te waarschuwen, maar haar boodschap komt niet aan. Julie besluit om in het riool contact te zoeken met de gevreesde Troglodistes, een groep van vegetarische rebellen, die ze overtuigt Louison te redden van de slacht. De Troglodieten die vooral geïnteresseerd zijn in de graanvoorraad van Clapet beslissen om het appartementencomplex te bestormen en Louison te redden door hem te ontvoeren... D.D. voor Libertina Movie.
Sluiten.

Trailer:


Andere films van regisseur Marc Caro (FRA) & Jean-Pierre Jeunet (FRA) op Libertina Movie:

 

  • Delicatessen - 1991
  • Delicatessen - 1991

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen