Rate this movie:


Rating: 4.6 sterren
5 stemmen

L'enfant Sauvage - 1970

Regie: François Truffaut
Hoofdrollen: Jean-Pierre Cargol, François Truffaut, Françoise Seigner...
Scenario: François Truffaut, Jean Gruault, Jean Itard
Muziek: Antonio Vivaldi
Montage: Agnès Guillemot
Cinematografie: Néstor Almendros
Première: 1970
Genre: Drama, Cult
Speelduur: 85 min.
Taal: Frans
Land: Frankrijk
Opmerking: Z/W film. L'Enfant sauvage is gebaseerd op waargebeurde feiten.

 

  • Recensie:

L'enfant Sauvage - 1970

Terwijl iedereen in die tijd Z/W als afgelopen beschouwde, stond Truffau er op om "L'enfant Sauvage" in Z/W te filmen. De film laat zien hoe bekwaam Truffaut was in het vastleggen van de intensiteit van menselijke interactie, door het op een dergelijk eenvoudige en natuurlijke manier te doen. Daartoe filmde de regisseur Truffeau het verhaal alsof het een documentaire was, waarbij de fotografie van Nestor Almendros een eerste samenwerking was met Truffeau. Door de weinige dialogen en Z/W beelden krijgt "L'enfant Sauvage - 1970"  een klassieke of zelfs bijna een stomme film uitstraling.
Een van de pijlers van de effectiviteit van de film ligt in de interpretaties namelijk; die van de wilde jongen en Dr. Itard. Na ongeveer 2500 kinderen te hebben geïnterviewd en gefotografeerd, besloot Truffaut het personage van de jongen over te dragen aan Jean-Pierre Cargol, een kind van zigeuneroorsprong dat alle wilde aspecten van zijn karakter weet over te brengen. Wat Dr. Itard betreft, dit was het laatste personage dat werd gekozen en na verschillende acteurs te hebben overwogen, besloot Truffaut het personage zelf te spelen. En dat deed hij met verve, want je kunt je nauwelijks een andere acteur voorstellen in de rol van Dr. Itard.
Het succes van de film bij het publiek verraste de regisseur zelf, omdat critici van mening waren dat de strenge en documentaire toon hem tot een mislukking zouden maken.

D.D. voor Libertina Movie.

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
VERHAALLIJN: De intro van de film begint met de premisse; "Dit verhaal is authentiek"... 1798 Een zomerdag een naakte jongen bij benadering 11 jaar (Jean-Pierre Cargol) in een bos van het landelijke district Aveyron in Zuid-Frankrijk. Een vrouw ziet hem en rent in paniek weg. Ze loopt tijdens haar vlucht enkele jagerstegen het lijf en vertelt hen dat ze een wilde jongen heeft gezien. Ze besluiten te jagen op hem met een troep honden (een Beauceron, een Duitse herder, een Airedale Terrier en een Engelse springerspaniël). De honden, die de geur van de jongen oppikken, achtervolgen tot aan een boom. Een tak breekt af en de honden vallen hem aan als hij valt. In zijn verdediging verwondt hij er één en vlucht dan verder om zich vervolgens te verstoppen in een hol. De honden blijven zijn geur volgen en vinden uiteindelijk zijn schuilplaats. De jagers arriveren en dwingen hem met rook uit het hol door zijn luchttoevoer af te sluiten. Nadat hij tevoorschijn is gekomen, grijpen de mannen hem. Het kind leeft als een wild dier en kan geen taal spreken of verstaan, en is blijkbaar al op jonge leeftijd in eenzaamheid opgegroeid in het bos. Hij wordt naar Parijs gebracht en in eerste instantie op een school voor "doofstommen" geplaatst. Dr. Jean Marc Gaspard Itard (François Truffaut) observeert de jongen en gelooft dat hij niet doof is en, zoals sommige van zijn collega's denken. Itard denkt dat het gedrag van de jongen het gevolg is van zijn achtergestelde omgeving en dat hij kan worden opgeleid. Itard neemt de voogdij over de jongen, die hij uiteindelijk Victor noemt, en brengt hem naar zijn huis aan de rand van Parijs. Daar, onder de geduldige leiding van de dokter en zijn huishoudster (Françoise Seigner), wordt Victor geleidelijk gesocialiseerd en verwerft hij de beginselen van de taal. Zijn eerst gesproken woord is "lait" (melk). Victor vindt een soort evenwicht in de ramen die de overgang markeren tussen het gesloten interieur en de buitenwereld. Beetje bij beetje krijgt hij het vermogen om sociale relaties te hebben door zijn vermogen om als een wilde te leven te verliezen. D.D. voor Libertina Movie.
Sluiten.

Trailer:


Andere films van regisseur François Truffaut (FRA) op Libertina Movie:

 

  • L'enfant Sauvage - 1970

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen