Rate this movie:


Rating: 4.4285714285714 sterren
7 stemmen

De Noorderlingen - 1992

Regie: Alex van Warmerdam
Scenario: Alex van Warmerdam
Hoofdrollen: Jack Wouterse, Annet Malherbe, Rudolf Lucieer, Theo van Gogh, Alex van Warmerdam, Loes Luca,Olga Zuiderhoek,Victor Löw ...
Muziek: Vincent van Warmerdam
Montage: René Wiegmans
Cinematografie: Marc Felperlaan
Première: 1992
Genre: Zwarte komedie, art, Trash
Speelduur: 108 min.
Taal: Nederlands
Land: Nederland
Opmerking: Alex van Warmerdam Gouden Kalf voor: Beste regie. Rudolf Lucieer Gouden Kalf voor: Beste acteur.

 

  • Recensie:

De Noorderlingen - 1992

"De Noorderlingen" is geschreven en geregisseerd door de Nederlandse duizendpoot Alex van Warmerdam, en de tweede langspeelfilm uit zijn oeuvre. "De Noorderlingen" is een surrealistische komedie doordrenkt met mooie humor, afgewerkt met een zwart randje: absurde humor.  Uniek, vermakelijk, geraffineerd, artistiek... al deze bijvoeglijke naamwoorden zijn van toepassing op de film maar vooral ook op de personages die de film bevolken. Er zijn geweldige vondsten, het verhaal is precieus uitgewerkt en makkelijk te begrijpen, daarom nam de voorbereiding vele maanden in beslag. Naast het brengen van humor en surrealisme weet Alex van Warmerdam op de juiste melancholische knop te drukken, waardoor we als kijker spontaan het heden laten reflecteren aan het verleden. De conclusie van deze overdenking mag iedereen individueel maken. De regisseur gebruikt excentriciteit om bepaalde karaktereigenschappen  in de verf te zetten, om de personages beter te benadrukken. De fotografie is grandioos verfijnd en in sprankelende  kleuren. De weergave van de sfeer uit de tijd waarin het verhaal van "De Noorderlingen" zich afspeelt is briljant en onovertroffen. Wat rest nog te zeggen... Meer, meer en graag nog eens meer... van dat!

D.D. voor Libertina Movie. 

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
Verhaallijn / De noorderlingen - 1992 VERHAALLIJN / De noorderlingen - 1992

Verhaallijn: De noorderlingen - 1992

Begin jaren 60 ergens te lande in een nieuwbouwwijk, groeit de jongen Thomas (Leonard Lucieer) op, die zich graag verkleedt als neger en zich daarbij Lumumba noemt naar de belangrijke politieke leider van het Mouvement National Congolais, en die de eerste democratisch verkozen premier van de Republiek Congo werd. Thomas vader (Jack Wouterse) een zelfstandige slager met eigen winkel en zijn moeder Martha (Annet Malherbe) hebben duidelijk een probleem van seksuele aard. Zij wijst hem keer op keer af en stort zich steeds dieper in het geloof, terwijl hij een niet te stillen honger naar seks heeft.

Thomas brengt zijn vrije tijd meestal door in het bos. Op een dag ontmoet hij daar Agnes (Veerle Dobbelaere), een halfnaakte jonge vrouw die in het bos woont en aan het zwemmen is in een vijver. Ze laat hem zien hoe hij onder water kan ademen via een rietstengel. Terwijl even verderop in het bos postbode Plagge (Alex van Warmerdam), heimelijk de brieven van de wijkbewoners leest voor hij ze aflevert aan de geadresseerden. Waardoor hij als niemand anders de bewoners en hun geheimen kent. Ook de excentrieke en slechtziende boswachter Anton (Rudolf Lucieer) loopt patrouille in het bos. Hij is onvruchtbaar, en zijn vrouw heeft een kinderwens, wat aanleiding geeft tot een conflict tussen beiden.

Als Rudolf denkt iets gezien te hebben aan het meer besluit hij op onderzoek te gaan niet wetende dat Plagge hem op zijn beurt volgt richting het meer. Agnes en Thomas kunnen zich nog net verstoppen onder het water met behulp van rietstengels. Plagge verstopt zich in de kruin van een boom en roept met onherkenbare zweverige stem richting Rudolf “jagertje, maak me een kindje, maak me een kindje…”Waarop Rudolf een schot in de lucht losten en zich uit de voeten maakt. Bij Thomas thuis heeft zijn moeder ondertussen alles verhullende kledij aangetrokken om zich te verdedigen tegen de handtastelijkheden van haar man. Bij het zien van zijn overbeklede vrouw, ontsteekt de slager in een woede.

Als het dorp wordt bezocht door missionarissen die een reis door Afrika hebben gemaakt, helpt Thomas de Afrikaanse man (Dari Somé), die de missionarissen in een kooi tentoonstellen, ontsnappen. De man verbergt zich daarna in het bos, waar hij Rudolf de boswachter het mysterieus meisje Agnes ziet en dood. Daarop besluit de zwarte man om de boswachter het volledig zicht te ontnemen door zijn ogen te spietsen. Als de blinde boswachter ontslagen wordt uit het ziekenhuis en terug thuis aankomt in de wijk schreeuwt hij “Je gaat er aan kaffer!” . Iedereen in de wijk voelt zijn dreiging. Als de blinde boswachter de Afrikaanse man uiteindelijk vindt, besluit hij de gezworen wraak niet uit te voeren…

D.D. voor Libertina Movie.

Sluiten.

Trailer:


Andere films van regisseur Alex van Warmerdam (NLD) op Libertina Movie:

 


Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen