Rate this movie:


Rating: 4 sterren
1 stem

Vozvrashcheniye - 2003 (The Return)

Regie: Andrej Zvjagintsev
Hoofdrollen: Vladimir Garin, Ivan Dobronravov, Konstantin Lavronenko, Natalja Vdovina, Galina Popova...
Scenario: Vladimir Moisejenko, Aleksandr Novototski
Muziek: Andrej Dergachjov
Montage: Vladimir Mogilevskiy
Cinematografie: Michail Kritsjman
Première: 2003
Genre: Drama
Speelduur: 105 min.
Taal: Russisch
Land: Rusland
Opmerking: Kort nadat de opnames waren voltooid, verdronk de jonge acteur Vladimir Garin in het meer waar veel scènes van de film zich afspelen. 

 

  • Recensie:

Vozvrashcheniye - 2003 (The Return)

Ontroerende en eigenzinnige film van de Russische regisseur Andrej Zvjagintsev . De film brengt de onderlinge relatie tussen ouders en kinderen in beeld waarvan de vader een onbekende is voor de kinderen. Na 12 jaar afwezigheid is de vader plots terug thuis. De film brengt op geen enkele moment duidelijkheid over zijn naam, waar hij vandaan komt, waarom hij zo lang afwezig was en wat zijn bedoelingen zijn... en dat werkt wonderwel want als kijker voel je jezelf zoals de twee kinderen wier lot in de handen ligt van een onbekende. In de 7 dagen die volgen zijn we als kijker getuige van een vader die met zijn twee zonen een tocht onderneemt om ze met inwijdingsrituelen te harden tegen de regels van de volwassen wereld. Het acteerwerk van de drie hoofdrolspelers en de manier waarop deze werden geregisseerd is van zeer hoog niveau. Bovendien speelt Vozvrashcheniye of in het Engels The Return‎‎ zich af in Rusland's ongerepte gebieden waar niemand woont met veel prachtige natuurlandschappen, wat zicht vertaald in een schitterende cinematografie die de schoonheid van de film extra in de verf zet. 

D.D. voor Libertina Movie. 

  • Verhaallijn:

>>>KLIK HIER, opgelet de verborgen tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal!
VERHAALLIJN / Vozvrashcheniye - 2003 (The Return): VERHAALLIJN / Vozvrashcheniye - 2003 (The Return)

VERHAALLIJN / Vozvrashcheniye - 2003 (The Return)

De broers Ivan (Ivan Dobronravov) en Andrei (Vladimir Garin) wonen met hun moeder (Nataliya Vdovina) en grootmoeder (Galina Popova) in een Russische provinciestad. Er lijkt hun aan niets te ontbreken.


*Zondag: de twee broers en hun vrienden springen van een toren in het meer, behalve Ivan, hij durft niet te springen en blijft op de toren zitten.

*Maandag: Ivan gaat voetballen met de vrienden, maar ze beledigen hem voor het feit dat hij niet durfde te springen. Hierdoor breekt er een gevecht uit tussen de broers. Eens terug thuis klagen ze over elkaar tegen hun moeder, maar ze zegt dat ze niet moeten schreeuwen, terwijl hun vader (Konstantin Lavronenko) slaapt. De broers zijn volkomen verrast. Ze gaan kijken naar de geheimzinnige slaper, via een oude familiefoto die tussen een Bijbel zat, zijn ze ervan overtuigd dat het echt hun vader is. Hij kan een crimineel zijn, een moordenaar, zegt Ivan. Als de familie aan tafel gaat zitten om te eten, vertelt de vader zijn zoons dat hij hun morgen zal meenemen op een overlevingstocht. De oudste Andrei is onmiddellijk gefascineerd door deze welsprekende en raadselachtige man. Ivan blijft hem echter een vreemdeling en een griezelige vader vinden. Hij vindt het zelfs moeilijk om hem vader te noemen. De avond voordat ze vertrekken, praten de broers over waar hun vader vandaan zou kunnen komen. In het gesprek blijkt: dat moeder vertelde dat hun vader - een piloot is. Andrei gaat ervan uit dat hij naar hen toe kwam om vakantie te nemen. Ivan vraagt zijn moeder waar zijn vader vandaan komt, maar krijgt geen antwoord.

*Dinsdag: de vader neemt de kinderen mee met de auto. De vader wil dat Ivan hem papa noemt. Aangekomen in de stad, zijn ze op zoek naar een plek om te eten. Als het eetcafé gesloten blijkt, stuurt de vader Andrei naar een andere plek. Zonder op Andrei te wachten, vertrekken hij en Ivan. Drie uur later...de vader en Ivan keren terug naar Andrei om te eten in en ander gevonden eethuis. Eerst weigert Ivan te eten, maar zijn vader maant hem aan te eten. Na de maaltijd instrueert zijn vader Andrei om te betalen en laat hem een portemonnee achter. Na het betalen gaan de jongens naar buiten. Ze worden aangevallen door lokale herrieschopper en stelen de portemonnee. Andrei vraagt zijn vader om de overvallers aan te pakken. Hij weet één van de herrieschopper te snappen en geeft zijn zonen de opdracht om hem te doden. Ze aarzelen echter om de dader te slaan. De vader vraagt waarom de hooligan p geld nodig heeft, hij antwoordt: "Ik wilde eten," waarna de vader hem wat geld geeft en hem laat gaan, aan zijn zonen zegt hij dat hij dringend moet vertrekken voor een zaak. En hij legt ze uit hoe ze thuis kunnen komen. Beledigd door de beslissing van zijn vader, gaat Ivan ironisch genoeg ervan uit dat hun volgende ontmoeting over twaalf jaar zal plaatsvinden, niet eerder. De jongens nemen de bus en bespreken de vreemde houding van hun vader. Als de vader, van gedachten veranderd, slaat hij op het raam van de bus en zegt dat ze eruit moeten stappen: het blijkt dat hij drie dagen heeft om op een bepaalde plaats te komen, en hij is klaar om er met hen heen te gaan. De auto maakt een stop in het bos waar de jongens vissen. In gesprek met zijn broer uit Ivan zijn wantrouwen tegenover zijn vader en geeft hij toe dat hij een bandiet is. De zonen zijn verbijsterd door de gekke en halfslachtige acties van hun vader, die soms zijn eigen daden niet kan verklaren.

*Woensdag: de reis gaat verder per boot en te voet door de ongerepte schoonheid van een Noord-Russisch merenlandschap.Terwijl Ivan vist komt Andrei naar hem toe om te zeggen dat ze verder gaan. In de auto blijft Ivan spijt hebben dat hij niet verder kon vissen. Een geïrriteerde vader zet hem uit de auto en zegt hem om terug te keren en verder te vissen, en hij vertrekt met Andrei. In de hoop dat zijn vader terugkeert, blijft Ivan wachten in de gietende regen. Na het lange wachten in de regen en doornat, hoort Ivan het geluid van een auto: het is zijn vader en Andrei die hem terug komt ophalen. Ivan vraagt verontwaardigd aan zijn vader alsnog terug kwam. Op de bosweg komt de auto vast te zitten in de modder, de vader instrueert zijn zoons takken te hakken, om deze onder de banden te leggen van de wagen De jongens beginnen de instructies op te volgen. Ivan biedt Andrei aan om samen te weigeren verder te reizen, maar hij is het er niet mee eens. De vader is ontevreden over de kwaliteit van Andrei's werk, en hij krijgt een klap van zijn vader. Na een tijdje maakt de auto grip op de takken en kan zijn weg vervolgen.

*Donderdag: aan de oever van een meer. De vader zegt dat ze naar het eiland moeten oversteken. Ze repareren de boot liggend aan de oever, de vader installeert er een motor op, van tevoren gevuld, laat de wagen achter en vaart het meer op richting het eiland. Na een tijdje staat de motor echter stil en zegt de vader tegen de jongens dat ze moeten roeien. Ivan klaagt over vermoeidheid en zegt zijn vader zelf te roeien, maar hij gaat niet in op het gezeur van zijn jongste zoon. Ze komen aan op het eiland en settelen zich voor de nacht. Voordat hij naar bed gaat, dreigt Ivan zijn vader te vermoorden als hij hem nog eens slaat. Het aanvankelijk vermakelijke avontuur wordt steeds meer een test van ontberingen. Keer op keer confronteert de vader de kinderen met zijn testen, de jongens worden geconfronteerd met situaties die ze niet lijken te overzien. De vader stelt meedogenloos de veerkracht van zijn zonen op de proef - een conflict is voorgeprogrammeerd.

*Vrijdag: in de ochtend pakt Ivan een mes uit de tent van zijn vader, Andrei probeert Ivan te overtuigen om het terug te brengen, maar zijn broer weigert. De vader nodigt zijn zonen uit om het eiland te verkennen. Er is een vuurtoren op het eiland. Vader en Andrei klimmen op de toren en kijken rond in de buurt. Ivan weigert naar boven te gaan. Het begint te regenen, iedereen keert terug naar het kamp. Op het eiland staat nog een houten huis, van waaruit de vader een kist graaft en deze in een boot verbergt. Dan gaan de broers op dezelfde boot vissen. De vader laat het toe, maar zegt dat ze over een uur terug moeten komen. Ze komen veel te laat terug, een woedende vader slaat Andrei met enkele rake klappen tegen de grond. Ivan trekt daarop het mes en dreigt zijn vader te vermoorden, maar gooit dan het mes in op de grond, rent weg en klimt in de vuurtoren. Vader en Andrew haasten zich achter hem aan. Ivan sluit het luik dat naar de top van de vuurtoren leidt en zegt dat hij vanaf daar naar beneden zal springen als iemand het probeert open te krijgen. De vader doet een poging om op de buitenmuur van het gebouw te klimmen, maar een stuk van de wand breekt af en hij stort naar beneden te pletter. Moeizaam verslepen de jongens het dode lichaam naar de boot.

*Zaterdag: de jongens varen met de boot het lichaam naar de plek waar ze de auto hebben achtergelaten. Eens daar aangekomen beginnen ze hun rugzakken in te laden als Adrei plots roept: "Papa!" Het blijkt dat de boot niet is vastgebonden, en met het lichaam van hun vader afgedreven is terwijl het water maakt. Niet in staat om iets te doen zien ze de boot zinken. De jongens stappen in de auto en vinden daarin een foto, vergelijkbaar met de eerder gevonden familiefoto in de Bijbel, maar de vader is om de een of andere reden verdwenen...

D.D. voor Libertina Movie.

Sluiten.

Trailer:


Andere films van regisseur Andrej Zvjagintsev (RUS) op Libertina Movie:

 

  • Vozvrashcheniye - 2003 (The Return)

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen