Rate this movie:


Rating: 4 sterren
1 stem

In the Name of the Father - 1993

Regie: Jim Sheridan
Hoofdrollen: Daniel Day-Lewis, Pete Postlethwaite, Emma Thompson, John Lynch, Beatie Edney, Corin Redgrave, Marie Jones, John Benfield, Gerard McSorley, Saffron Burrows‎‎...
Scenario: Terry George, Jim Sheridan. Gebaseerd "Proved Innocent" van Gerry Conlon by Gerry Conlon
*Muziek: Trevor Jones * (Bono & Gavin Friday - In The Name Of The Father)
Montage: Gerry Hambling
Cinematografie: Peter Biziou
Première: 1993
Genre: Drama, Biografie
Speelduur: 133 min.
Taal: Engels
Land: Ierland, Verenigd Koninkrijk 
Opmerking: In het echte leven deelden Gerry en Giuseppe geen gevangeniscel. ‎

 

  • Recensie:

In the Name of the Father - 1993

In the Name of the Father,  is niet alleen een aanklacht tegenover de Britse heksenjacht op Ieren als mogelijke IRA-aanhangers, en het verdorven Britse rechtssysteem. Zodra het vonnis is geïmplementeerd, verlegt de film zijn focus naar de dynamiek tussen vader en zoon en de moeilijke omstandigheden waarin ze zich bevinden. Regisseur Jim Sheridan deels verantwoordelijk voor het script, focust zich iets te fel op het dramagehalte waardoor feiten niet altijd historisch correct worden weergegeven. Desalniettemin is: "In the Name of the Father" uit 1993 een excellente film. Met prachtig acteerwerk van de hoofdrolspelers waaronder internationaal gevierde acteur Daniel Day-Lewis die een jaar eerder de hoofdrol vertolkte in The Last of the Mohicans - 1992 van regisseur Michael Mann en verder met veel succes een lange reeks aan hoofdrollen voor zijn rekening nam in TOP-films zoals o.a. Gangs of New York uit 2002 van regisseur Martin Scorsese. Maar laten we vooral ook wijzen op het formidabel acteerwerk van Pete Postlethwaite die met een fantastische invalshoek de rol van een zachtmoedige Giuseppe Conlon (De vader) vertolkt. Ook op het technische onderdeel is de kwaliteit van "In the Name of the Father" uitmuntend, het kristalhelder beeld met frisse kleuren en het geluid met passende soundtracks zijn een lust voor oog en oor.

D.D. voor Libertina Movie.

  • Verhaallijn:
>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
VERHAALLIJN / In the Name of the Father - 1993: In the Name of the Father - 1993

In the Name of the Father - 1993

Belfast Ierland, de kleine crimineel Gerry Conlon (Daniel Day-Lewis) is bezig met het roven van loodwerk op de daken van huizen. Wanneer hij opgemerkt wordt door de veiligheidstroepen daagt hij deze uit door o.a. te zwieren met een loden pijp. In de veronderstelling dat de loden pijp een geweer moet zijn, schiet een schutter van de veiligheidstroepen richting Gerry, maar het schot mist zijn doel. Gerry vlucht van het dak, waarop de troepen de achtervolging inzetten met gepantserde voertuigen. De hel breekt uit, waarbij de lokale inwoners massaal op straat komen en er rellen ontstaan. Giuseppe Conlon (Pete Postlethwaite) de vader van Gerry, behoedt hem van een zware straf en zet hem op de boot naar Londen om er bij zijn tante, Anne Maguire (Britta Smith) wonen. Op zoek naar, "vrije liefde en dope" besluit hij zich echter aan te sluiten bij een groep jongeren die een kraakpand bewonen. In oktober 1974 krijgt Gerry toegang tot de flat van een prostituee en steelt er £ 700 die hij daar vindt. Op die avond in Guildford, een stad ten zuidwesten van Londen, is er een explosie in een pub die vier soldaten en een burger doodt en vijfenzestig anderen verwonden. Terwijl Gerry teruggekeerd is naar Belfast en er pronkt met het gestolen geld, praat een van de kraakpandbewoners met de autoriteiten. 's Nachts wordt het huis van de Conlons overvallen door het Britse leger en de Royal Ulster Constabulary, die Gerry arresteren als onderdeel van de Guildford Four, de verdachten van de bomaanslag. Onmiddellijk wordt Gerry ingescheept op een militaire vlucht naar het Britse vasteland. Gerry en zijn vriend Paul Hill worden er ondervraagd door de politie, die er niet voor terugdeinst om met martelen en bedreigingen een bekentenis af te dwingen. Uiteindelijk, nadat zeven dagen te zijn vastgehouden op grond van de "Prevention of Terrorism Actakkoord", ondertekenen beiden een bekentenis. Giuseppe, die naar Engeland gaat om zijn zoon bij te staan en daarom verblijft bij zijn familieleden van de familie Maguire in Londen worden in december 1974 allemaal gearresteerd. In het daaropvolgende proces wordt de familie (bekend als de Maguire Seven, inclusief Conlon's vader) veroordeeld voor het ondersteunen van de Guildford-bomaanslag op basis van gevonden nitroglycerinesporenen krijgen ze lange gevangenisstraffen. De bekende Guildford Four, waaronder Gerry, krijgen op hun beurt een veroordeling tot levenslang.


Gerry vertoont een ontwikkeling naar een verbitterde zoon die op zijn vader leunt, tot een nieuwe gevangene Joe McAndrew (Don Baker), de echte dader van de bomaanslag er zijn straf ondergaat. McAndrew vertelt de Conlons dat hij de waarheid had bekend aan de politie, die vervolgens de informatie achterhield beducht voor schaamte en schandaal te voorkomen. Wanneer McAndrew een gevangenisprotest leidt en vervolgens een gehate gevangenisbewaker in brand steekt, is Gerry degene die de bewaker redt met een deken. Gerry neemt de strijd voor gerechtigheid op zich, zelfs als zijn vader in hechtenis sterft. Zijn zaak wordt openbaar en krijgt steun uit Dublin, Belfast, Liverpool en Londen. Een veel gebruikte slogan onder zijn supporters is: "Free The Four". Gareth Peirce (Emma Thompson), een campagneadvocate die de zaak namens de inmiddels overleden Giuseppe heeft onderzocht, heeft een doorbraak wanneer ze tijdens een poging toegang te krijgen tot het dossier van Giuseppe in plaats daarvan Gerry's dossier kan bekijken. Ze vindt vitale politiedocumenten in het dossier met daarop de tekst "Niet te tonen aan Defensie". In de loop van het hoger beroep leidt het uitbrengen van deze documenten tot een triomfantelijke scène in de rechtbank, wanneer de advocate het bewijs levert dat de politie vanaf het begin van het onderzoek een getuigenis verzweeg die Conlon een alibi had gegeven. Dit leidt tot de vernietiging van het vonnis en de onmiddellijke vrijlating van de Guildford Four. Triomfantelijk onthult Gerry zijn verhaal en de onschuld van zijn overleden vader aan de media. De vrijspraak volgt van de Maguire Seven, de politie werd vrijgesproken van enig wangedrag, en de echte daders van de Guildford Bombing zijn niet aangeklaagd voor de misdaad.

D.D. voor Libertina Movie.

Sluiten.

Trailer: 


Andere films van regisseur Jim Sheridan (IRL) op Libertina Movie:

 

  • In the Name of the Father - 1993

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen