Rate this movie:


Rating: 4 sterren
4 stemmen

The Cassandra Crossing - 1976

Regie: George P. Cosmatos 
Hoofdrollen: Sophia Loren, Richard Harris,  Ava Gardner, Burt Lancaster, Martin Sheen , O.J. Simpson, Lee Strasberg...
Scenario: Robert Katz, George P. Cosmatos 
Muziek: Jerry Goldsmith 
Montage: Françoise Bonnot, Roberto Silvi

Cinematografie: Ennio Guarnieri 
Première: 1976
Genre: Thriller, Drama, Rampenfilm, Cult
Speelduur: 129 min.
Taal: Engels, Frans, Duits, Zweeds
Land: Verenigd Koninkrijk, Italië, West Duitsland, VS

Opmerking: De gevreesde  brug in de film  is geen Poolse maar een Franse brug met name het viaduct van Garabit de Truyère,  in het departement Cantal, op  130 km van

Clermont-Ferrand. Het werd gebouwd door Léon Boyer en Gustave Eiffel en diende bovendien als studie op voorbereiding van de Eiffeltoren.

 

  • Recensie:

The Cassandra Crossing - 1976

Schrijvers George Pan Cosmatos, Robert Katz en Tom Mankiewicz schreven het scenario waarbij ze verschillende elementen en thema's aanboorden en samen brachten in wat uitdraaide tot de film " The Cassandra Crossing". In combinatie met een cast die bestaat uit een lange trein aan internationale sterren en voor die tijd (1976) nooit eerder geziene speciale effecten, zou je denken: gegarandeerd een kassucces. Niet dus... en dit om verschillende reden . Het is een Europese coproductie en met het genre begaven de makers zich op het terrein van de Hollywood producenten die toen al jaren dik geld verdienden aan het produceren van rampenfilms. Bijgevolg kreeg: " The Cassandra Crossing" bakken kritiek over zich van de Amerikaanse pers, waardoor de film geen voet aan Amerikaanse wal kreeg. Eerlijkshalve, dient gezegd te worden dat rampenfilms al zo uitgemolken waren dat het genre in 1976 al aan het begin stond van haar retour. De film kwam dus ook te laat. "The Cassandra Crossing" is dan wel geen kunstwerk maar welke rampenfilm is dat wel? Wat er ook gezegd werd over The Cassandra Crossing, het is gewoon een goede leuke film en volgens mij misschien wel de best rampenfilm die er gemaakt is in de 70's, vooral door de verschillende aspecten die aan bod komen. Later in de jaren 80 werd de film alsnog een succes op TV.

D.D. voor Libertina Movie.

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
VERHAALLIJN: Drie terroristen worden op heterdaad betrapt in het gebouw van de IHO (International Health Organization) in Genève, daarbij ontstaat een vuurgevecht één van hen wordt daarbij doodgeschoten. Achterna gezeten door de veiligheidsdienst vluchten de twee overgebleven terroristen en komen in het laboratorium terecht, waar ze een vloeistof over zich heen krijgen nadat een fles is gebroken tijdens het schieten. Eén van hen wordt neergeschoten, de andere terrorist kan ontsnappen. De neergeschoten terrorist wordt opgenomen in het ziekenhuis en in quarantaine geplaatst. Ze komen erachter dat hij van Zweedse nationaliteit is. Dr. Elena Stradner (Ingrid Thulin) en de Amerikaanse kolonel Stephen Mackenzie (Burt Lancaster) zijn het oneens over de ernst van de zaak. Stradner denkt dat het virus dat de terroristen opgelopen hebben een biologisch wapen was. De gevluchte terrorist gaat als verstekeling mee op de trein van Genève naar Stockholm. Dr. Stradner vindt dat de trein onmiddellijk gestopt moet worden zodat hij eraf gehaald en in quarantaine geplaatst kan worden, voor er en epidemie uitbreekt maar Mackenzie vreest dat er ondertussen al passagiers besmet zijn en wil de trein laten rijden. Hij zal de trein omleiden naar een voormalige naziespoorlijn dat leidt naar een quarantainekamp in het Poolse Janov. De trein zou via dat traject dan wel over de gevaarlijke Kasandruv Brug (Cassandra Crossing) moeten. De brug, al buiten gebruik sinds 1948 is in zeer slechte staat en het gevaar bestaat dat deze instort als de trein erover rijdt.
Onder de meereizende passagiers van deze trein bevinden zich Dr. Jonathan Chamberlain (Richard Harris), een beroemde neuroloog, Jennifer Rispoli Chamberlain (Sophia Loren) van wie hij al twee keer gescheiden is, Nicole Dressler (Ava Gardner), de vrouw van een Duitse wapenhandelaar die een affaire heeft met de veel jongere, Robby Navarro (Martin Sheen). Navarro is een drugssmokkelaar en wordt op de hielen gezeten door FBI-agent Haley ((O.J. Simpson), die undercover als priester reist.
Mackenzie informeert Dr. Chamerlain over de verstekeling. Nadat ze hem vinden proberen ze hem via een helikopter op te pikken langs de rijdende trein. Het gewaagde plan draait uit op een fiasco omdat de trein door een tunnel gaat. Ze slagen er wel in de hond van mevrouw Dressler, binnen te halen die ook ziekteverschijnselen vertoont. Het virus dat de terrorist verspreidde zou een ratio hebben van 60% overlijden. Mackenzie informeert de passagiers met een smoes dat de trein een omleiding maakt naar Neurenberg omdat er bommeldingen waren op de treinsporen in Frankrijk. In Neurenberg wordt de trein verzegeld en komt er een Amerikaanse medisch team aan bood met een afgesloten zuurstofsysteem. De inmiddels overleden terrorist wordt in een hermetisch afgesloten koffer gelegd. Dr. Chamberlain verneemt van een conducteur dat de Cassandra Crossing een gevaarlijke brug is die sinds 1948 niet meer in gebruik is. Hij begint ook te vermoeden dat de ziekte niet zo ernstig is als aanvankelijk gedacht wordt. Slechts enkele passagiers werden besmet en één oude vrouw overleed. Intussen merkt dokter Stradner op dat de hond, die in quarantaine geplaatst werd herstellende is. Chamberlain stelt voor om een deel van de trein, waar geen besmette passagiers zijn te ontkoppelen, maar hier wil Mackenzie niet van weten. Hij verzekert dat de brug veilig is en dat de Poolse regering veel geld investeerde de afgelopen jaren voor het herstel van de brug. Geregeld komen beelden van de vervallen brug in beeld. Mackenzie wil duidelijk het leven van de passagiers niet redden.
Chamberlain besluit om de trein met een groep passagier over te nemen, maar de Amerikanen laten dit niet zomaar gebeuren en er ontstaat een ware schietpartij. De groep muiters willen een deel van de trein loskoppelen zodat het gewicht beperkt wordt op de vervallen brug. Robby Navarro besluit om langs de ramen naar een andere wagon te klauteren, maar wordt ontdekt en neergeschoten door de Amerikanen. Dan proberen ze een deel van een wagon op te blazen. Herman Kaplan, een jood, die zijn gezin verloren heeft in een concentratiekramp offert zich op en steekt de lont aan en laat hierbij het leven. Chamberlain slaagt erin de trein te ontkoppelen en valt hierbij van de trein, maar is ongedeerd. Het achterste gedeelte kan op tijd remmen en staat stil op het eerste deel van de brug. Het voorste gedeelte rijdt verder over de brug die al snel instort. Iedereen die in het voorste gedeelte zat komt hierbij om het leven. De overlevenden stappen uit en Jennifer wordt herenigd met Dr. Chamberlain. De film eindigt met Stradner en Mackenzie die naar huis gaan. Zij blijft hopen dat de passagiers gered zijn en hij denkt dat ze allen geëlimineerd zijn en er geen onderzoek zal komen.
D.D. voor Libertina Movie.
Sluiten.

 

 

Trailer:


Andere films van regisseur  George P. Cosmatos (GRC) op Libertina Movie:

 

  • The Cassandra Crossing - 1976

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen