Rate this movie:


Rating: 4.3333333333333 sterren
3 stemmen

Ratcatcher - 1999

Regie: Lynne Ramsay
Hoofdrollen: William Eadie, Tommy Flanagan, Mandy Matthews,  Michelle Stewart, Lynne Ramsay Jr, James Ramsay, John Miller, Leanne Mullen, Jackie Quinn, Anne McLean,

Craig Bonar, Stephen King, James Watson...
Scenario: Lynne Ramsay
Muziek: Rachel Portman
Montage: Lucia Zucchetti
Cinematografie: Alwin H. Küchler 
Première: 1999
Genre: Surrealistisch, Drama, Cult
Speelduur: 94 min.
Taal: Engels, Schots
Land: Verenigd Koninkrijk , Frankrijk
Opmerking: Langspeelfilmdebuut van de Schotse regisseuse Lynne Ramsay en won zowel nationaal als internationaal een reeks aan prijzen op de verschillende Film Festivals . 

 

  • Recensie:

Ratcatcher - 1999

Het verhaal van Ratcatcher speelt zich af in een troosteloze en armzalige wijk van de grauwe Schotse stad Glasgow in de jaren 70, niettemin levert het prachtige, verbluffende en artistieke beelden op die je na afloop bijblijven. Het is eclatant hoe regisseuse Lynne Ramsay erin slaagt om in haar debuut langspeelfilm de kijker het prachtige en het surrealistische te laten zien tussen de somberheid die deze film zo speciaal en uniek maakt, in tegenstelling tot andere sociaal realistische drama’s die verstrikt lijken te raken in de ellendige wereld van de onderklasse. Het contrast tussen het leven in de sloppenwijk van de binnenstad en het platteland wordt prachtig vastgelegd, waarbij de nieuwbouw op deze droomachtige manier is opgenomen, wat aangeeft hoe graag James (het hoofdpersonage) op deze plek wel is. Hij blijft de nieuwbouwwijk bezoeken, gewoon om er rond te dwalen door de half afgebouwde huizen, als een kind vol nieuwsgierigheid naar een nieuwe wereld. Er is een aandoenlijk teder moment waarop hij stil, gelukkig, in een leeg nieuw bad zit te spelen met de kranen. Terwijl hij speelt in een uitgestrekt veld achter het onbewoonde huis, zoomt de camera uit en zien we hem door een keukenraam met felblauwe luchten en warm geel gras in een groot zwart frame dat een opvallend contrast maakt tussen de grijze, gedempte kleuren van de stad. Deze sequentie laat ons zien dat Lynne Ramsay's tegenwoordig iets zeldzaams heeft, ze heeft de gave van verbeeldingskracht, passie en creativiteit, allemaal aspecten die veel hedendaagse filmmakers missen. Het zijn niet alleen de cast en de regisseur die opmerkelijk zijn. De partituur van componist Rachel Portman is schaars, maar heeft een krachtige impact op de film, er zijn enkele echt opbeurende momenten vermengt met sombere stukken. Het geluidsontwerp is specifiek en minimaal, wat bijdraagt aan het gevoel dat het beeld is verpakt in een constante dromerigheid, zoals dat kanten gordijn aan het begin en de scènes van James die in het veld loopt. Het is ook vermeldenswaard dat er ook verschillende andere overgangen zijn van slow motion naar normale snelheid die in de hele film voorkomen, wat die dromerige kwaliteit aan de film versterkt. Met cinematografie van Alwin H. Küchler en montage van Lucia Zucchetti heeft de film een Franse New Wave sfeer en uitstraling. Dit is een sterke film die ondanks het moeilijke onderwerp een zeer plezierige film is en die een nieuw leven waardig is.

D.D. voor Libertina Movie.

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
Verhaallijn / Ratcatcher - 1999: VERHAALLIJN / Ratcatcher - 1999

Verhaallijn: Ratcatcher - 1999

Glasgow, midden jaren '70. Een kleine jongen, Ryan Quinn (Thomas McTaggart), zwaait heen en weer gewikkeld in een gordijn voordat hij berispt wordt door zijn moeder (Jackie Quinn) voor zijn wangedrag. Terwijl moeder en zoon hun huis verlaten ontsnapt Ryan, om het geplande bezoek aan zijn vader (James Ramsay) te ontlopen en besluit daarop naar het kanaal te gaan waar hij zijn vriend James Gillespie (William Eadie) zag spelen. De twee beginnen een ruw spel, als Ryan daarbij valt in het water vlucht James in paniek weg, doodsbang dat Ryan is verdronken.

Na Ryans begrafenis kijken James en zijn zus Anne Marie (Lynne Ramsay Jr.) naar een televisieprogramma over de plaag van ratten in Glasgow, veroorzaakt door een staking van de Afvalophaaldienst.Terugkerend naar het kanaal, ziet James een iets ouder meisje genaamd Margaret Anne (Leanne Mullen) eenzaam op een muurtje zitten. Eerder was het meisje slachtoffer van pestgedrag van een stel oudere jongens. Ze smeten daarbij haar bril in het vieze water. James blijft praat met haar en de twee worden vrienden. Ondertussen verhuist Ryan Quinn's moeder naar een nieuw huis. Huilend, geeft ze James nog een paar schoenen dat ze voor haar overleden zoontje Ryan kocht. Ze passen niet. James snijdt later de toppen open met gebroken glas.

James maakt een nieuwe vriend, Kenny (John Miller). Kenny is een hyperactieve, enigszins eenvoudige jongen die van dieren houdt in het bijzonder van de struisvogel, maar James wijst erop dat dit type vogel niet kan vliegen. James ziet zijn zus in een bus stappen en steelt wat wisselgeld van zijn vader om hetzelfde te doen. De rit brengt hem naar een nieuwe woonwijk, wat voor hem een idyllisch landschap lijkt. James verkent een grotendeels afgewerkt huis met ontzag. Die avond is Tom Jones op tv aan het zingen, tot grote vreugde van niemand behalve Anne Marie.

James en zijn zus krijgen een behandeling voor luizen. Later zet James het vuilnis buiten, steekt een sigaret op en speelt de volwassene. Kenny komt naar beneden om James zijn verjaardagscadeau te laten zien, een witte muis genaamd Snowball. Ondertussen zijn andere jongens uit de buurt bij de twee verschenen. Ze gooien de muis rond naar elkaar en vertellen de eigenaar dat Snowball kan vliegen; hij zal in feite de eerste muis op de maan worden. Kenny reageert door de muis met zijn staart aan zijn verjaardagsballon te binden en deze de stratosfeer in te sturen. James droomt er later van dat Snowball maancontact maakt met duizenden andere expatmuizen.

Kenny's poging om de volgende dag een baars in het kanaal te vangen resulteert bijna in een echte tragedie. James' vader wordt net op tijd te hulp geroepen om hem uit het water te vissen. James heeft ondertussen een onschuldig bad genomen met Margaret Anne. Bij thuiskomst laat hij twee mensen van de Woonraad binnen die zijn net ontwaakte vader begroeten, halfnaakt en smerig uit het kanaal. Zijn vader is woedend op James omdat hij aan de inspecteurs heeft toegegeven dat familie een gunstig rapport verwacht waarmee ze kunnen verhuizen. James ontsnapt en zoekt zijn toevlucht bij Margaret Anne thuis.

De komst van het leger om de stakende arbeiders te vervangen wordt opgevangen door de verveelde kinderen van de buurt en zorgt voor deining. Margaret Anne wordt opnieuw gekweld door de jongens en geeft toe aan hun seksuele eisen. Gedeprimeerd besluit James, Kenny de waarheid te vertellen dat Snowball dood en begraven is. Kenny reageert daarop en zegt hij dat hij James Ryan Quinn zag vermoorden. De volgende dag, trekt James naar het kanaal en duikt diep onder het water. Hij heeft daarbij een droom waarin de hele gemeenschap de Gillespies helpt verhuizen naar de nieuwe woonwijk op het platteland.

D.D. voor Libertina Movie.

Sluiten.

(Foto boven) Eén van de straten van de wijk waar de film zich afspeelt. 

 

Trailer:


Andere films van regisseur Lynne Ramsay (SCH) op Libertina Movie:

 

  • Ratcatcher - 1999

Reacties

Ranker SEO
2 jaar geleden

Hello,

Greetings from Ranker SEO.

Are you looking for a genuine SEO service to rank your website top on Google? Are you cheated by fake SEO companies?

You have found an affordable legitimate SEO agency to rank your website.

We have ranked 100s of websites such as blogs, shopify stores, ecommerce websites, adult websites, saas websites, etc. You can reach more customers by utilizing our backlinks.

For real proof, you can visit our website and check out. Contact us for more details.

Our Skype ID: support@ranker.one
Our Website: https://www.ranker.one

Thanks & Regards
Ranker SEO

If you don't like to receive our messages, you can unsubscribe by click here https://www.ranker.one/unsubscribe/?site=libertinamovie.be

Reactie plaatsen