Rate this movie:


Rating: 4.5 sterren
6 stemmen

Deliverance - 1972

Regie: John Boorman
Hoofdrollen: John Voight, Burt Reynolds, Ned Beatty, Ronny Cox...
Scenario: James Dickey
*Muziek: Eric Weissberg
Montage: Tom Priestley
Cinematografie: Vilmos Zsigmond
Première: 1972
Genre: Avontuur, Thriller, Natuur, Cult
Speelduur: 109 min.
Taal: Engels
Land: Verenigde Staten
Opmerking: Delivarance was Ned Beatty's eerste filmrol.

 

  • Recensie:

Deliverance - 1972

De verfilming door filmmaker John Boorman van B‎in James Dickey's gelijknamige roman ‎"Deliverance" is een film die de tand des tijd zal blijven doorstaan en een must see voor ieder die het genre avontuur/thriller omarmt. Deliverance‎‎ beschikt over een realistische spanningsboog met verschillende climaxen, doordrenkt van authenticiteit die de geloofwaardige sfeer versterkt. De vier hoofdpersonages John Voight, Burt Reynolds, Ned Beatty en Ronny Cox spelen de sterren van de hemel met hun extreem sterk acteerwerk. De reisachtige verslaggeving van de film is een uitstekende keuze omdat Boorman de kameraadschap tussen de centrale personages met strak uitgewerkte sequenties weet over te brengen naar het publiek. De scène met de mentaal gehandicapte jongen die banjo speelt is subliem. De ontmoeting van de vier protagonisten met een paar gemene rednecks heeft niets van zijn kracht verloren sinds de release van de film in 1972. Deliverance zeker top 100 films aller tijden waardig.

D.D. voor Libertina Movie. 

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
Verhaallijn / Deliverance – 1972: VERHAALLIJN:Deliverance – 1972:

Deliverance – 1972

Atlanta, vier zakenvrienden Lewis (Burt Reynolds), Ed (Jon Voight), Bobby (Ned Beatty), en Drew (Ronny Cox) besluiten samen de laatste kans te grijpen om de Cahulawassee River die binnenkort door de bouw van een dam niet meer te bevaren zal zijn, af te varen per kano. Lewis, de macho van de vier werpt zich op als leider van het groepje, hij beschikt over de nodige skils en ervaring om de tocht tot een goed einde te brengen. Ed is ook een veteraan in overlevingstochten maar mist het leiderschap van Lewis. Bobby en Drew daartegen zijn beginnende kanoërs.

Bij hun aankomst blijkt al vlug dat de arme locale bevolking niet onder de indruk is van de mannen uit de grote stad. Drew slaagt er echter in om contact te maken met een mentaal gehandicapte banjo-spelende jongen door hem te vergezellen met zijn gitaar in een geïmproviseerde bluegrass jam (de 'Dueling Banjos' zie muziek fragment). Maar als het lied eindigt, draait de jongen zich af zonder iets te zeggen en weigert Drew's handdruk. De vier "stadsjongens", zoals ze worden genoemd door één van de onvriendelijke locals, vertonen een enigszins neerbuigende houding ten opzichte van de lokale bevolking; Bobby, in het bijzonder, is betuttelend tegenover hen. Toch slaagt Lewis erin om met een familie van lokale monteurs te onderhandelen om hun voertuigen tegen een vergoeding naar een stadje stroomafwaarts te rijden waar ze over drie dagen zullen aankomen. Vervolgens stappen de vier in hun twee kano's, om de rivier die zich door een geïsoleerde en ongerepte wildernis slingert te bedwingen.

Al vlug belanden de zakenlieden in een nachtmerrie waarin ze niet enkel de natuurelementen moeten trotseren…

D.D. voor Libertina Movie.

Sluiten.

Trailer:


Andere films van regisseur John Boorman (GBR) op Libertina Movie:

 


Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen