Rate this movie:


Rating: 0 sterren
0 stemmen

Om det oändliga - 2019

( About Endlessness - Over het Oneindige )

Regie: Roy Andersson
Hoofdrollen: Jessica Louthander, Anders Hellström, Bengt Bergius, Jan Eje Ferling, Martin Serner, Tatiana Delaunay, Thore Flygel, Bertil J. Nyberg, Conny Bloc, Inger Hernmyrk, Florencio Urbano, Jan Steen, Lars Sandström, Martin Serner,  Kristina Ekmark,  Olivia Hatamian Sjölund, Ville Elfving, Rebecka Enholm, Charlotte Åberg, Magnus Wallgren, Vanja Rosenberg...
Scenario: Roy Andersson
Muziek: Robert Hefter, Henrik Skram
Montage: Johan Carlsson, Kalle Boman, Roy Andersson
Cinematografie: Gergely Pálos
Première: 2019
Genre: Art- movie, Surrealistisch, Drama
Speelduur: 78 min.
Taal: Zweeds
Land: Zweden, Duitsland, Noorwegen
Opmerking: De openingsscène van de film is een ode aan het schilderij  "Over the Town" (1918), van Marc Chagall.

 

  • Recensie:

Om det oändliga – 2019

"Om det oändliga" ( NL: Over het oneindige ) is een typische Roy Andersson film en misschien wel zijn beste film. Het is poëtisch en mooi maar ook ongewoon rechttoe rechtaan. Hoewel typisch Andersson blijft de schoonheid van de beelden nog steeds verbazen en verwonderen. De scènes zijn aan de oppervlakte behoorlijk uitgekleed, maar toch gedetailleerd en veelzijdig. Elke scène ziet eruit als een zorgvuldig gearrangeerde experimentele opstelling waarbij het gebruik van zachte pastelkleuren zorgt voor een onwezenlijk gevoel wat in overeenstemming is met de bleke make-up gezichten van Andersson's protagonisten. Straten en pleinen zijn zonder bomen wat een uitzonderlijke steriele aanblik bevordert waardoor je als toeschouwer tevergeefs zoekt naar groen.
De film bevat geen verhaal en bestaat uit een reeks schetsen die onderling niets met elkaar te maken hebben behalve dat ze allemaal ingeleid worden door één en dezelfde hemelse feeën voice over, steevast beginnen met: "Ik kende een man..." of "Ik kende een vrouw die..." enz.
Volgens de filmmaker is het verbindende thema de kwetsbaarheid van mensen. Het kan op zeer banale momenten zich voortdoen zoals in de scénes waarin een vrouw een schoenhak verliest in een stationshal en niet weet hoe ze verder moet, drie jonge vrouwen zich verheugen en dansen, een barbezoeker die geniet van champagne of een jonge man die toegeeft aan een plotselinge hoop . Maar het kan zich ook voordoen op onbeschermde en ernstige momenten zoals de scénes waar we  het verdriet van een ouder echtpaar bij het graf van hun zoon meemaken, of tijdens de mars van verslagen soldaten op weg naar een gevangeniskamp, wat dan weer fel afsteekt tegenover het banale. Kortom “Om det oändliga” is een geslaagde en ontroerende reflectie op het leven die zowel een  glimlach als een traan kan opwekken. 

D.D. voor Libertina Movie. 

  • Verhaallijn:
>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
VERHAALLIJN: Niet van toepassing(zie recensie).
Sluiten.

(Foto boven) Om det oändliga – 2019: hilarische scène in de supermakt bij de visboer.

 

Trailer:


Andere films van regisseur Roy Andersson (S) op Libertina Movie:

 

  • Om det oändliga - 2019

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen