Rate this movie:


Rating: 4.3333333333333 sterren
3 stemmen

The Last of the Mohicans - 1992

Regie: Michael Mann
Hoofdrollen: Daniel Day-Lewis, Madeleine Stowe, Jodhi May, Russell Means, Wes Studi, Eric Schweig...
Scenario: Christopher Crowe , Michael Mann (Naar het boek van James Fenimore Cooper) 
*Muziek: Randy Edelman, Trevor Jones

Montage: Arthur Schmidt, Dov Hoenig

Cinematografie: Dante Spinotti 
Première: 1992
Genre: Western, Oorlog, Drama, Avontuur
Speelduur: 112 min.
Taal: Engels, Frans
Land: Verenigde Staten
Opmerking: Daniel Day-Lewis had op dit moment in zijn carrière alleen onafhankelijke films gemaakt. Dit was zijn eerste Hollywood-film.

 

  • Recensie:

The Last of the Mohicans - 1992

Regisseur Michael Mann heeft met The Last of the Mohicans uit 1992 een mooi maar tevens geweldadig filmisch werk gecreëerd. Bijna twee uur lang slaagt de film erin de om de toeschouwer in zijn bioscoopstoel te nagelen. Het fascinerende verhaal voorzien van prachtige beelden (ongerepte landschappen) en het subliem acteerwerk van zowel Daniel Day-Lewis en slechterik van dienst Wes (Wesley) Studi in de rol van Magua, tillen The Last of the Mohicans naar het niveau van een topfilm.

D.D. voor Libertina Movie.

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
Verhaallijn / The Last of the Mohicans - 1992 VERHAALLIJN / The Last of the Mohicans - 1992 :

The Last of the Mohicans - 1992

1757 Albany New York tijdens de Franse/Indische Oorlog krijgt majoor Duncan Heyward van het Britse leger het bevel zich te voegen bij het onderdeel van kolonel Edmund Munro, de commandant van Fort William Henry in het Adirondack-gebergte. Heyward krijgt de opdracht om Munro's twee dochters, Cora en Alice, naar hun vader te begeleiden. Voordat ze vertrekken, vraagt Heyward Cora ten huwelijk, ze laat hem echter in het ongewisse.

De Mohawk genaamd Magua is op zijn beurt belast met het begeleiden van Heyward, de twee vrouwen en een groep Britse soldaten naar het fort, maar hij is een Huron spion en leidt hen in een hinderlaag waarbij de soldaten worden gedood. Mohican Chingachgook, zijn zoon Uncas, en zijn blanke, geadopteerde zoon "Hawkeye" komen per toeval op de plaats van gebeuren en doden alle Hurons behalve Magua, hij weet ontsnappen. Het trio neemt de vrouwen en Heyward mee naar het fort. Tijdens de tocht passeren ze een boerderij voorbij waar een bloedbad is aangericht onder de bewoners, maar ze stoppen niet om de slachtoffers te begraven, uit angst omdekt te worden door de Hurons. Cora en Hawkeye voelen zich tot elkaar aangetrokken, net als Uncas en Alice.

Ze vinden het fort belegerd door de Fransen en hun Huron bondgenoten, maar slagen erin om binnen te sluipen. Kolonel Munro is totaal verrast om zijn dochters te zien, omdat hij een brief had gestuurd waarin hij hen waarschuwde om vooral weg te blijven, maar de waarschuwing werd nooit geleverd door de valse Mohawk, Magua. Heyward wordt jaloers op Hawkeye als Cora Heyward verteld dat ze zijn huwelijksaanzoek niet zal accepteren. Een militieburger sluipt s’nachts het fort uit om het fort van generaal Webb te bereiken om versterkingen te vragen, waarbij Hawkeye, Chingachook en Uncas hem dekking bieden vanuit het fort.

Munro weigert een overeenkomst na te komen met de burgermilities om het fort te kunnen verlaten om hun boerderijen te beschermen als ze bedreigd worden, Hawkeye helpt hen weg te sluipen. Hij wordt gearresteerd voor opruiingen veroordelen hem tot ophanging. Wanneer hij echter verneemt dat Webb geen soldaten zal sturen, wordt kolonel Munro gedwongen het aanbod van de Franse generaal Louis-Joseph de Montcalm te accepteren:om het fort te verlaten. Magua is woedend omdat hij een persoonlijke wrok koestert tegen Munro.

Zodra Munro, zijn soldaten en burgers het fort verlaten, vallen Huron-krijgers toch aan en slachten ze af. Munro wordt levend gevangen genomen en Magua snijdt persoonlijk zijn hart eruit. Hawkeye, Uncas en Chingachgook vechten zich een weg naar buiten en nemen Cora, Alice, Heyward en een paar anderen mee. Ze verstoppen zich in een grot achter een waterval, maar Magua vindt ze. Voordat Hawkeye, Uncas en Chingachgook ontsnappen door uit de waterval te springen, vertelt Hawkeye Cora om in leven te blijven en zweert dat hij haar zal vinden.

Magua neemt zijn drie gevangenen mee naar de Huron nederzetting. Terwijl hij een sachem (de leider van de stam) toespreekt, komt Hawkeye ongewapend binnen om voor hun leven te pleiten. Het sachem verdict is: Heyward moet worden teruggegeven aan de Britten, Alice wordt gegeven aan Magua voor de fouten die hem zijn aangedaan door Munro, en Cora moet levend worden verbrand. Hoewel Hawkeye te horen krijgt dat hij in vrede mag vertrekken voor zijn getoonde moed, hij biedt echter aan om Cora haar vonnis te ruilen. Heyward, die optreedt als tolk, vertelt de Hurons in plaats daarvan om zijn leven te nemen voor Cora's.

Nadat Cora het dorp verlaat met Hawkeye, schiet hij Heyward neer, die zijn vreselijke dood op een brandstapel ondergaat. Hawkeye en Cora voegen zich terug bij hun Chingachgook en Uncas. Magua’s bende verlaat het indianendorp met Alice. In een poging om Alice te bevrijden uit de handen van Magua achtervolgen ze de bende. Uncas rent voorop en stormt af op Magua maar wordt gedood in een man op man gevecht en stort neer in het ravijn. Alice staat op dat ogenblik aan de rand van het ravijn, als Magua haar zijn hand reikt volgt ze haar mislukte bevrijder, en laat zich vallen van de rotswand. Hawkeye en Chingachgook halen de bende in en doden een paar hurons. Hawkeye weet de rest op afstand te houden, waardoor Chingachgook, Magua kan bestrijden en doden. Daarna bidt Chingachgook tot de Grote Geest om Uncas te ontvangen en roept zichzelf uit tot 'de laatste der Mohikanen'.

D.D. voor Libertina Movie.

Sluiten.

Trailer:


Andere films van regisseur Michael Mann (USA) op Libertina Movie:

 

  • The Last of the Mohicans - 1992

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen