Rate this movie:


Rating: 4.5 sterren
2 stemmen

Lacombe Lucien - 1974

Regie: Louis Malle
Hoofdrollen: Pierre Blaise, Aurore Clément, Holger Löwenadler, Stéphane Bouy, Therese Giehse, Gilberte Rivet, Loumi Iacobesco, René Bouloc, Pierre Saintons,  Jacques Rispal, Ave Ninchi, Jean Rougerie...
Scenario: Louis Malle, Patrick Modiano
Muziek: Django Reinhardt
Montage: Suzanne Baron
Cinematografie: Tonino Delli Colli 
Première: 1974
Genre: Oorlog, Drama, romantiek
Speelduur: 138 min.
Taal: Frans, Duits, Engels
Land: Frankrijk, West-Duitsland, Italië
Opmerking: De film werd controversieel beschouwd omdat het een nauwkeurigere weergave liet zien van de verhouding tussen collaborateurs en de weerstand in tegenstelling tot veel andere Franse films die suggereren dat er zeer weinig collaboratie was .

 

  • Recensie:

Lacombe Lucien - 1974

Unieke filmervaring, waarbij Meester regisseur Louis Malle er in slaagt om met een eenvoudige maar sterk verhaal een explosieve film weet te creëren. Vrijwel zonder het gebruik te maken van filmmuziek maar in een scherpe, directe fotografie, komt: "Lacombe Lucien" naar voren als een eerlijke getuigenis van een nog altijd gevoelig thema, met name de collaboratie tijdens WO II in Frankrijk. Louis Malle concentreert zijn focus op de gespleten tiener " Lucien Lacombe” vertolkt door Pierre Blaise. Blaise tot dan toe een nobele onbekende heeft precies het juiste uitdrukkingsloze charisma, terwijl zijn uiterlijk zowel mannelijk als autoritair is, met een nog niet volwassen gedrag. Een overtuigender eerlijke weergave van de vastberaden tiener kon niet veel nauwkeuriger zijn.  Voor Aurore Clément die de rol van France vertolkt was Lacombe Lucien haar debuut en de start van een glansrijke  carrière, o.a vertolkte Cément het hoofpersonage in "Les rendez-vous d'Anna" uit  1978, van de Belgische regisseuse Chantal Akerman.   Een andere kracht van de film is de eerlijke verpakking die de actie van de hele film kenmerkt en het tot een van de meer ingetogen maar gewichtige anti-oorlogsfilms maakt. Hoewel Lacombe Lucien een fictief verhaal is zal je als kijker onvermijdelijk de ervaring hebben dat je naar een historisch waar gebeurd verhaal kijkt. Laat dat nu de sterkte en de gave van Louis Malle zijn, om alles in de juiste proporties te kaderen. Tot slot nog een waarschuwing aan de dierenvrienden onder ons, de film bevat enkele onaangename scènes.

D.D. voor Libertina Movie.

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
Verhaallijn/ Lacombe Lucien - 1974: VERHAALLIJN / Lacombe Lucien - 1974

Verhaallijn: Lacombe Lucien - 1974

- Juni 1944, in een prefectuur in het zuidwesten van Frankrijk. De zeventienjarige boerenzoon Lucien Lacombe (Pierre Blaise) verdient zijn brood tijdens de Duitse bezetting als huismeester in een bejaardentehuis. Als hij vakantie krijgt, keert hij terug naar zijn boerderij. Terwijl Luciens vader als krijgsgevangene in Duitsland is, heeft zijn moeder (Gilberte Rivet) een minnaar genomen met wie ze de boerderij beheert. Lucien, brengt zijn vrije tijd door met het stropen van konijnen, die hij doodt met het geweer van zijn vader. Zijn verzoek aan de plaatselijke leraar Peyssac (Jean Bousquet) om zich bij het verzet aan te sluiten wordt afgewezen omdat hij niet betrouwbaar genoeg is.

- Op een avond in de stad passeert Lucien per ongeluk het Hôtel des Grottes, dienst doet als hoofdkwartier van de collaborateurs Gestapo Française, Carlingue). Hier ontmoet hij de voormalige wielerkampioen Aubert (Pierre Decazes), de politiechef Tonin (Jean Rougerie), de Zwarte Hippolyte (Pierre Saintons), de edelman Jean-Bernard (Stéphane Bouy) met zijn minnaar en de actrice Betty Beaulieu (Loumi Iacobesco). Onder invloed van alcohol verraadt de naïeve Lucien de leraar en begint te werken voor de Duitse geheime politie. Hij slaapt onder andere met de veel oudere medewerker Marie en neemt deel aan criminele aanvallen op verzetsleden.

- Via Jean-Bernard ontmoet Lucien de Parijse wereldse Joodse kleermaker Albert Horn (Holger Löwenadler), die samen leeft met zijn dochter France (Aurore Clément) en haar oude grootmoeder Bella (Therese Giehse) die ondergedoken is. De jongen wordt verliefd op de aantrekkelijke France en benut zijn machtspositie door vanaf nu regelmatig de familie Horn in hun appartement te bezoeken. Vader en grootmoeder worden gedwongen om de indringer te tolereren, terwijl France geïnteresseerd is in Lucien. Op een avond neemt hij haar mee naar een feestje in het Hôtel des Grottes, waar ze op een antisemitische manier wordt beledigd door de jaloerse Marie. Als gevolg hiervan stort France in en wordt het verleid door Lucien.

- Geleidelijk aan wordt het aantal Gestapoleden gedecimeerd - Tonin raakt ernstig gewond bij gevechten, Jean-Bernard en Betty worden in een hinderlaag gelokt en neergeschoten. Lucien's moeder komt naar de stad om haar zoon over te halen te vluchten na anonieme bedreigingen; Maar hij blijft. Horn hekelt zijn dochter om haar relatie met Lucien en noemt haar een "hoer". Nadat hij de hoop om te vluchten naar Spanje heeft opgegeven, bezoekt hij Lucien in het Hôtel des Grottes, waar hij wordt erkend als jood en gevangen genomen wordt en vervolgens op transport wordt gezet.

- Na een aanval op het hoofdkwartier van de Gestapo, waarbij op Lucien na alle collaborateurs om het leven komen, worden France en haar grootmoeder geviseerd door de SS. Lucien vergezelt een SS'er naar het appartement van de Horns, maar schiet SS soldaat kort voor vertrek neer en vlucht met France en haar oma naar het platteland, in een verlaten boerderij verschuilen ze zich. In deze idylle voorziet Lucien de twee vrouwen via jacht- en zetvallen aan voedsel. Terwijl France ze zich naakt in een beekje wast en Lucien naar haar kijkt, kondigt een tekst op een foto aan dat Lucien werd gearresteerd na de bevrijding van Frankrijk op 12 oktober 1944. Vervolgens schuldig bevonden en veroordeeld door een militaire rechtbank van het verzet, waarna hij werd geëxecuteerd...

D.D. voor Libertina Movie.

Sluiten.

Trailer:


Andere films van regisseur Louis Malle (FRA) op Libertina Movie:

 


Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen