Rate this movie:


Rating: 5 sterren
1 stem

La cinquième saison - 2012 

(The Fifth Season)

Regie: Peter Brosens, Jessica Woodworth
Hoofdrollen: Aurélia Poirier, Django Schrevens, Sam Louwyck, Gill Vancompernolle, Bruno Georis, Nathalie Laroche, Robert Collinet,  Peter Van den Begin, Joel Gosset,

Véronique Tappert, Pierre Nisse, Damien Marchal...
Scenario: Peter Brosens, Jessica Woodworth
Muziek: Michel Schöpping
Montage: Jessica Woodworth
Cinematografie: Hans Bruch Jr.
Première: 2012
Genre: Surrealistisch, Art-movie, Drama, Sciencefiction
Speelduur: 93 min.
Taal: Frans
Land: België, Frankrijk, Nederland
Opmerking: Het Belgisch dorpje waar de film is opgenomen is Weillen een deelgemeente van Onhaye in de Provincie Namen.

 

  • Recensie:

La Cinquième Saison- 2012 

De sfeer die "La Cinquième Saison" weet te verwezenlijken doet me onmiddellijk denken aan de prachtige cultfilm “Black Moon” uit 1975 van de gevierde grootmeester regisseur Louis Malle. Het verhaal van beide films rustten op een apocalyptische thema. Maar vooral de artistieke cinematografie en de surrealistische elementen die gebruikt worden in zowel "La Cinquième Saison” als in  “Black Moon” sterken dit gevoel. Evenzeer doet de film denken aan de Britse cultfilm The Wicker Man uit 1973, door het thema Midzomer anderzijds Midwinter en het gelijkaardig slot van de film waarbij het hoofdpersonage een soortgelijk fatum overkomt. Ondanks deze overeenkomsten zijn het toch ook duidelijk verschillende films en kan je het regisseurs duo Peter Brosens & Jessica Woodworth niet beschuldigen van een slap afkooksel te hebben gecreëerd. Nee, "La Cinquième Saison” is een film van de bovenste plank… een artistieke film van hoog niveau waarvan er volgens ons veel te weinig van gemaakt... excuseer,  gecreëerd worden.

D.D. voor Libertina Movie. 

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
VERHAALLIJN / La cinquième saison - 2012: La cinquième saison - 2012

La cinquième saison - 2012

In een vredig landelijke dorpje in de Belgische Ardennen woont een kleine maar hechte gemeenschap.


Wegens het jaarlijks terugkerende late Midwinterfeest, verzamelen de inwoners zich op een nabijgelegen heuvel om de voorbereidingen te treffen waarbij zoals gebruikelijk een vreugdevuur ontstoken zal worden. Eerder deze winter ontdekten Alice en Thomas, twee tieners van het dorp voor het eerst de passie en liefde voor elkaar. Pol, van beroep imker, en zijn gehandicapte zoon Octave verhuisden onlangs naar de stad, om het feest bij te wonen verblijven ze in een caravan naast de dorpsbar.

Als de nacht gevallen is en het hoogtepunt aanbreekt van het feest waarbij het vreugdevuur wordt ontstoken slaat de vreugde om in verbazing en angst. Het vreugdevuur dat dient om de Winter te verjagen en de lente te verwelkomen, vliegt ondanks de verwoede pogingen niet in brand. Een teken en voorbode van een aankomende episode die gepaard gaat met rampspoed en dood. De impact op het landelijke landschap met zijn overwegend agrarische bevolking laat niet lang op zich wachten. De koeien produceren geen melk meer, het zaad op de velden ontkiemt niet, bomen vallen spontaan om en Pol de iemker zijn bijen sterven… De machteloze inwoners zien hun eens zo vruchtbare akkers en weiden veranderen in een troosteloze woestenij.

De situatie blijkt niet enkel dorp te treffen maar is wijdverspreid. Het leger krijgt de taak om al het vee dat op het grondgebied aanwezig is te verzamelen. De dorpelingen vervult van wanhoop, beschuldigen Pol de oorzaak te zijn van hun situatie de schuld, pol, en negeren zijn advies om de resterende voedselvoorraden onder elkaar te verdelen zodoende het voortbestaan van iedereen te garanderen.

Als een plastic bloemenventer het dorp aandoet beleven de inwoner een kortstondige vreugde. Maar helaas, wat eens een hechte gemeenschap was blijkt niet bestand te zijn tegen de ontberingen. Menselijke relaties brokkelen af en zielen raken op drift. Alice biedt haar lichaam aan in ruil voor een weinig voedsel. Thomas steelt van zijn ouders om Pol te helpen die heeft besloten om het dorp te verlaten met Octave. De andere dorpsbewoners staan het echter niet toe en hun geweld explodeert in een heidens ritueel waarbij de dorpsbewoners getooid in een soort van middeleeuws chirurgijnen masker de imker op een verschrikkelijke wijze offeren...

D.D. voor Libertina Movie.

Sluiten.

Trailer:


Andere films van regisseur  Peter Brosens (BEL) & Jessica Woodworth (BEL/USA) op Libertina Movie:

 

  • La cinquième saison - 2012 
  • La cinquième saison - 2012 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen