Rate this movie:


Rating: 0 sterren
0 stemmen

Das Boot Ist Voll - 1981

Regie: Markus Imhoof
Hoofdrollen: Tina Engel, Hans Diehl, Martin Walz, Ilse Bahrs, Curt Bois, Mathias Gnädinger, Gerd David, Michael Gempart, Klaus Steiger, Alice Bruengger, Monika Koch,

Otto Dornbierer, Ernst Stiefel, Johannes Peyer... 
Scenario: Markus Imhoof (naar het gelijknamige boek van de Zwitserse schrijver Alfred A. Häsler)
Montage: Helena Gerber ,Fee Liechti
Cinematografie: Hans Liechti
Première: 1981
Genre: Drama, Oorlog
Speelduur: 101 min.
Taal: Duits
Land: Zwitserland
Opmerking: Won 5 prijzen op het Berlin International Film Festival - 1981

 

  • Recensie:

Das Boot ist Voll - 1981

De Titel van de film Das Boot ist Voll (De Boot is vol) is een verwijzing naar een uitspraak van het Zwitsers bondsraadslid Eduard von Steiger tijdens WO II, waarmee hij het niveau van verzadiging in termen van het aantal vluchtelingen dat Zwitserland te verwerken kreeg, benoemde. Het was dus noodzakelijk om maatregelen te nemen aan de grenzen, maar daardoor  werden ook Joden die aan de nazi's ontsnapten, naar Duitsland teruggestuurd, omdat ze niet als politieke vluchtelingen werden beschouwd. Dit feit dient als basis van het verhaal.

De dialogen zijn goed uitgewerkt, de karakters zijn nogal oppervlakkig maar weten desondanks empathie te wekken. Markus Imhoof's (één van de weinige Zwitserse regisseurs waarmee het land bezaaid is) niet doorsnee benadering van het onderwerp met beklemmende elementen en claustrofobische effecten van tijd en ruimte, resulteerden in een ander soort holocaustfilm dan de eenvormige benadering die meestal van toepassing is voor dit genre, en dus zeer verfrissend en aan te raden.

D.D. voor Libertina Movie.

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
Verhaallijn / Das Boot Ist Voll - 1981: VERHAALLIJN / Das Boot Ist Voll - 1981

Verhaallijn: Das Boot Ist Voll - 1981

Tweede Wereldoorlog, Zwitserland beperkt de instroom van vluchtelingen met de motivering: "Onze boot is vol."

Tijdens de oorlogszomer van 1942 doorkruist een Duits treintransport Zwitserland. Een kleine groep weet het transport te ontvluchten terwijl de trein even stopt in een afgelegen uithoek van Zwitserland. De groep bestaande uit zes mensen; 4 Joden, een Frans kind en een Duitse soldaat die deserteerde, samen hopen ze een verblijfsvergunning te verkrijgen in Zwitserland. De Joodse Judith (Tina Engel) van wie de echtgenoot Hannes (Hans Diehl) al als geïnterneerde vluchteling in Zwitserland woont, neemt de leiding van de groep op zich.

De groep besluit zich voor te doen als één familie: de deserteur als echtgenoot, Judith als zijn vrouw, de oude Joodse man Lazar Opstrowskij (Curt Bois) uit Wenen als haar vader, zijn kleindochter het meisje Gitty (Simone) en de Franstalige jongen Maurice (Laurent), die ze smeken om vooral te zwijgen, als hun kinderen. Judiths tienerbroer Olaf Landau (Martin Walz) doet zich voor als soldaat.

Tijdens hun tocht zoeken ze tijdelijk onderdak bij het koppel Anna (Renate Steiger) en Franz Flückiger (Mathias Gnädinger) die een dorpsherberg exploiteren. Allereerst worden de vluchtelingen opgevangen en verstopt in het washok. Maar Anna is niet erg enthousiast met de komst van de ongevraagde gasten en Franz laat zelfs dorpsagent Bigler (Michael Gempart) komen die de vaststelling doet van de groep. Anna vraagt vervolgens advies aan de dorpspastoor (Klaus Steigers). Daar hoort ze dat deserteurs en ouders met kinderen waarschijnlijk uit mededogen niet worden uitgezet.

Het verzinsel van de fictieve familie ontrafelt zich door toeval en het exacte speurwerk van Bigler. Wie zal de Zwitserse overheid toestaan om te blijven?

D.D. voor Libertina Movie.

Sluiten.

Trailer:


Andere films van regisseur Markus Imhoof (CHE) op Libertina Movie:

 

  • Das Boot Ist Voll - 1981

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen