Rate this movie:


Rating: 4 sterren
1 stem

El Dorado - 1988

Regie: Carlos Saura
Hoofdrollen: Omero Antonutti, Lambert Wilson, Eusebio Poncela, Gabriela Roel, Inés Sastre, Patxi Bisquert, José Sancho, Abel Vitón...
Scenario: Carlos Saura
Muziek: Alejandro Massó
Montage: Pedro del Rey
Cinematografie: Teo Escamilla
Première: 1988
Genre: Drama, Historisch, Avontuur
Speelduur: 149 min.
Taal: Spaans
Land: Spanje, Frankrijk, Italië
Opmerking: Het basismateriaal van het verhaal  steunt op de kronieken die zijn geschreven ten tijde waarin de feiten zich afspeelden .

 

  • Recensie:

El Dorado - 1988

Prachtige historische film van zeer hoog niveau waarvan het basismateriaal wordt geleverd door kronieken die zijn geschreven ten tijde van de beschouwde feiten. De leefomgeving, bewapening en kleding zijn identiek nagebootst. Het geheel van deze enscenering vereiste daarom een zeer aanzienlijk budget, dat wil zeggen de duurste Spaanse film tot dan. Uitzonderlijke inspanningen moesten gedaan worden vanwege de klimatologische omstandigheden, in het bijzonder door de overmatige vochtigheid; objecten en camera's moesten bijvoorbeeld aan het eind van de dag worden beschermd in containers met airconditioning. El Dorado is twee uur en een half  genieten van historische feiten zonder toeters en bellen, gewoon puur en onversneden.

D.D. voor Libertina Movie.

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
Verhaallijn / El Dorado - 1988: VERHAALLIJN / El Dorado - 1988 - 2003

VERHAALLIJN / El Dorado - 1988

16de Eeuw, De conquistadores van Quito hadden in 1534 horen zeggen dat een Indiase stam uit de hooglanden van Cundinamarca (in het huidige Colombia) jaarlijks een ceremonie houden waarbij ze massaal goud, zilver en juwelen als offer aan de goden in een heilig meer gooien. De Spaanse veroveraars raken geobsedeerd door het mythische koninkrijk "El Dorado" en organiseren een expeditie. Op 27 september 1560, vertrekt een expeditie vanuit Puerto de Lamas, nabij de Peruaanse stad Santa Cruz de Capocovar, onder leiding van Navarro's Pedro de Ursúa (Lambert Wilson) aan zijn zijde vinden we als assistent Lope de Aguirre, een gewelddadige en wrede veroveraar...

De reis loopt door de Amazonejungle en heeft als doel het mythische El Dorado te veroveren en te bezetten. Pedro de Ursúa voert het bevel over een troep van 300 Spaanse soldaten, 20 zwarten en ongeveer 300 inheemse dienaren. De expeditie begint na een jaar buitengewoon zwaar te wegen op de bemanning die weinig overtuigd blijkt te zijn over de goede afloop van de expeditie. De jungle-atmosfeer, de ziekten en de vijandige houding van de inboorlingen vertragen de voortgang van de expeditie. Bovendien worden de troepen door interne rivaliteit gedecimeerd. Aguirre, koppig en ambitieus, wekt vervolgens een opstand op waarbij op 1 januari 1561 Pedro de Ursúa wordt vermoord. Don Fernando de Guzmán wordt aangesteld als hoofd van de expeditie.

Maart 1561, na Guzmán, en zijn aanhangers te hebben vermoord, roept Aguirre hoofd van de opstandelingen zichzelf uit tot "Prins van Peru en het vasteland van Chili", waarbij hij het gezag van de koning van Spanje verwerpt. Onderheven aan koorts vergezeld door zijn dochter Elvira (Inés Sastre), en gesteund door een groep mannen "los marañones" verlaat hij de El Dorado plannen en vervolgde hij de afdaling van de Marañón-rivier om een onafhankelijk koninkrijk te stichten, onafhankelijk van Spanje. Verlaten door al zijn mannen, sterft Lope de Aguirre vijf maanden later in de strijd nadat hij zijn dochter Elvira met zijn eigen handen doodt. De expeditie was de grootste mislukking die bekend is in de annalen van de verovering van Amerika.

D.D. voor Libertina Movie.

Sluiten.

Trailer:


Andere films van regisseur Carlos Saura (ESP) op Libertina Movie:

 

Regisseur
  • El Dorado - 1988

Reacties

Enrico Macialdes
3 jaar geleden

Magnífica película histórica de suelo español. Lo he visto 3 veces y todavía me fascina.

Reactie plaatsen