Rate this movie:


Rating: 0 sterren
0 stemmen

Abel - 1986

Voyeur

Regie: Alex van Warmerdam
Hoofdrollen: Alex van Warmerdam, Henri Garcin, Annet Malherbe, Olga Zuiderhoek, Loes Luca, Anton Kothuis, Arend Jan Heerma van Voss...
Scenario: Alex van Warmerdam
Muziek: Vincent van Warmerdam
Montage: Hans van Dongen
Cinematografie: Marc Felperlaan 
Première: 1986
Genre: Surrealistisch, Art-movie, Komedie, Drama
Speelduur: 100 min.
Taal: Nederland
Land: Nederland
Opmerking: Won in 1986 een Gouden Kalf voor 'Beste Film' en een Gouden Kalf voor 'Beste Regie'.

 

  • Recensie:

Abel - 1986

Abel uit 1986 is het regie debuut van de veelzijdige Alex van Warmerdam. Hij regisseerde niet enkel de film maar schreef ook het verhaal en vertolkte bovendien de hoofdrol (Abel). De karakters die de surrealistische film bevolken zijn danig uitgewerkt en gehyperboliseerd, waardoor een fascinerende en cartooneske sfeer ontstaat zoals niemand dat beter kan realiseren dan de Nederlandse Meester Warmerdam, bewijze zijn oeuvre dat onder andere bestaat uit : De Noorderling – 1992 en Borgman - 2013. De bizarre en groteske scènes die elkaar opvolgen zijn een persiflage op dagelijkse gebeurtenissen die we allemaal herkennen. De Finesse waarmee de acteurs in Abel hun rollen vertolken zijn indrukwekkend en verbazingwekkend. De kleinburgerlijk scene waarbij het georganiseerde bezoek van het meisje aan de familie plaatsvindt, is een sublieme weergave van de heersende bekrompenheid tijdens de jaren 50, en bevat enkele onvergetelijke shots van de haring etende personage. Abel - 1986 een Fantastische film!

D.D. voor Libertina Movie. 

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
Verhaallijn / Abel - 1986: VERHAALLIJN / Abel - 1986:

Verhaallijn: Abel - 1986

Jaren 50 ergens in Nederland. Tot grote wrevel van zijn vader Victor (Henri Garcin) en ondanks zijn leeftijd van 31 jaar woont Abel (Alex van Warmerdam) nog steeds bij zijn ouders. Anderzijds wordt hij dan weer zwaar verwend door zijn moeder Duif (Olga Zuiderhoek). Hij vult zijn dagen met het bespioneren van zijn buren, tweedracht zaaien tussen zijn vader en moeder en het vruchteloos achternazitten van vliegen om ze in tweeën te knippen met een enorme kleermakersschaar. In zijn jeugdjaren ontwikkelde Abel een acrofobie waardoor hij al meer dan 10 jaar het ouderlijk huis niet meer buitenkomt.

Zijn vader schakelt een psychiater (Arend Jan Heerma van Voss) in die tot de conclusie komt dat de oorzaak te wijten is aan de ongezonde relatie tussen Abel en zijn ouders. Hij roept dan een hypnotherapeut (Anton Kothuis) om zijn zoon te helpen, maar die raakt al vlug gefrustreerd door Abel. Victor probeert dan maar om zijn zoon te binden aan een meisje (Loes Luca) van zijn locale theatervereniging, maar ook dat mislukt. Achter de rug om van Victor kopen moeder en zoon stiekem een televisietoestel, ondanks Victors verbod om een dergelijk onding in huis te halen. Wanneer Victor dit bedrog ontdekt, wordt hij woedend waarop Abel de straat op rent.

Abel ontmoet Zus (Annet Malherbe), die werkt bij de peepshow "De Naakte Meisjes". Ze heeft medelijden met hem en begint een relatie met hem. Abel komt erachter dat Zus een relatie heeft met een getrouwde man en het blijk deze man zijn eigen vader te zijn. Ondertussen komt zijn moeder erachter waar Abel is en informeert haar man. Wanneer Victor weet dat zijn Zoon een relatie heeft met zijn favoriete prostituee, wordt hij wederom woedend en raakt daarbij in een psychotische aanval. Een confrontatie met Abel en zijn ouders vindt plaats bij Zus. De dronken Victor probeert Zus te achtervolgen. Zijn zoon vertelt Duif dat Victor een buitenechtelijke affaire had met Zus. Duif dreigt zelfmoord te plegen. Maar als ze merkt dat noch haar geliefde zoon of man haar serieus neemt, kalmeert ze en laat haar zoon uiteindelijk achter bij de prostituee en neemt ze haar man mee naar huis.

Abel en Zus lachen het voorval weg... uiteindelijk slaagt Abel er toch in om een vlieg in tweeën te knippen met zijn schaar.

D.D. voor Libertina Movie.

Sluiten.

Trailer:


Andere films van regisseur Alex van Warmerdam (NDL) op Libertina Movie:

 


Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen