Rate this movie:


Rating: 4.5 sterren
6 stemmen

Borgman - 2013

Regie: Alex van  Warmerdam
Hoofdrollen: Jan Bijvoet, Hadewych Minis, Jeroen Perceval, Pierre Bokma, Gene Bervoets...
Scenario: Alex van Warmerdam 
Muziek: Vincent van Warmerdam
Montage: Job ter Burg
Cinematografie: Tom Erisman
Première: 2013
Genre: Drama, Thriller, Trash
Speelduur: 113 min.
Taal: Nederlands, Engels
Land: Nederland, Belgïe, Denemarken
Opmerking: In 2013 werd "Borgman" de eerste Nederlandse film in 38 jaar, die werd geselecteerd voor het Filmfestival van Cannes.

 

  • Recensie:

Borgman - 2013

Het grootste deel van de film speelt zich af in en rondom een riante villa met een enorme tuin. De villa, tuin, luxe, bewoners en de al dan niet gewenste bezoekers vormen een microkosmos die symbool staat voor een wereld van de bourgeoisie. De surrealistische horrorfilm is een aanklacht tegen de hebzucht, het verlangen naar overbodige luxe en minachting voor de lagere sociale klasse van een bourgeois gezin. Regisseur en scenarioschrijver Alex van Warmerdam maakte van Borgman complexe en intense film die langzaam en koelbloedig zijn ijzingwekkende horror ontwikkelt. Zowel onderwerp als ontwikkelingsgang van het verhaal is zeer interessant! Acteur Jan Bijvoet die de hoofdrol (Camiel Borgman) vertolkt en 2 jaar later o.a. in "D'ARDENNEN - 2015" van Regisseur Robin Pront te zien is, speelt in Borgman de rol van zijn leven. Alex Warmerdam mag met Borgman, één van de beste Nederlandse films, op zijn conto schrijven.

D.D. voor Libertina Movie.

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
VERHAALLIJN: Een priester en zijn 2 metgezellen jagen in stilte door een bos, vergezeld door een hond. Ze zijn gewapend en dodelijk. Hun prooi is Camiel Borgman, die als een kluizenaar leeft in een ondergronds hol. Camiel krabbelt met enige moeite op en vlucht weg, liftend naar het hart van de chique buitenwijken, hij komt aan bij de deur van het kunstenaarskoppel Marina en Richard en belt aan. Hij vraagt om een bad te mogen nemen. Hij speelt met Richards jaloezie door hem te zeggen dat hij zijn vrouw kent. Hij wordt daarop gruwelijk in elkaar geslagen door Richard en blijft gewond op de vloer achter. Marina probeert haar schuldgevoel te verzachten door hem een nacht onderdak te geven. Ze behandelt zijn wonden. Ze maakt wat te eten voor hem en begint haar man te misleiden. Camiel Borgman begint zich niet enkel in het huis te installeren maar al snel bewoont hij ook Marina's dromen. "Kun je niet terugkomen in een andere hoedanigheid?" Vraagt ze hem. 'Dat zou kunnen', zegt hij, ... maar het zal gevolgen hebben... . D.D. voor Libertina Movie.
Sluiten.

Trailer:


Andere films van regisseur Alex van Warmerdam (NED) op Libertina Movie:

 


Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen