Rate this movie:


Rating: 3.5 sterren
2 stemmen

Irréversible - 2002

Regie: Gaspar Noé
Hoofdrollen: Monica Bellucci,Vincent Cassel, Jo Prestia, Albert Dupontel, Stéphane Drouot, Philippe Nahon, Jean-Louis Costes, Michel Fesche, Dominique Nato...
Scenario: Gaspar Noé
Muziek: Thomas Bangalter
Montage: Gaspar Noé
Cinematografie: Benoît Debie, Gaspar Noé
Première: 2002
Genre: Art-movie, Drama, Thriller, Erotiek
Speelduur: 97 min.
Taal: Frans
Land: Frankrijk
Opmerking: De film werd verboden in Nieuw-Zeeland en Australië vanwege het brute seksuele geweld, grafisch geweld en seksscènes.

 

  • Recensie:

Irréversible - 2002

Irreversibel (2002)  is een film in de typische stijl van Gaspar Noé wat betekent dat alle kracht van de film voortkomt uit de unieke stijl van de man. “You either love it or you hate it ” een middenweg bestaat er niet. De film begint met het einde en eindigt met het begin, vandaar de titel “Irréversible”. Bovendien wordt het verhaal gebracht via een aaneenschakeling van flashbacks. Ben je nog mee? Wees gerust ondanks het gebruik van flashbacks is het verhaal logisch en vrij gemakkelijk te volgen. Noé zijn aanpak is een mooi staaltje van vakmanschap. De flashbacks mogen dan ook geen reden zijn om de film links te laten liggen. Ondanks dat we hier op Libertina Movie maar al te graag vernieuwingen in de film omarmen, kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat Noé bij “Irreversible” te kwistig was in het gebruik ervan, waardoor het minder prettig is om naar te kijken en ik heb het dan puur over het fysieke kijken. De overdreven schokkerige beelden in combinatie met de donkere en duistere cinematografie halen het kijkgenot van de film naar beneden. Spijtig, want Irreversibel had alles kunnen hebben om een topfilm te zijn en is daarom een mooi voorbeeld geworden van TE. Ondanks is  "Irréversible" zeer zeker een intense filmische ervaring, de barbaarse moord in The Rectum is waarschijnlijk één van de meest gruwelijke en brute scènes van geweld die ooit te zien waren op het witte doek. De verkrachtingsscène waarin Monica Bellucci het slachtoffer speelt is even realistisch en brutaal, en zeker een van de meest onaangename scènes die we ooit in een film hebben gezien. Bijna 10 helse minuten lang duurt deze scene om uiteindelijk afgerond te worden met een weerzinwekkende finale van brute barbaarsheid. Maar gezien het realisme en brutaliteit waarmee het in beeld wordt gebracht, kan het een les zijn voor mensen die in het reële leven flauw durven te doen over de impact van een verkrachting bij de slachtoffers en hun naasten. Tijdens de vertoning van de film op het filmfestival van Cannes in 2002 vielen drie mensen in zwijm en verlieten andere toeschouwers de zaal. Irreversibel – 2002: immens Indrukwekkend, mateloos schokkend, ontzettend hartverscheurend en onvoorstelbaar brutaal.

D.D. voor Libertina Movie. 

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
Verhaallijn / Irréversible - 2002: VERHAALLIJN / Irréversible - 2002

Irréversible - 2002

Via de hevel van een sjofel appartementsgebouw komen we terecht in de slaap kamer van een oude man die op een bed zit, naast hem zit een andere man. De oude man vertelt hem waarom hij in de gevangenis zat. Het beeld zwenkt door het raam heen met zicht op de straat waar een homoclub genaamd "The Rectum" gevestigd is. De politie is er gearriveerd en ambulance broeders rijden een persoon uit “The Rectum” met zware verwondingen. Omstanders lijken te schreeuwen en te vloeken tegen de persoon op de brancard.

1Ste Flashback, twee mannen zijn in "The Rectum" aan het zoeken naar een man met de naam "La Tenia" (Jo Prestia). Een van de mannen is de persoon die eerder uit de club werd gedragen. Hij vraagt rond aan de jongens in de homoclub naar "Latenia", maar niemand kan of wil hem antwoord verschaffen. In plaats daarvan vragen de klanten op hun beurt om seksuele handelingen op hen uit te voeren. Uiteindelijk vindt de man "la Tenia", of toch een man van wie hij denkt dat hij La Tenia is. Beide mannen raken in een gevecht en "La Tenia" breekt de arm van de man die machteloos op de grond ligt. De kompaan van de man snelt zijn vriend ter hulp en beukt met een brandblusser in op het gezicht van “La Tenia” en doodt hem.

2De Flashbak, we keren terug naar een straat waar prostituees aan het tippelen zijn. De twee mannen die in de club zochten naar La Tenia en wiens namen Pierre (Albert Dupontel) en Marcus (Vincent Cassel) blijken te zijn, zoeken naar een man genaamd Guillermo Nunez. Ze worden verwezen naar een prostituee genaamd Concha (Victoria Jaramillo), die eigenlijk een mannelijke travestiet is, die weet waar Guillermo Nunez aka "La Tenia" is. Hij weigert het te vertellen en ze slaan hem. Onder bedreiging van een mes onthult Concha dat hij in the Rectum is.

3De Flashback, flitst terug naar Pierre en Marcus die een feestje verlaten. Tijdens de wandeling buiten passeren de twee een incident waarbij politie combi’s en ambulance met zwaailichten de weg versperren. De ambulancebroeders rijden een lichaam uit een voetgangerstunnel. Tot ontsteltenis van Marcus herkent hij de vrouw als zijn vriendin, Alex (Monica Bellucci). Ze is brutaal in elkaar geslagen en is bewusteloos. Een man benadert Marcus en vraagt hem of hij wraak wil. Marcus antwoordt ja.

4De Flashback, flitst weer terug naar het feest. Alex, Marcus en Pierre gaan met vrienden om. Marcus is dronken en onder invloed van drugs. Nadat Marcus zich ongepast gedraagt, verlaat Alex het feest. Ze probeert een taxi te nemen, maar dat lukt niet. Een prostituee raadt aan om de ondergrondse tunnel te nemen omdat het veilig en snel zou zijn. Nadat ze de tunnel binnen is, stuit ze op La Tenia die prostituee Concha afrost. Terwijl een angstige Alex twijfelt wat te doen, laat hij Cocha gaan en grijpt daarop Alex vast, verkracht en slaat hij haar bijzonder brutaal (in een lange scène van negen minuten, moeilijk te bekijken). Tijdens de verkrachting verschijnt een persoon op de achtergrond en verdwijnt. Het is dezelfde man die Marcus vroeg of hij wraak wil en die vervolgens vertelde waar hij La Tenia kan vinden.

5De Flashback, Alex, Pierre en Marcus lopen samen in het metrostelsel om bij het feest te komen. Er wordt onthuld dat Pierre oorspronkelijk Alex's vriend was, maar Marcus is haar nieuwe vriend. Pierre lijkt daar geen probleem mee te hebben.

6De Flashback, brengt ons naar een paar uur eerder, Marcus en Alex liggen in hun bed net nadat ze wakker werden door de telefoon. Pierre belt en laat ze weten dat zijn auto kapot is en dat ze in plaats daarvan de metro moeten nemen. Nadat Marcus vertrekt om wat drank te kopen, komt Alex erachter dat ze zwanger is van Marcus' kind.

7De Flashback, Alex is in een park een boek aan het lezen terwijl er kinderen spelen. De scène vervaagt in knipperende stroboscooplichten en toont een laatste dia met de tekst LE TEMPS DETRUIT TOUT (de tijd vernietigt alle dingen)... Het einde van de film, brengt de onthulling dat deze zich afspeelde in omgekeerde tijd.

D.D. voor Libertina Movie.

Sluiten.

Trailer:


Andere films van regisseur Gaspar Noé (ARG/FRA) op Libertina Movie:

 

  • Irréversible - 2002

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen